9 січня 2019
Тексти

22 січня 1919: Акт Злуки

Стоїть морозний день, дерева покриті інеєм. З самого ранку місто приняло урочистий вигляд. Доми прибрано національними прапорами й транспарентами. На бальконах домів повішені килими й полотна з яскравими українськими рисунками. Особливо гарно удекоровано доми на Софійській площі та сусідніх вулицях.

Наші люди на їхніх грошах: восьмеро уродженців України зображені на банкнотах Ізраїлю

Державу Ізраїль створювали та розбудовували євреї-переселенці, що походили переважно зі Східної Європи. Серед них було чимало уродженців України – насамперед Наддніпрянської, що входила до складу Російської імперії.

9 січня в історії

1599
у ШотландіЇ створена найдавніша з офіційно зареєстрованих масонських лож


1648
Богдан Хмельницький обраний гетьманом України


1924
народився Сергій Параджанов, визначний українсько-вірменський кінорежисер


1951
офіційно відкрита будівля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку

Коротко

In memoriam. Помер відомий краєзнавець Дмитро Малаков. ДОПОВНЕНО

Відомого столичного історика не стало дев'ятого січня

Історичну кам'яницю в центрі Львова виставили на продаж

Будівлю, яка є частиною пам'ятки архітектури національного значення виставили на аукціон. Інформація про лот доступна на порталі Prozorro.

У Мексиці знайшли храм бога "з обдертою шкірою". ФОТО

Археологи повідомили про важливу знахідку – на території Мексики їм вдалося віднайти храм Шіпе-Тотека. Йому близько тисячі років.

Директору Державного архіву Закарпатської області оголошено про підозру у отриманні хабара

Прокуратурою Закарпатської області оголошено про підозру директору Державного архіву Закарпатської області у вимаганні та отриманні неправомірної вигоди службовою особою (ч.3 ст.368 КК України).

Меморіал Героїв Небесної Сотні: генпідрядник готовий будувати

22 грудня 2018 року Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності уклав договір генпідряду з ТОВ “Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича майстерня “Україна-Реставрація” про будівництво Меморіалу Героїв Небесної Сотні.