15 березня 2019
Тексти

15 березня в історії

1917
- імператор Микола II зрікся престолу на користь брата, однак той відмовився прийняти корону. У Росії сформовано Тимчасовий уряд на чолі з князем Георгієм Львовим


1923
- припинив свою діяльність західноукраїнський уряд Євгена Петрушевича в екзилі


1933
- Гітлер проголосив Німеччину Третім рейхом


1939
- у Хусті проголошено державну незалежність Карпатської України

Коротко

Книгу про репресованих міністрів Української революції виклали в Інтернет

Електронну версію книги "Горе переможеним. Репресовані міністри Української революції" виклав для завантаження Український інститут національної пам'яті. Одним з упорядників видання є редактор "Історичної правди" Віталій Скальський.

АНОНС: "Походження українців та їхніх сусідів": лекція Леоніда Залізняка

Видавництво "Темпора" та Книгарня "Є" запрошують на першу зустріч у рамках "A posteriori. Історичний лекторій". На запитання про походження української нації відповість Леонід Залізняк – український археолог, доктор історичних наук, професор.

Археологи: у пізньому неоліті біля Стоунхенджу відбувалися величні бенкети

Британські археологи з’ясували, що тисячі років тому в Стоунхенджі відбувалися масові бенкети, на які з'їжджалися мешканці з усієї території Британських островів і навіть із віддалених регіонів Шотландії.

У Керчі обмежили доступ до обеліска Слави на горі Мітрідат

У Керчі російська окупаційна адміністрація обмежила доступ до обеліска Слави на г. Мітрідат. Причина — аварійний стан пам’ятника.

Німеччина повернула Україні вивезену під час окупації царську грамоту ХVIII століття. ФОТО

14 березня Німеччина офіційно передала Україні грамоту російського імператора Петра І про підтвердження обрання митрополита Київського Йоасафа Кроковського. Цей документ важливий для історії православної церкви в Україні, оскільки підтверджує обмеження Москвою прав Київської митрополії.

АНОНС: "Срібна земля": виставка до 80-ї річниці проголошення Карпатської України у НМІУ

15 березня в Національному музеї історії України урочисто відкриється виставка "Срібна земля", приурочена до 80-річчя проголошення незалежності Карпатської України.