22 січня 2019
Тексти

18 січня 1919: До Києва!

Революція — це взагалі час, коли на поверхню випливає усяке шумовиння, виринають усякі типи, що в нормальних часах не мали би ходу: істерики, пів-божевільні, садисти, півкримінальні й кримінальні осібняки. Було таких аж надто багато і в українській революції

22 січня 1919: Святочне проголошення раніше доконаної Злуки

День 22 січня 1919 року стане памʼятним в історії України. Це така дата, що її вивчати будуть напамʼять українські діти наступних поколінь поруч із такими датами, як дата хрещення Руси, як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі.

В оці тайфуна. Як проголосили Акт Злуки

У цей день здавалося, що буревії історії втомилися і зупинили свій руйнівний рух. Насправді над Київом зупинилося "око тайфуну", де вітру може не бути. Навколо ж української столиці усе пригиналося від буревіїв.

Злука: від Фастівської угоди до Варшавського договору

Не важливо, що до Соборності дві частини України йшли через тривалі переговори, суперечки та образи. Не важливо, що практичний наслідок Злуки - це незначна військова та економічна взаємодопомога. Не важливо, що практичне втілення Соборності зупинилось ледь розпочавшись.
Цінність Акту Злуки - у його символічності: українці таки єдині попри усілякі розбіжності у політичних поглядах.

22 січня в історії

1905
Кривава неділя: розстріл царськими військами мирної демонстрації в Петербурзі


1918
Центральна Рада ухвалила IV Універсал, який визначив УНР незалежною державою українського народу


1919
на Софійському майдані в Києві проголошено Акт злуки УНР і ЗУНР


1946
президент США Трумен заснував Центральну розвідувальну групу (згодом - ЦРУ)

Коротко

Президент України закликав Державу Ізраїль визнати Голодомор геноцидом

21 січня 2019 року в рамках офіційного візиту до Держави Ізраїль Президент України Петро Порошенко зустрівся зі Спікером Кнесету Юлієм Едельштейном.

У Запорізькій області відкрили меморіальну дошку українським підпільникам

З нагоди Дня Соборності України у селі Новотроїцьке Бердянського району урочисто відкрили пам’ятну дошку на честь Української демократичної народної партії, що діяла у селі з 1925 по 1929 рік під керівництвом голови сільради Івана Миронця.

В Узбекистані знайшли скарб вартістю більше $1 млн. ФОТО

У столиці Узбекистану Ташкенті в підвалі одного з будинків виявили рідкісні твори мистецтва, золоті і срібні монети, посуд та предмети старовини, картини, ікони.

АНОНС: У Білій Церкві презентують проект арт-об’єкта, що стане символом соборності

До Дня Соборності України в Білій Церкві презентують проект скульптурної композиції «Шлях до соборності України» авторства відомого литовського скульптора Тадаса Густаускаса.

АНОНС: «Міф та божевілля». Презентація роману про Євромайдан у Києві

Презентація українського перекладу "Міф та Божевілля" Даніеля Григорчука розпочинається у День Соборності та продовжиться для різних цільових аудиторій у Києві.