23 травня 2018
Тексти

"Над його гробом клонимо голову". Українська преса про загибель Коновальця

"Євген Коновалець був індивідуальністю рідкою особливо в українському світі. Довго ще, мабуть, треба буде ждати, поки українська вдача позбудеться решток галицької провінціяльщини та наддніпрянського хуторянства. Тим часом, Євген Коновалець був людиною позбавленою всяких провінціяльних рисок" – писала газета "Діло".
Коротко

АНОНС: Екскурсія «Українська мова в графіті Софії Київської ХІ–ХІІІ ст.»

У Києві пройде науково-популярна лекція-екскурсія В’ячеслава Корнієнка Українська мова в графіті Софії Київської ХІ–ХІІІ ст.

В Ізяславі на межі знищення палац Сангушків. ФОТО

Пам’ятка архітектури та містобудування національного значення під загрозою знищення.

Наші предки були комахоїдами?

Фахівці з Каліфорнійського університету в Берклі (США) провели аналіз геномів 107 різних видів ссавців і прийшли до висновку, що далекі предки людини були переважно комахоїдними.

«У Польщі ніколи не буде пам’ятників УПА» - віце-президент IPN

Інститут національної пам'яті Польщі проведе роботи в місці, де знаходився пам'ятник УПА. У разі виявлення останків вони будуть перепоховані в могилах.

В Україні відзначають 100-річчя морської піхоти. ІНФОГРАФІКА

Морські піхотинці до останнього трималися в Криму під час окупації півострова російськими військами ( 2014 рік), а нині гідно несуть службу на Донбасі та інших важливих напрямках, захищаючи незалежність і територіальну цілісність нашої держави.

У Києві презентували книжку про ліквідацію керівників ОУН в Польщі. ФОТО. ВІДЕО

До двадцятиріччя спільного україно-польського видавничого проекту «Польща та Україна у тридцятих-сорокових роках ХХ століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб» презентовано черговий, дев’ятий том, до якого увійшли унікальні документи Архіву Служби безпеки України та архіву Інституту національної пам’яті Республіки Польща (ІНП РП).