"Буржуазні націоналісти": як їх змальовувала радянська пропаганда. ФОТО

Автор чудової дитячої пригодницької трилогії "Стара фортеця" Володимир Бєляєв також дуже плідно працював на "ідеологічному фронті" СРСР. Його перу належать десятки памфлетів і "документальних" повістей, спрямованих проти "українських буржуазних націоналістів", греко-католиків та інших ворогів радянської влади.

Повний недомовок, штампів і перекручень (чого варта хоча б історія про вбивство Коновальця військовою розвідкою Німеччини Абвером) пропагандистський доробок Бєляєва, тим не менше, залишався в СРСР чи не єдиним легальним джерелом на замовчувану тему націоналістичного руху.

Книжки Бєляєва зазвичай ілюструвалися карикатурами Віктора Григор'єва - відомого художника, чий стиль одразу упізнає кожен, хто в часи Української РСР читав гумористичний журнал "Перець" або дитячі книжки.

Автор "Історичної Правди" Микола Поліщук люб'язно надав редакції до сканування дві з виданих у 1950-60 рр. пропагандистських збірок Бєляєва. Ось як радянська влада зображувала "буржуазних націоналістів" для громадян СРСР.