Як мала виглядати гривня. Ескізи проектів 1990-их

25 серпня 1996 року було оголошено указ президента "Про грошову реформу в Україні", а 2 вересня ми вперше взяли в руки не різнокольорові "фантики" купоно-карбованців, а справжні гроші. 

Курс гривні до долара в ті дні становив 1,6, а купюра в 100 грн видавалася справжнім багатством (на неї і справді можна було непогано скупитися).

Ідейним натхненником нової валюти був голова НБУ в 1991-92 роках Володимир Матвієнко, а дизайн розробив художник Василь Лопата. 

ІП представляє читачам ескізи майбутньої валюти з книги В. Лопати "Надії та розчарування, або метаморфози гривні", люб'язно надані нашим автором Ігором Дудником. Цікаво, що спершу мали бути купюри в 3 і 25 гривень.

Також наводимо кілька зразків "попередників" сучасних грошей - банкноти УНР, Гетьманату, УРСР і СРСР.

P.S. До уваги Нацбанку і його дизайнерів: а де ж на наших купюрах Південь і Схід? З дев'яти новітніх українских банкнот на п'яти зображено Київ, на одній - Центральну Україну, на двох - Західну, і ще на одній - щось схоже на Канів.

Тим часом Дніпрогес із Хортицею й залишками порогів цілком заслуговує бути зображеним на зворотному боці 100 гривень. А ще ж є архітектурий ансамбль площі Свободи у Харкові, морвокзал в Одесі, терикони Донбасу, Троїцький собор у Новомосковську... Більше грошей, хороших і різних! (тьху-тьху, ми не говоримо про інфляцію :) )