Учнівський журнал "Гасло" з Прилук (1919)

Журнал "Гасло" виходив в м. Прилуки (тоді - Прилука) в 1919-1920 роках.

Його засновником був Василь Полуботко  голова Української ученської спілки середньошкільників м. Прилуки, член комісії української бібліотеки, активіст Просвітнього союзу "Українська культура" (зареєстрованого 24 вересня 1919 року Полтавським окружним судом).

На початку 1919 року ця спілка прийняла рішення видавати український "ученський друкований орган". Його перше число вийшло в світ в складний для України час.

Червоний слід червоних. Хто кого убивав у 1919-му?

21 серпня 1919 року з міста втекли більшовики, а через чотири дні вступили підрозділи Добровольчої армії генерала Антона Денікіна.

В редакції "Гасла" працювали небайдужі люди. Вони готували журнал за одного режиму, а видали за іншого. Як це було складно, ми можемо тільки здогадуватися. Адже дозвіл видавала воєнна цензура, а там працюють люди, які не люблять жартів і зайвих вольностей.

В зверненні до читачів редакція оголосила мету цього видання - це культурно-просвітня праця, а також захист нації краю.

Проти "Єдиної і Неділимої". Українське підпілля в армії Врангеля

В журналі друкувалися твори місцевих авторів, один із них  це Іван Кмета-Іченський, котрий народився в 1901 року в м.Ічні. Людина дуже цікавої долі, поет і протестантський пастор-проповідник, автор багатьох рецензій і критичних статей про творчість українських письменників. В 20-х роках емігрував з СРСР.

Про наклад видання нічого не відомо. Збереглися бухгалтерські документи за 20 липня 1920 року, де згадується, що Прилуцькому відділу Полтавської спілки споживчих товариств було продано і відпущено 255 примірників цього журналу.

Фотокопія журналу вийшла 2010 року в історико-культурологічному часописі "Прилуки. Фортеця", редактором якого є Ігор Павлюченко.