1953: "Книга о вкусной и здоровой пище". Їжа сталінського СРСР

Вперше збірник радянських рецептів і кулінарних порад вийшов у 1939 році. Ініціатором виступив Наркомат харчової промисловості і особисто нарком Анастас Мікоян (це про нього був анекдот, що він працював у Політбюро "від Ілліча до Ілліча").

Звісно, більшість громадян СРСР 1930-1950-х років не могли собі дозволити розкошествувати і купувати різноманітні смаколики, що їх рекламувала ця книга. Натомість - це була улюблена книга у багатьох родинах, непоганий замінник... фантастики.

Книга вийшла у подарунковому варіанті у 1952 році, перевидавалася і в два наступні роки - з корекцією. Цензори видалили цитати "британського шпигуна" Лаврентія Берії.

Наклад енциклопедії в ті роки сягав 500 тисяч примірників.

Дивіться також:

Новорічний стіл епохи дефіциту. Як святкували за Брежнєва

Радянські валютні магазини. Прейскурант товарів. ФОТО

Агонія СРСР. Талони на їжу та горілку. ФОТО

Гастрономи 1970-х. Продавці, покупці і товари. ФОТО

Всі матеріали за темою "Продукти"