"Шевченко з України". Написи на стінах Рейхстагу травня 1945-го

1 травня 1945 року на будівлі Рейхстагу встановили прапор Перемоги. 2 травня після жорстоких боїв Червона армія повністю очистила споруду від ворога. Протягом найближчих тижнів там розписалися тисячі бійців ЧА і союзників.

Редактор ІП Павло СОЛОДЬКО сфотографував кілька автографів.

Будівництво рейхстагу ("імперських зборів") було завершене в 1894 році, після перетворення Німеччини в республіку (1919) тут зосередилося політичне життя країни. У 1930-их, коли система влади перейшла в руки Гітлера і його декретів, значення парламенту нівелювалося.

Після війни Рейхстаг опинився в Західному Берліні, хоча стіна між соціалістичним і капіталістичним сектором проходила прямо поруч із ним. Після об'єднання двох Німеччини у 1990 році було прийнято рішення перенести об'єднаний парламент у Рейхстаг.

Англійський архітектор Норман Фостер, який проводив реконструкцію, разом із побудовою нового скляного куполу вирішив зберегти частину червоноармійських графіті. Написи на зовнішніх стінах були стерті, залишили кілька фрагментів у галереї довкола залу пленарних засідань і на першому поверсі - загальною довжиною біля 100 метрів.

На початку 2000-их депутати-консерватори від Християнсько-соціального союзу спробували провести рішення щодо ліквідації частини написів, але не досягли успіху. "Це не створені за наказом влади героїчні монументи, - зазначив з цього приводу соціал-демократ Екард Бартель, - а прояв тріумфу і страждань маленької людини".

Відвідини Рейхстагу були організовані за сприяння фонду Конрада Аденауера