1968 рік. Вторгнення радянських військ у Чехословаччину. ФОТО

У 1960-х роках Комуністична партія Чехословаччини переживала розділення на два табори - консервативний на чолі зі сталіністом, головою КПЧС і президентом країни Антоніном Новотни і "реформаторський", який представляв перший секретар КП Словаччини Александр Дубчек.

У січні 1968 року партійний з'їзд КПЧС обрав першим секретарем Дубчека. Дубчек розпочав реформи: децентралізацію влади, допуск робітників до влади, лібералізацію мас-медіа тощо. Він ходів поєднати радянське "соціалістичне будівництво" із європейською соціал-демократією. Називав це "соціалізмом з людським обличчям".

У березні 1968 року президентом країни став герої Другої світової, легендарний командувач Чехословацькою бригадою Людвіг Свобода. Він підтримав реформи Дубчека. Так розпочалася "Празька весна".

Лібералізація у Чехословаччині викликала незадоволення комуністичних лідерів у сусідніх країнах. У Кремлі боялися, що це призведе до ослаблення військової могутності Варшавського договору (оборонний пакт між країнами соцтабору), адже кордони ЧССР межували з Західною Німеччиною, яка була членом НАТО.

Уночі 21 серпня 1968 року війська країн Варшавського договору розпочали вторгнення у братню республіку. 300 тисяч солдат і 7 тисяч танків приїхали боротися з "контрреволюцією". Так почалася операція "Дунай" - єдина ненавчальна військова акція Варшавського договору. Вона була проведена показово і ефективно. Радянська армія показала високі навички.

Дубчека арештували, але покарати не наважилися. Наступного року його зняли з посади - через так звані "Хокейні бунти", викликані перемогою чехословацьких спортсменів над радянською збірною на чемпіонаті світу. До влади в КПЧС прийшли "яструби", які стали закручувати гайки. "Празьку революцію" було переможено.

І ця перемога стала початком кінця, в першу чергу у сфері іміджу СРСР. З прекрасної країни світлих людей, які перемогли нацизм і запустили людину в космос, Союз знову став тюрмою народів. Європейські "ліві" остаточно відвернулися від Сходу, зосередившись на власних проблемах. Подальше просування "пролетарської революції" у світ, яке тривало з 1917 року, зупинилося.

Операція "Дунай" була для СРСР наймасштабнішою військовою кампанією з часів Другої світової війни. І вона стала кінцем для Радянського Союзу. У Кремлі більше не говорили про жодні реформи. Почався тривалий період "застою" - бюрократичний апарат костенів, процвітала корупція, замість реальних дій з'явилася практика ритуальних промов і відписок. Спроби останнього лідера КПРС Горбачова щось змінити були запізними.

У 1989 році до влади у ЧССР прийшли активісти Празької весни. В першу секунду 1993 року країна припинила своє існування, розділившись на Чехію та Словаччину. Зараз вони обидві - у Євросоюзі.

Джерела фото: militaryphotos.net, westlicht.com, 10otb.ru, paulgoldsmithphotography.com, drugoi.livejournal.com, czinalikes.blogspot.com.

Фотографи: Libor Hajsky, Josef Koudelka, Paul Goldsmith

Дивіться також:

1969: хокеїсти збірної ЧССР мстяться радянським колегам. ВІДЕО

Естрада і політика. Дві історії поп-зірок 1968 року. ФОТО

"Сила безсилих". Вацлав Гавел про спротив радянському режиму

1989: фінал оксамитової революції в Чехословаччині. ВІДЕО

Чехи відмовилися від пам'ятника Пушкіну, вшанувавши натомість Рейгана

Інші матеріали за темою "Чехословаччина"