Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/articles/2010/11/21/5446/

Помаранчева революція: 20 відео, які запам'яталися

21.11.2010 _ Історична Правда
Тоді ще не було ютюба і аналогічних сервісів. Відеоролик треба було розміщувати на якомусь сервері, а потім давати на нього лінк, щоб люди качали і дивилися. "Історична Правда" пропонує згадати буремні події президентських виборів-2004 через відео тих часів.

"Історична Правда" пропонує згадати масові протести проти фальсифікації виборів 2004 року через відео, яке шість років тому дивилися чи не всі. 

Тоді ще не було ютюба і аналогічних сервісів. Відеоролик треба було розміщувати на якомусь сервері у певному форматі (.wmv, .mp4 тощо), а потім давати на нього лінк, щоб люди качали і дивилися. 

Тому відео не набуло великого поширення. Ситуацію перевернув "5-ий канал", який почав вішати на свій сайт набільш знакові ролики. Їх качали і обговорювали. 

Власне, більшість із розміщеного нижче відео з'явилося завдяки "5-ому каналу". На жаль, в архіві сайту досі зберігається чимало цікавого відео про буремний листопад 2004-го, але скачати його не можна через неробочу адресу.

1. 25 серпня 2004 - Інструкція зі знищення "біг-морд"

Адмінресурс задіяв рекламні площі настільки масово, що на опозиційному сайті "Майдан" навіть з'явився маніфест "Того, кто стрелял": "У них есть телевидение, радио и газеты. У меня есть интернет и краска в руке..." І інструкція з учинення протиправних дій проти реклами.

"Можно называть это ребячеством, дуростью, провокацией и т.д. На самом деле, все просто: биг-морд - это моё персональное средство массовой информации..."

Зараз це здається дикунством, а тоді це, напевно, був відчай.

2. 23 вересня - В Тимошенко кинули яйцем

Під час передвиборчого мітингу на Сумщині в Тимошенко кинули яйцем і влучили. "Метальника" затримали учасники мітингу і здали міліції.

Ця історія спершу не стала відомою, тому що наступного дня Янукович поїхав до Івано-Франківська, де в нього теж кинули яйцем.

3. 24 вересня - В Януковича кинули яйцем

Перше "політичне" відео, яке масово розійшлося серед тодішніх інет-користувачів. Потік повідомлень про різні важкі предмети, які терористи метали в кандидата, настільки контрастував з реальною картинкою, що викликав вибух гумору, який тривав ще кілька місяців.

Влада намагалася вилучити зйомки інциденту, але відео з'явилося на "Євроньюс" і на "5-ому", а потім його оцифрувавала "УП". Це був справжній інформаційний удар по старанно плеканому іміджу Віктора Януковича як сильного і вольового лідера.

4. 1 жовтня - спецназ біля ЦВК

Загони міліції спеціального призначення у бойовому спорядженні щось роблять у дворі Центрвиборчкому за місяць до першого туру. Знято з будівлі ЦВК.

Така активність силовиків під час мітингу прихильників Віктора Януковича викликала чутки і спекуляції.

5. 12 жовтня - Кіркоров за "Віктора Федоровича Ющенка!"

Концерт "Ми - за майбутнє!" на Дніпропетровщині за участю "зірок іноземної естради". Батько Філіппа Кіркорова Бєдрос так розхвилювався, що двічі переплутав, за кого ж він мав агітувати народ.

 

До речі, того ж дня з'явилася флеш-гра, де Ющенко б'ється з Януковичем. Цих ігор з'явилося кілька - особливо тодішні офісні працівники мають пам'ятати "Хамське яєчко", де треба було звільняти Україну від опонентів область за областю.

6. 21 жовтня - Янукович про "козлів, які заважають жити"

Виступаючи перед представниками територіальних громад Луганщини,Янукович ужив образливий для своїх опонентів епітет, який швидко став легендарним і призвів до фрази "Ми - не бидло, ми - не козли".

Найбільше шокувало не те - зрештою, до манери провладного кандидата висловлюватися тоді вже звикли. Шокувала готовність аудиторії до таких характеристик опонентів, і навіть радість, проявлена в оваціях і масовому вставанні з місць.

 

 

Людина, яка вивісила цей новинний ролик "5-го каналу" на ютюб, дозволила собі поіронізувати над таким масовим схваленням приниження інших людей.

7. 22 жовтня - Олександр Волков матом коментує спроби закрити "5-ий канал"

Наприкінці 1990-их Волков вважався кучмівським "директором парламенту". Його емоційний коментар щодо спроб тодішнього депутата Сівковича арештувати рахунки Петра Порошенка був новим словом - мат в ефірі тоді сприймався екзотично, не те, що зараз :)

"Подумайте, б...ь, що ви робите!" - каже Волков. Мовляв, спробою закрити опозиційний канал ви тільки привернете увагу всього світу до нього.

8. 23 жовтня - Шуфрич збив людину

Після грандіозної акції біля ЦВК маловідомий тоді депутат від СДПУ(о) Нестор Шуфрич зачепив своїм автомобілем одного з демонстрантів на бульварі Лесі Українки. Від самосуду його нібито врятував депутат-"нашоукраїнець" Євген Червоненко.

 

Увечері того дня Нестор Шуфрич прославится ще й тим, що поб'ється з опозиційними депутатами всередині ЦВК і ходитиме державною установою "по торсу". Ось це відео, яке щойно повісив на ютюб читач УП. 

9. Рекламний ролик Ющенка

"Я кажу "Знаю", бо я знаю, що робити" - Ющенко обіцяє зміни під впізнавану музику.

"Ми принесемо зміни, на які так довго чекає кожен українець. Сильні підтримають слабших. Багаті допоможуть бідним..." Красиві слова, еге ж?

10. Рекламний антиролик Ющенка

Влада не могла заборонити Ющенко використовувати свою рекламну квоту на УТ-1,бо замість будувати нормальну диктатуру :) оглядалася на Захід. Тому вона робила підступніше - реклама опозиційного кандидата обрамлялася його антирекламою, скажімо, про три сорти України.

Ще був феєричний націоналіст Роман Козак із його "Ваша дружина - американка". Якщо хтось має в архіві це відео, поділіться. Цікаво, до речі, а чим зараз займається пан Козак?

11. 28 жовтня - Янукович пригощає Кремль цукерками

За кілька днів до першого туру влада вирішила святкувати визволення України від фашистів. Терміново організували військовий парад, на який прибули президент Росії Путін і голова його адміністрації Мєдвєдєв...

 

Після "яєчного" теракту це, напевно, було друге за популярністю відео. Навіть "козли" відстали :)

12. 15 листопада. Янукович на дебатах: "Щоб люди себе почували в небезпеці"

Перші дебати обох кандидатів перед другим туром.

 

Обмовка Віктора Федоровича, яку потім використовувалися його опоненти як знакову.

13. 15 листопада. Ющенко на дебатах: "Ці руки нічого не крали"

Яскрава заготовка Віктора Андрійовича. "Я не воровал".

 

З кожним роком президентства Ющенка цю фразу цитували все більше, натякаючи, що щось таки й було.

14. 21 листопада. Напад на офіс Ющенка у Луганську

Другий тур виборів.

Для багатьох телеглядачів побачене стало справжнім шоком і тільки утвердило у старанно плеканому ющенківським штабом переконанні про "донецьких бандитів".

15. 22 (?) листопада. Янукович записує привітання до народу з нагоди свого обрання

Несподівано зворушливе відео. Кандидат постає перед нами дещо невпевненим, особливо зі своїм школярським "Не треба було казати "За мене?"

 

Шарму додає голос Ганни Герман на задньому тлі: "Ні, все дуже органічно, і навіть оцей рух руками дуже органічний!"

16. Серіал "Операция "ПроФФесор"

Талановито зроблені досі існуючою компанією "Веселі яйця" відеошаржі на злобу дня.

 

Дещо зараз здається перегибом, але тоді це дивився весь інтернет - від "помаранчевих" до "біло-синіх"

17. 23 листопада - протистояння біля Адміністрації президента

Зі сцени Майдану Юлія Тимошенко закликала народ іти крізь снігопад блокувати Кучму. Будівля АП виявилася оточеною спецназом. Але побоїща не відбулося.

 

Тоді "Динамо" приймало "Рому" в Лізі чемпіонів, і учасники акції протесту влаштували онлайн-репортаж для спецназівців. Запам'яталася фраза когось із демонстрантів на адресу щитів "Барсу": "Отличные санки, ребята!" :)

18. Прихильники Януковича в Києві

Ми побачили, що ніякі це не "бритоголові", а прості хлопці в чорних куртах. На цьому відео - нарізка з кількох місць. Найогидніше - на вокзалі, де якась тітка з голосом, схожим на Вітренко, кричить про східні області, які "решили выйти из Украины!"

 

Привокзальна площа, яка стала "біло-синім майданом" для звезених у Київ шахтарів, після кількох днів настороженого приглядання стала гайд-парком - туди ходили прихильники Ющенка і вели запеклі дискусії про те, хто годує країну і що зробив той чи інший кандидат на посаді прем'єра.

Зрештою, спільним аргументом було "хто переможе на ЧЕСНИХ виборах - той хай і буде". 

19. 28 листопада - Лужков хоче віддати Януковичу кепку

Під час з'їзду депутатів усіх рівнів у Сіверодонецьку була висловлена ідея провести референдум зі створення Південно-Східньої Української Автономної республіки. Зрештою, від неї відмовилися - очевидно, через неблагозвучність абревіатури.

"Зіркою" з'їзду став тодішній мер Москви Юрій Лужков.

 

Фразу "снять кепку" ще довго коментували на форумах, згадуючи, нібито Віктор Янукович під час молодості знімав шапки.

20. 30 листопада - бенефіс Людмили Янукович. "Наколоті апельсини і американські валянки"

Порівняння двох потенційних перших леді стало можливим після виступу Людмили Янукович на мітингу прихильників Віктора Федоровича у Донецьку. Фрази про "оранжевый шабаш", "тянется и тянется рука", "в больницы с менингитом!", "апельсинки-то наколотые", "все везде американское" були сприйняті на ура цинічною інтернет-публікою.

БОНУС ТРЕК - Гринджоли "Разом нас багато"

На статус помаранчевого гімну претендувало багато пісень, які лунали зі сцени Майдану. Але ним стала композиція, теж поширена через інтернет. <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/PZLmE1OW2nU" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

"Історична Правда" вітає тих, хто хоче, щоб їх привітали, із Днем Свободи. І нагадує - нам рано жити спогадами. Ностальгія - це добре, але треба дивитися у майбутнє.
 
Фотографії 2004 року з архівів наших читачів - частина перша і друга
 
Зразки провладного агітпропу тих часів дивіться у розділі "Артефакти"

Історична Правда
Редакція

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".