Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/articles/2012/09/13/93957/

В Угорщині заарештували міністра часів Хрущова. ФОТО

13.09.2012 _ Остап Козак
Екс-міністр внутрішніх справ Бела Біску під час меморіальних заходів на могилі генерального секретаря Угорської соціалістичної робітничної партії (1956-88) Яноша Кадара
Міністра внутрішніх справ Угорщини заарештовано за звинуваченням у причетності до смерті громадян під час антикомуністичної революції 1956 року. Бела Біску жив у престижному районі і отримував 1200 пенсії, а тепер може отримати пожиттєве ув'язнення.

У Будапешті заарештовано міністра часів комуністичного терору 1956-57 рр. 91-річного Белу Біску.

Колишній міністр внутрішніх справ комуністичного уряду Яноша Кадара звинувачується у розправі над щонайменше 50 угорцями, розстріляними за його наказом біля вокзалу в Будапешті, а згодом – у місцевості Шальготар'ян біля словацького кордону.

Прокуратура чи не вперше застосувала лише недавно ратифіковану парламентом країни і тепер вже інкорпоровану до угорського законодавства Конвенцію ООН з листопада 1968 року, яка скасовує термін давності для військових злочинів.

Біску звинувачують у тому, що він, будучи урядовцем створеного під патронатом Москви антиреволюційного кабінету, не зміг захистити цивільне населення під час військових дій, а навпаки - віддавав накази стріляти у натовп. Колишньому міністру загрожує пожиттєве ув'язнення.

Угорські повстанці 1956 року

Угорці масово піднялися на повстання у жовтні 1956 року, незадоволені некомпетентною політикою cталіністських керівників єдиної тодішньої легальної партії - Угорської партії трудящих (УПТ).

Внаслідок повстання було фактично ліквідовано УПТ і комуністичну службу державної безпеки. Під час революційних подій більше 2,6 тисячі угорців було вбито і більше 19 тисяч - поранено.

Вулиця Пушкіна. На бік демонстрантів перейшли й урядові угорські війська, опір революції чинили тільки спіробітники Служби державної безпеки

Радянські війська практично не втручалися в перебіг подій. Неформальним лідером повстанців став популярний за свої реформи прем'єр-міністр Імре Надь, який відновив багатопартійну систему і оголосив про підготовку до вільних виборів.

Лінчований повсталим натовпом співробітник держбезпеки

Тим часом у Кремлі підготували відповідь - розпланували військову атаку і призначили новий уряд, одним із членів якого і став Біску, давній активіст сталіністської Компартії Угорщини.

4 листопада 1956 року радянські танки з санкції Микити Хрущова розпочали наступ, щоб привезти в Будапешт новий уряд і нову марксистську силу - Угорську соціалістичну робітничу партію.

 Еріка Селеш - студентка кулінарного технікуму, яка приєдналася до повстання і стала одним із його символів. Знімок данського фотографа Вагна Хансена. Еріка загинула в сутичці з наступаючими радянськими військами

Бела Біску був одним з найодіозніших міністрів комуністичного режиму в Угорщині. Вже в 17 років він вступив до підпільної молодіжної комуністичної організації. Член компартії із 1944 року. Восени 1956 року, займаючи посаду міністра внутрішніх справ, розгорнув хвилю післяповстанчих репресій.

 Розпал повстання. Захоплені у полон комуністичні військовослужбовці, які залишилися лояльними до поваленого уряду

Саму демократичну революцію придушили радянські війська, натомість після цього "відзначився" угорський комуністичний режим. Було розстріляно та повішено близько 300 борців за свободу, майже 13 тисяч людей отримали різні терміни ув'язнення, 200 тисяч були змушені рятуватися втечею за кордон.

 Комуністи в момент розстрілу повстанцями. Фото: incredibleimages4u.blogspot.com

Бела Біску керував МВС до 1961 року. Від 1962 до 1978 був секретарем ЦК Угорської соціалістичної робітничої партії, а пізніше його соратник Янош Кадар (генеральний секретар УСРП з моменту придушення повстання в 1956 році аж до 1988-го) потроху усунув Белу з політики. 

Кінець повстання. Радянські танки на вулицях Будапешту. Листопад 1956 року

Відбулося це через те, що Біску не подобалися ліберальні ринкові реформи, які проводив Кадар. На початку 1970-х колишній головний міліціонер Угорщини навіть спробував повернути Кадара до старого сталіністського стилю управління.

Він написав листа тодішньому керівникові КГБ Юрію Андропову (який був послом СРСР в Угорщині 1956 року), а Андропов негайно ж ознайомив зі змістом листа Кадара.

 Бела Біску (ліворуч) і Янош Кадар. В сучасній Угорщині багато хто ностальгує за часами Кадара, коли країна жила відносно заможно. У 1980-х угорці називали політику Кадара "гуляш-комунізмом", а соціалістичну Угорщину - "найвеселішим бараком соцтабору"

Так Біску пішов з великої комуністичної політики, ставши добре оплачуваним пенсіонером. Він мешкав у престижному районі у Буді і мав пенсію 240 тисяч форинтів (приблизно 1230 доларів). Для порівняння: середньостатистичний угорець кілька років тому заробляв 500-600 доларів.

Декагебізація. Як чиновникам комуністичної Польщі зменшили пенсії

Згідно з висунутими прокуратурою Будапешту звинуваченням, в листопаді-грудні 1956 року Біску віддав наказ силам безпеки стріляти по демонстрантах у Будапешті і Шальготар'яні. Внаслідок лише цих двох інцидентів загинуло близько 50 осіб.

Листопад 1956-го. Полонені повстанці під конвоєм

Прокуратура залишає за собою право висовувати проти Біску додаткові звинувачення в тому, що він втручався в роботу судів після придушення революції, наполягаючи на жорстоких заходах покарання для повстанців, аж до смертної кари. Тоді було страчено не менше 226 осіб.

Угорська прокуратура розпочала розслідувати справу Біску тільки в лютому 2012 року - після того, як отримала скаргу від приватної особи. Це перший випадок відкриття справи проти фігуранта подій 1956-57 років.

 Перше, що зробили демонстранти на початку революції - повалили 25-метрову статую Сталіна в центрі Будапешту. На щоці вождя СРСР хтось написав "Туалет"

Варто зазначити, що влітку цього року в Будапешті було заарештовано ще одного резонансного підозрюваного - 97-річного Ласла Чатарі, який нібито був керівником поліції в єврейському гето в Кошице і організовував відправку євреїв до концтабору Аушвіц (Освенцим). Влада затримала Чатарі тільки після скандального репортажу британських тележурналістів, а потім випустила під домашній арешт.

За словами Адама Геллерта, спеціаліста з міжнародного кримінального права, який брав участь у підготовці нового угорського законодавства, "в обох випадках є докази державного терору". "Обидві справи слід розглядати як рівноцінні", - вважає Геллерт.

1970-ті. Бела Біску і Леонід Брежнєв

"Будапештський кат" тривалий час був поза публічним життям країни. Але в 2010 році угорські журналісти зняли про нього документальну стрічку "Злочин без кари", присвячену революційним подіям в Угорщині 1956 року. Пікантності стрічці додає той факт, що її автори представилися Біску активістами комсомольської організації.

У своєму інтерв'ю Біску заперечує сам факт віддання ним злочинних наказів, кажучи, що він "відновлював законний правопорядок" і "боровся із контрреволюцією". Про страту прем'єра-реформатора Імре Надя Біску висловився коротко: "він отримав те, на що заслуговував".  

 Публічна демонстрація фільму "Злочин без кари"

Фільм викликав бурю протестів серед угорців і у 2011 році прокуратура висунула Біску звинувачення в "публічному запереченні злочинів націонал-соціалізму та комунізму". Але з новими звинуваченнями комуністові-пенсіонеру загрожує значно серйозніше покарання, аж до пожиттєвого.

У січні цього року подібний процес завершився у Варшаві. Пенсіонер Чеслав Кіщак, який під час воєнного стану і придушення масових заворушень 1981-го року був міністром внутрішніх справ соціалістичної Польщі, отримав два роки позбавлення волі умовно.

Текст: Остап КОЗАК, добірка фото: Павло СОЛОДЬКО

Дивіться також:

Страта Чаушеску. Так закінчуються диктатури. ФОТО, ВІДЕО

Як Ярузельський придушував повстання "Солідарності"

Прага-1968. Історія співачки, котра стала символом боротьби з режимом. ФОТО

1990 рік. Газета "Соціалістичний Донбас" про цукерковий бунт у Маріуполі

Війна Хімаєра. Як один американець повстав проти влади. ФОТО

1999: розстріл міністрів у парламенті Вірменії. ВІДЕО

Остап Козак
Краєзнавець (Львів)

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".