Харчові війни: бої за свинину перед Першою світовою

Найнесподіванішим чином харчі втручалися в хід світової історії. На початку XX століття заморожена свинина стала причиною австро-сербського конфлікту, що зрештою призвів до Першої світової війни.

На початку XX століття незалежна Сербія фактично була економічним додатком до Австро-Угорської імперії. Королівський дім Обреновичів панічно боявся зміцнення молодого Болгарського царства, а тому разом з Габсбургами намагався задушити болгар економічними санкціями. Поступово зовнішня торгівля Сербії була практично повністю переорієнтована на Австро-Угорщину, а основним товаром сербського експорту стала свинина, яка користувалася особливим попитом в угорських провінціях. Теплі стосунки двох країн закінчилися в 1903 році, коли короля Олександра Обреновича і його дружину Драгу вбили члени таємної організації "Чорна рука", яку пов'язували з російськими можновладцями. Сербський парламент ухвалив рішення посадити на королівський престол представника будинку Карагеоргієвичів князя Петра, який проголосив курс на зближення Сербії з Росією і Болгарією.

Новий сербський уряд не тільки відновив економічні відносини з Болгарією, а й оголосив про створення митного союзу з колишнім супротивником. Наприкінці 1905 року сербський парламент, незважаючи на тиск Відня, ратифікував митний союз, і між Сербією і Болгарією була встановлена ​​безмитна торгівля.

Австро-Угорщина наступного ж дня заборонила ввезення сербської свинини. У Відні сподівалися, що рано чи пізно Сербія капітулює - і піде на поступки австро-угорському урядові. Однак Белград не здавався. В середині січня 1906-го парламент піднімає митні тарифи на австро-угорські товари, роблячи їх неконкурентоспроможними на сербському ринку. Міністерство оборони Сербії відмовляється від співпраці з концерном koda, який тоді був відомим виробником танків і боєприпасів, і шукає нових постачальників військового обладнання у Франції та Німеччині. Потужний економічний конфлікт світова громадськість охрестила "свинячий війною".

В лютому 1906 впливова німецька газета Vossische Zeitung повідомила, що Сербія вступила у таємний оборонний і, головне, наступальний союз з Чорногорією і Італією. Стверджувалося, що Італія вже надіслала до Чорногорії 36 польових гармат, 12 одиниць важкої кріпосної артилерії, а також велику кількість боєприпасів. В свою чергу, австро-угорський уряд поширював чутки про те, що в Белграді назріває революція, і за посередництва Берліна сербський престол збирається посісти німецький принц Франц Йосиф, який кілька років тому вінчався з чорногорської княжною. Поки одні говорили про планувалася сербами військової агресії, а інші передрікали економічний крах і революцію, в "свинячу війну" несподівано вступив Лондон.

Цікаво, що на той момент Великобританія була єдиною європейською державою, яка не визнавала легітимність королівського дому Карагеоргієвичів. Тим дивніше було, що в жовтні 1906 року британський МЗС оголосив про відновлення дипломатичних зносин з Сербією і навіть запросив Петра I з королівським візитом до Лондона. "Дружба із Сербією миліша британським можновладцям за національну гідність. Сербський царевбивця готується до прийому в Англії ", - уїдливо коментувала американська New York Times, відзначаючи, що ще кілька місяців тому британці закликали світову громадськість покарати сербського короля за вбивство королівського подружжя Обреновичів. Тим часом англійська преса тиражувала інтерв'ю Петра I, в якому король закликав британських бізнесменів інвестувати в Сербію "на особливих умовах": "Наші люди розуміють, що необхідно пожертвувати багатьма принципами, щоб звільнитися від економічного бандажа, обумовленого нашим географічним положенням. Ми запевняємо, що забезпечимо безпеку нових торгових шляхів і відкриємо ринки для іноземців ".

За підсумками 1906-1907 років з'ясувалося, що Сербія не тільки не постраждала від економічних санкцій Відня, а й збільшила торговий оборот майже на третину. У жовтні 1908, побоюючись посилення сербського впливу в Боснії і Герцеговині, яка перебувала під тимчасовим контролем Австро-Угорщини, кайзер прийняв рішення про анексію цієї території. Через кілька тижнів австрійські солдати зайняли невеликий сербський острів на річці Дрині. Здавалося, війни було вже не уникнути. "Сербський парламент на таємному засіданні ухвалив рішення про оголошення війни Австро-Угорщині, - писала американська Post-Gazette, посилаючись на джерела в Санкт-Петербурзі, Белграді та Лондоні. - Поведінка Росії, яка не визнала анексію Боснії і Герцеговини, вселяє в сербів упевненість, що Росія заступиться за них у разі війни з Австрією ".

Незважаючи на ймовірність бойових дій, жодна зі сторін так і не зважилася відкрити вогонь по супротивнику. Ймовірно, позначилася невизначена ситуація на міжнародній арені, коли ніхто з точністю не знав, яку позицію в конфлікті займуть провідні європейські держави. Існує думка, що в останній момент австрійський кайзер відмовився від бойових дій, отримавши сигнал, що Берлін не підтримає його у війні проти Сербії та Росії. У 1909 році Белград і Відень підписали угоду, згідно з яким Австро-Угорщина зняла заборону на імпорт сербської свинини. Через п'ять років, коли європейські монархи вже згрупувалися у військові блоки, 19-річний боснійський серб Гаврило Принцип відкрив вогонь по спадкоємцю австрійського престолу Францу Фердинанду (Franz Ferdinand) і його дружині Софі (Sophie), які гостювали в Сараєво. Тепер світову війну було вже не зупинити.

Дмитро Кулик, повний текст

Дивіться також:

Битва під Ковелем. Щоденник офіцера Першої світової

Як у світі відзначатимуть 100-ту річницю початку Першої світової війни

Українці у Першій світовій: "на пострадянському просторі - непередбачуване минуле"

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.