Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/articles/2015/02/18/147385/

Між неволею і незалежністю. 18-22 лютого 2014 року

18.02.2015
Це не всі, але важливі свідчення тих жахливих днів, які змінили Україну. У майже похвилинний таймлайн увійшли події, які відбувалися у центрі Києва і мали (або могли мати) вплив на подальший перебіг політичних процесів. Хронологія останніх днів Революції Гідності.

Ця хронологія - спроба пильно вдивитися в шрами, які залишили в історії України ці 5 драматичних днів.

Для когось це межа між миром і війною, для когось - між азійською і європейською цивілізацією, для когось - між неволею і незалежністю.

Об'єднує те, що події 18-22 лютого 2014 року торкнулись і вплинули на життя чи не кожного українця.

Масові акції з багатьма центрами протистояння потребують детального і спокійного розгляду, чого досі ще не було зроблено. Це, звичайно, неможливо було зробити в дні протистоянь в центрі Києва.

Через драматичність того, що відбувалося, і через потужний шум дезінформації багато подій проходили повз увагу, ще більше - вимагали підтвердження, а часу на це просто не вистачало: з'являлися нові й нові реалії. Причинно-наслідкові зв’язки часто були незрозумілі.

Тепер, маючи час, можемо побачити, що саме відбувалось. В хронології не робиться аналіз, лише зібрані факти - найбільш достовірний матеріал, з яким можна працювати.

У майже похвилинний таймлайн увійшли події, які відбувалися у центрі Києва і мали (або могли мати) вплив на подальший перебіг подій.

До хронології включено підтверджену авторитетними джерелами інформацію. У випадках, коли інформація не може бути перевірена чи співставлена з іншими поглядами – обов’язково вказано джерело.

18 лютого 2014 року, вівторок.

Події напередодні. На віче на Майдані Незалежності у неділю, 16 лютого, керівництво Штабу національного спротиву зі сцени погодило із учасниками протесту проведення "мирного наступу активістів Майдану задля виконання вимог".

Акція була запланована на ранок 18 лютого і включала ходу від Майдану до будівлі Верховної Ради. Учасники Віче схвально сприйняли необхідність проведення акції. Насамперед, йшлося про підтримку голосування у Верховній Раді за повернення до Конституції 2004 року, яка б збалансувала парламентські і президентські повноваження. Захід широко анонсувався.

Наступного дня, 17 лютого, "Правий сектор" повідомив, що наказав усім своїм загонам у Києві та регіонах перейти до стану повної готовності, у зв'язку з оголошеним на вівторок "Мирним наступом".

Всеукраїнське об'єднання "Майдан" анонсувало подію, як "мирний наступ" на депутатів з вимогою негайно ухвалити всі необхідні рішення для виходу з кризи і врегулювання ситуації".

8:00 - На Майдані починають формуватися колони для участі в ході під назвою "Мирний наступ". В них стоять як прості громадяни, так і представники Самооборони в екіпіровці: з щитами, палицями, у касках. Між тим, до Маріїнського парку, за повідомленням змі, йдуть колони людей до табору прихильників президента.

 Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"

8:15 - З боку вул. Інститутської бійцями спецпідрозділів "Беркут", військовослужбовцями Внутрішніх військ МВС, а також вантажними автомобілями заблоковані вулиці Садова, Шовковична та Липська. Крім того, великими вантажівками перекрита вул. Грушевського в районі Кріпосного провулка.

8:30 - У будівлі КМДА комунальники проводять генеральне прибирання. (Напередодні, 16 лютого, комендант будівлі Руслан Андрійко підписав з послом Швейцарії як представником ОБСЄ, документ, за яким будівля передається під контроль ОБСЄ. Після цього відповідний акт підписав голова КМДА Володимир Макеєнко, фактично отримавши будівлю у підпорядкування столичної влади. 17 лютого активісти Майдану залишили приміщення КМДА).

Фото Андрія Нестеренка, "Голос України"

8:50 – Хода рушає в урядовий квартал від верхнього виходу станції метро "Хрещатик" по вулиці Інститутській. На чолі колони перебувають народні депутати від опозиційних фракцій Парламенту, загони самооборони, священики та інші. У Києві сонячна погода, температура повітря +1.

  Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"

9:20 - Вся вулиця Інститутська перекрита учасниками протестної ходи. Голова колони пройшла вулиці Садову, Шовковичну, Липську і через Кріпостний провулок досягла вул. Грушевського.

 Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами" 

9:30 - На вулиці Грушевського біля Кріпосного провулку декілька учасників мітингу залізають на вантажівки, що перегороджують дорогу і витісняють звідти бійців Внутрішніх військ. Деякі з членів Самооборони Майдану намагаються зупинити та заспокоїти активних протестувальників. Тим часом з боку ВВ підійшли бійці "Беркуту", в хід йдуть палиці.

9:40 - Хода продовжує прибувати з боку Кріпосного провулку і її учасники проходять всередину Маріїнського парку. Кордон Внутрішніх військ відокремлює протестувальників від пропрезидентського табору, що розгорнувся навпроти будівлі Верховної Ради.

  Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"

9:45 - Протестувальники проникають в кабіну вантажівки, яка перекриває проїзд по вул. Грушевського, заводять її і від'їжджають, звільнивши проїжджу частину.

9:50 - Близько 50 народних депутатів від опозиції заблокували трибуну та президію Верховної Ради через те, що апарат Парламенту відмовляється реєструвати постанову про відновлення дії Конституції в редакції 2004 року. Вони повідомили, що в секторі реєстрації законопроектів зачинені двері за вказівкою голови Парламенту В. Рибака.

10:15 - На розі Інститутської та Шовковичної починаються зіткнення учасників акції з силовиками, що блокують підход до Верховної Ради. Спецпризначенці застосовують світло-шумові гранати, слізогінний газ, гумові кулі.

Протестувальники в сторону кордонів силовиків кидають бруківку, петарди, запускають феєрверки, згодом пляшки з горючою сумішшю. На даху будинків на Шовковичній знаходяться спецпризначенці "Беркуту".

 

10:20 - На вул. Грушевського неподалік від стадіону "Динамо" в кількох точках протестувальники підпалили автомобільні шини. Вітер жене клуби диму у бік урядового кварталу.

10:50 - На вул. Шовковична учасники протестів підпалили два вантажних автомобіля "КамАЗ", які блокували проїжджу частину. Горять кабіни і передні колеса автомобілів. З боку правоохоронців вже під'їхала пожежна машина, яка буде гасити полум'я.

 

11:00 - В Маріїнському парку почались сутички між протестувальниками з одного боку і віськовими ВВ, а також прихильниками президента ("тітушками") – з іншого. Зі сцени мітингу ПР закликають чоловіків "дати відсіч екстремістам". Протестувальники застосовують петарди.

Учасники провладного мітингу кидають каміння з-за спин бійців ВВ, багато з них екіпіровані як Самооборона Майдану (щити, каски, палки).

  Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"

11:10 – Бійці спецпідрозділів з даху будинків на Шовковичній стріляють з рушниць по протестувальникам, кидають в натовп світло-шумові гранати.

11:20 - У штаб ПР на вулиці Липський кидають пляшки з горючою сумішшю і каміння.

Фото Reuters

Незважаючи на чисельні анонси масової акції "Мирний наступ" і запекле протистояння в день її проведення, керівники штабу ПР не давали рядовим співробітникам розпорядження залишати будівлю з метою безпеки. У будинку поширюється дим. Співробітники, серед яких жінки, виходять на центральний вихід крізь коридор, що зробили протестувальники, інші залишають будівлю через чорний хід та вікна з протилежного боку будівлі.

Згодом протестувальники заходять в будівлю, виносять прапори і частину документів.

 Фото Reuters

11:25 - Апарат Верховної Ради присвоює реєстраційний номер 4154 постанові опозиції про повернення до Конституції в редакції 2004 року, однак не публікує його на сайті ВР як зареєстрований документ. В кабінеті голови ВР Володимира Рибака триває нарада з лідерами фракцій, зокрема, обговорюється питання внесення даної постанови до порядку денного.

11:45 - На вул. Інститутській протестувальники під руки виводять щонайменше п’ятьох співробітників міліції від епіцентру протистояння в бік Майдану.

11:50 - Під час сутичок у Маріїнському парку в результаті розриву вибухових пакетів повністю згорів один з наметів в пропрезидентському таборі.

  Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"

12:00 - Народний депутат, лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко в стінах Парламенту каже, що звертається до президента Віктора Януковича терміново оголосити дострокові парламентські і президентські вибори та дати команду фракції Партії регіонів проголосувати за повернення до Конституції 2004 року. На його думку, це зменшить напругу в суспільстві.

12:15 - З боку вулиці Пилипа Орлика кілька сотень силовиків і людей в штатському з битами, палицями і залізними трубами ("тітушки") витісняють від офісу Партії регіонів протестувальників. Пожежники гасять вогонь в будівлі. 

12:30 - Протестувальники зайшли до Будинку офіцерів та облаштували там медпункт.

Фото газети "Дзеркало тижня"

13:20 - Бійці "Беркуту" з вулиці Шовоковичної перейшли у наступ на вулицю Інститутську. Протестувальники відходять в протилежні сторони: частина до вул. Садової, інші – в бік вул. Липської.

"Беркут" стріляє в натовп і добиває гумовими кийками тих, хто затримується. Протестувальники кидають каміння та петарди.

  Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"

13:30 - У зверненні Центрального штабу "Правого сектору" на офіційній сторінці у мережі "Вконтакте", організація закликає власників вогнепальної зброї вийти на Майдан через високу ймовірність силового розгону.

14:00 - У МВС України заявляють про вогнепальні поранення п’яти військовослужбовців внутрішніх військ, і всього 37-ох постраждалих правоохоронцях.

 Фото УНІАН

Медслужба Майдану повідомляє, що з боку протестувальників – десятки постраждалих, більшість отримала поранення середньої тяжкості від світло-шумових гранат.

 Одна з найвідоміших фотографій цього жахливого дня. Науковці, батько і син Кузнецови. Фото Reuters

14:10 – Група протестувальників намагається увійти до будівлі Міністерства охорони здоров'я, що в Маріїнському парку. Охорона установи перешкодила їм потрапити всередину.

14:20 – Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявляє, чого домагається опозиція в Раді: "Чіткий конкретний пакет: реєструємо постанову [про відновлення Конституції 2004 р.], включаємо до порядку денного, відновлюємо конституційний лад, починаємо негайні політичні переговори про формування уряду народної довіри". Він підкреслює, що шанс на вирішення кризи залишається, якщо президент дасть вказівку своїй фракції повернутися в стіни парламенту, зареєструвати постанову і розглядати її.

14:25 - Біля Верховного Суду, що на вулиці Пилипа Орлика, 4, сталася сутичка між протестувальниками і невідомими людьми у штатському з бітами, палками, та зброєю.

14:30 - Народні депутати від опозиції Леся Оробець, Сергій Терьохін, Микола Княжицький, Людмила Денисова, і Степан Кубів намагаються звільнити поранених протестувальників з автозаку, що знаходиться на вул. Липська.

 Фото Лесі Оробець

14:45 - МЗС України закликає іноземні держави та міжнародні організації засудити "радикальні сили" в Києві, дії яких "ставлять під загрозу конституційний лад у державі".

14:50 - На прохання голів фракцій парламенту та інших колег, начальник Штабу національного спротиву, народний депутат від опозиції Олександр Турчинов вирушає з Верховної Ради в Адміністрацію президента на зустріч з президентом Януковичем. За словами Турчинова, депутат від Партії регіонів Вадим Новинський подзвонив в АП і погодив зустріч.

14:55 - Керівництво Міноборони України вимагає негайно звільнити Центральний будинок офіцерів Збройних Сил України. Протестувальники, йдеться в повідомленні прес-служби, провокують відповідне реагування з боку Міністерства оборони України".

15:00 - У медпункті в Домі офіцерів знаходяться тіла трьох протестувальників загиблих під час сутичок. Також надається допомога близько сотні постраждалим, семеро – у критичному стані.

 

У дворі одного з будинків на вул. Шовковична надають медичну допомогу кільком десяткам військовослужбовців, що отримали поранення різної тяжкості (медики повідомляють, що в тому числі – і вогнепальні поранення).

15:05 - Силовики відігнали протестувальників з боку станції метро "Арсенальна", де вони забарикадували проїзд кількома громадськими автобусами.

Фото "Української правди"

Протестувальники відійшли в сторону площі Слави. За "Беркутом" йшли пропрезидентські прихильники в цивільному з камінням і палицями.

15:10 - За словами Олександра Турчинова, вони домовляються з Віктором Януковичем про наступне: для того, щоб зупинити кровопролиття, бійці спецпідрозділів перестають вести вогонь, а протестувальники відходять назад на Майдан.

15:15 – Учасники протесту знову взяли під контроль будівлю КМДА. Вони вибили вікна з правого боку будівлі та проникли всередину. Вони також підпалили покришки біля залізних воріт, що ведуть у двір мерії, де, на їхню думку, можуть перебувати бійці спецпідрозділу "Беркут".

15:20 – Дорогою від АП до ВР Турчинов, за його словами, зв'язується з керівниками Самооборони, інформує про домовленість щодо перемир'я, і як начальник Штабу нацспротиву дає наказ відступати до Майдану.

15:30 - Закрито на вхід та вихід станції метро "Хрещатик", "Майдан Незалежності", "Арсенальна" та "Поштова площа".

15:35 – У київській міліції повідомляють, що відкрито кримінальне провадження за статтею 294 (масові заворушення) Кримінального кодексу України.

15-45 - На вул. Інститутській учасники протесту відходять від вул. Липської в сторону Майдану - "Беркут" іде у наступ на мітингувальників. Спецпризначенці під час наступу застосовують світло-шумові гранати, рушниці.

  Фото Олени Білозерської, ІА "Поряд з вами"

Протестувальники кидають під ноги "Беркуту" пляшки з гоючою сумішшю. Люди відступають спочатку повільно, потім переходять на біг.

"Беркут" продовжує їх переслідувати по вулиці Інститутській, активно ведучи стрільбу. Вони б`ють гумовими кийками тих, хто залишається позаду.

15:55 - Глава Служби безпеки України Олександр Якименко і глава МВС України Віталій Захарченко закликали лідерів опозиції заспокоїти протестувальників і повернутися за стіл переговорів. Якщо до 18.00 "безлади не припиняться", силовики обіцяють "навести порядок всіма засобами, передбаченими законом".

16:00 - Прес-служба Партії регіонів повідомляє, що в ході нападу на офіс партії на Липській померла одна людина - співробітник господарського відділу.

16:05 – По вулиці Грушевського здійснюється наступ спецпідрозділів, силовики розібрали основну барикаду і просуваються до Європейської площі. Самооборона Майдану та інші протестувальники, прикриваючись щитами, відходять до Майдану.

16:10 - Рух Київського метрополітену повністю зупинено. Пасажирів просять покинути приміщення.

16:15 – "Беркут" підійшов до барикад зі сторони вул. Інститутської та з боку Європейської площі. Силовики взяли в кільце Жовтневий палац. Зі сцени Майдану звучать заклики не розходитись, а тримати оборону.

16:20 – В екстреному порядку відбувається передислокація активістів на Майдані з наметів у Будинок профспілок, штаби "Правого сектора" і Автомайдану.

16:30 - Міліція розбирає барикаду на Інститутській біля верхнього виходу зі станції "Хрещатик". Загін силовиків під прикриттям бронемашини "Урал" слідує до Майдану.

16:35 - На вул. Інститутській від Липської до готелю "Україна" на тротуарах знаходиться велика кількість поранених, як з боку протестувальників, так і силовиків. Медики надають їм допомогу. Біля станції метро "Хрещатик" тіла двох загиблих цивільних людей літнього віку.

16:45 – Учасники протестів на Майдані розбирають бруківку. Зі сцени виступають активісти та народні депутати від опозиції, вони закликають людей приходити на головну площу.

 

16:50 – У Михайлівському Золотоверхому монастирі калатають дзвони.

17:30 – Прес-служба метрополітену повідомляє, що рух метро зупинено постановою голови КМДА Володимира Макеєнка через "загрозу терактів".

17:30 - ДАІ обмежила в'їзд автотранспорту до Києва.

17:45 - Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявляє, що відповідальність за зіткнення в центрі Києва мають взяти на себе лідери опозиції. ГПУ, за його словами, вимагатиме "найсуворішого покарання як для тих, хто підбурював людей на сьогоднішню акцію, так і для тих, хто організовував і керував ними".

18:00 – Зі сцени Олександр Турчинов просить протестувальників вивести за периметр Майдану всіх неповнолітніх.

18:00 – Сотні невідомих у цивільному перебувають разом із спецпризначенцями на вул. Липський. Очевидці стверджують, що їм роздають пляшки з горючою сумішшю.

18:30 - У Києві спостерігається транспортний колапс. Метро не працює, центр міста заблоковано, рух по основним дорогам вкрай ускладнений через велике скупчення автомобілів. Зафіксовано 10-бальні багатокілометрові пробки. Громадський транспорт працює безкоштовно і його робота продовжена на всю ніч.

У магазинах Києва зникають хліб та продукти першої необхідності, які люди масово закуповують.

18:45 – МВС повідомляє, що у ході зіткнень з протестуючими в центрі Києва з боку правоохоронців 2 загиблих, 18 з вогнепальними пораненнями, 22 у важкому стані.

19:30 - Від імені КМДА та Київради Макеєнко закликав киян та гостей столиці утриматися від поїздок в центр.

19:40 - За інформацією обох сторін, на 11.00 19 лютого, заплановано зустріч лідерів парламентської опозиції з президентом Януковичем.

19:45 – Силовики почали штурмувати Майдан. Спецпризначенці наступають в бік протестувальників з Інститутської під прикриттям водомету. Водночас на Хрещатику зі сторони Європейської площі силовики намагаються ламати барикаду, на якій стоять люди. У відповідь учасники протестів використовують каміння і феєрверки.

20:00 – Протестувальники закидали пляшками з бензином БТР, який намагався протаранити барикаду з боку Європейської площі.

20:05 - Проти протестувальників застосовують водомети з боку вул. Інститутської. Температура повітря в Києві близько +2.

20:10 - Кілька десятків осіб у масках і касках зайшли до посольства Канади в Україні, розташоване на вул. Костьольній. На виклик на "102" виїхала слідча оперативна група Шевченківського райуправління міліції. Втім, представник консульства повідомив міліціонерам, що люди не вживають ніяких радикальних дій і що "він сам з ними розбереться".

20:20 - Біля Стели Незалежності горять намети, раніше встановлені протестуючими. Спецпризначенці в мегафони закликають жінок і неповнолітніх терміново покинути Майдан, де міліція "проводить антитерористичну операцію".

20:45 – Арсеній Яценюк зі сцени звертається до президента припинити наступ і оголосити перемир'я до ранку - тоді опозиція готова піти на переговори. Для цього, за його словами, силовикам слід відійти назад на 200 метрів.

21:00 – Віталій Кличко закликає лідерів демократичних держав втрутитися в ситуацію в Україні, не залишатись осторонь.

21:30 – Групи силовиків, які спустилися з боку Жовтневого палацу, відтіснили протестувальників і вже частково ступили на сам Майдан Незалежності.

 Фото газети "Дзеркало тижня"

22:00 - Міліція перекрила в'їзд у центр Києва для будь-якого транспорту, крім тролейбусів та громадського транспорту.

22:20 - Голова КМДА Володимир Макеєнко звернувся до комерційних структур і приватних підприємців, які працюють в центральному районі міста, із закликом зробити 19 лютого вихідним днем.

22:45 - У фракції "Батьківщина" заявляють, що народний депутат України, комендант Штабу нацспротиву Андрій Парубій перебуває в лікарні.

23:00 - В прес-службах політсил повідомляють, що лідери опозиційних фракцій Яценюк та Кличко пішли на зустріч з президентом Януковичем (їм доведеться чекати не менше двох годин, перед зустріччю до них приєднається Олег Тягнибок).

23:20 - На Майдані Незалежності, а також на Софіївській та Михайлівській площах згасло світло.

23:40 - Голова КМДА повідомив про створення міського оперативного штабу із забезпечення життєдіяльності міста, який працюватиме цілодобово до врегулювання конфлікту.

23:45 - Бійці спецпідрозділу "Беркут" проводять чергову атаку з боку Європейської площі під прикриттям водомету. Самооборона Майдану змогла стримати наступ і затримала одного силовика, його повели до сцени.

23:59 - За інформацією  Міністерства охорони здоров'я, під час протистояння загинуло 11 цивільних осіб, за медичною допомогою звернулася 221 людина, 114 госпіталізували. За інформацією МВС, кількість правоохоронців, загиблих у вівторок, зросла до семи осіб. За медичною допомогою звернулися 298 співробітників силових відомств.

В цілому госпіталізовано 272 правоохоронця, вогнепальні поранення отримали 59 силовиків. Водночас, Медична служба Майдану повідомляє загалом про 20-ох загиблих і близько 500 людей з пораненнями різного ступеня тяжкості. Правоохоронці цього дня затримали щонайменше 50 протестувальників.

19 лютого 2014 року, середа.

00:00 - В зв'язку з "масовими заворушеннями" Кабмін обмежив рух транспорту в Київ з півночі 19 лютого.

00:05 – Учасники протестів борються з пожежею на першому поверсі Будинку профспілок, вони протягнули шланг і намагаються загасити полум'я.

00:30 - Активісти Майдану в соцмережах повідомляють, що бійці спецпідрозділу "Беркут" знаходяться на даху Будинку профспілок, звідки кидають гранати в натовп протестуючих.

00:40 - Верхні поверхи Будинку профспілок, розташованого в центрі Києва біля Майдану Незалежності сильно задимлені.

00:45 - Зі сцени Майдана повідомили, що Олександра Турчинова поранено. Пізніше він заявив, що осколок ледве зачепив обличчя.

00:50 - Вогонь у Будинку профспілок в центрі Києва поширився на 3 і 4 поверхи, полум'я швидко охоплює все нові площі. Розташований в будівлі профспілок Штаб національного спротиву в спішному порядку евакуюється. Учасники протестів натягнули брезент під будівлею на випадок, якщо заблоковані в будівлі на верхніх поверхах люди вирішать рятуватися через вікна. Деяким допомагають спускатися по зовнішнім конструкціям будівлі.

 

1:30 - Дві пожежні машини під'їхали до Будинку профспілок і поливають ззовні охоплену вогнем будівлю, вдається загасити полум’я на нижніх поверхах. Згодом вогнеборці протягують всередину будівлі рукав і приступають до гасіння приміщень.

1:45 - У Трапезній церкві Михайлівського собору розгорнутий "резервний госпіталь", де надають допомогу постраждалим. Тут знаходяться тіла трьох загиблих.

Ніч у Михайлівському Золотоверхому соборі

3:00 – Рятувальники ДСНС врятували з палаючої будівлі 30 осіб. Пожежі у Будинку профспілок присвоєно підвищений ранг: вогнем охоплено всі поверхи. За інформацією КМДА, до рятувальних робіт залучено 80 київських пожежників і рятувальників, 7 одиниць спецтехніки, 3 сходів і 2 підйомника.

04:00 – Як повідомив Арсеній Яценюк після перемовин лідерів опозиції з президентом, вони пропонували негайне оголошення перемир’я та відведення військ. Президент та представники влади, за його словами, запропонували учасникам протесту фактично здатися і покинути територію Майдану. "Оскільки не оголошено перемир’я і бажання такого у влади немає, то ми дійсно стоїмо на порозі найбільш драматичної сторінки історії нашої країни", - заявив він.

5:00 – Палаючі барикади протягуються від Будинку профспілок до Стели Незалежності, також горять барикади біля Консерваторії. Дим та вогонь протестувальники використовують як додаткові перешкоди для штурму Майдану та атак силовиків. Учасники протестів вже розбирають останні дерев'яні будиночки на паливо для барикад. У хід також йдуть шини, одяг, ковдри, матраци.

5:25 – На березі Дніпра на Трухановому острові міліція знайшла тіло активіста Майдану з Донеччини Володимира Наумова. На ньому була хустка Самооборони Майдану.

 Фото Михайла Багінського

5:30 - Президент Янукович опублікував звернення, в якому заявив, що його намагалися схилити до силового варіанту вирішення політичної кризи, але він підтримує шлях діалогу і говорить про те, що треба домовлятися. Водночас, у зверненні зазначається що "лідери опозиції перейшли кордон, коли закликали людей до зброї і повинні постати перед судом, який визначить їм міру покарання, або ж відмежуватися від радикалів".

5:45 - В автомобілі таксі, що рухався вулицею Велика Житомирська, вбитий кореспондент газети "Вести" В'ячеслав Веремій - вогнепальне поранення в живіт.

6:00 - Департамент охорони здоров'я КМДА інформує, що за період з 10:20 вівторка, 18 лютого, у заклади охорони здоров'я за медичною допомогою звернувся 351 учасник масових заходів. Госпіталізований 241 чоловік. В бюро судово-медичної експертизи доставлені тіла 25 небіжчиків.

6:40 - Президент Янукович закликав негайно припинити збройне протистояння, скласти зброю і здатися правоохоронним органам тим, хто порушив закон і провокує громадянські протистояння. Про це йдеться в заяві членів робочої групи з врегулювання політичної кризи Андрія Портнова і Олени Лукаш.

7:00 - До Майдану дісталися два автобуси людей зі Львова, яких протестувальники зустрічають оплесками.

8:00 – Вночі пограбовано та частково пошкоджено Музей історії Києва, що знаходиться на верхніх поверхах Українського дому. Події відбулися після того, як будівля перейшла під контроль міліціонерів.

8:25 - МВС заявляє, що причиною пожежі в Будинку профспілок могла стати спроба членів "Правого сектора" приховати "сліди протиправної діяльності".

9:00 - Потяг №141 сполученням Львів-Київ, який відбув зі Львова ввечері 18 лютого затримує прибуття в Київ майже на 3,5 години. На шляху прямування поїзд був затриманий правоохоронцями, його начебто перевіряють на наявність вибухівки. Теж саме відбувається з потягом №44 Івано-Франківськ-Київ.

9:45 - У Міністерстві оборони повідомляють, що протестувальники звільнили Центральний будинок офіцерів і він працює у штатному режимі.

10:05 – В.о. прем'єр-міністра України Сергій Арбузов відкрив засідання уряду. Він заявив, що події в Києві "це не прояв громадської позиції людей", а "спроба силового захоплення влади".

10:45 - Глава МВС України Віталій Захарченко заявляє, що правоохоронці не використовували вогнепальну зброю, а під час сутичок були озброєні "лише спецзасобами для відстрілу еластичних куль".

 Фото видання "Коментарі"

11:00 - На території Михайлівського Золотоверхого монастиря облаштовано пункт збору медзасобів, куди кияни масово привозять ліки. До Собору також приносять їжу та речі для постраждалих та інших учасників протесту.

Фото Крістіни Бердинських

11:40 – СБУ повідомляє про початок досудового розслідування за фактом вчинення окремими політиками "незаконних дій, спрямованих на захоплення державної влади". Кримінальне провадження за ч. 1 ст. 109 ККУ розслідується Головним слідчим управлінням СБУ.

12:30 - Президент Янукович оголосив 20 лютого днем жалоби в Україні у зв`язку з людськими жертвами внаслідок масових заворушень.

12:35 – В.о. директора департаменту охорони здоров'я КМДА Алла Арешкович повідомляє, що з 25 загиблих (включно з представниками міліції), тіла яких були доставлені в бюро судмедекспертизи, 19 померли від вогнепальних поранень.

13:30 - На проїжджій частині вул. Грушевського в Києві неподалік від стадіону "Динамо" комунальниками споруджено загородження з бетонних блоків, в якому робочі залишили ділянку для проїзду в одну смугу.

 

За ніч були розібрані барикади на вул. Грушевського з боку Європейської площі.

14:00 – Відбувається зустріч представників опозиційних фракцій (зокрема, Арсенія Яценюка, Віталія Кличка, Руслана Кошулинського) з послами країн-членів ЄС, США та Канади.

15:00 – У Будинку профспілок продовжується пожежа.

 

15:30 – У спільній заяві трьох фракцій - ВО "Батьківщина", "УДАР" та ВО "Свобода" - опозиція вимагає від Януковича ввести повне перемир'я. Також наголошується на необхідності зробити все можливе, щоб запобігти подальшому кровопролиттю, і підкреслюється, що опозиційні фракції ніколи не закликали і не закликатимуть людей до збройної форми протесту.

16:00 - Служба безпеки та Антитерористичний центр України готові розпочати проведення на території України "антитерористичної операції". Про це повідомляє глава СБУ Олександр Якименко. Він заявляє, що "тільки за останню добу понад 1500 одиниць вогнепальної зброї та 100 тисяч набоїв опинилися в руках злочинців".

17:20 – У частині Будинку профспілок, яку обстежили рятувальники, жертв і постраждалих не виявлено. З будівлі врятовано 41 людину з 3-9 поверхів. У результаті пожежі частково виникли обвалення перекриттів між 4 і 5 поверхами, а також між 6 і 7 поверхами.

18:00 - У Києві мітингувальники входять в будівлю Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на вулиці Прорізній, 2, біля Майдану Незалежності.

18:15 - Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомляє, що 20 лютого відбудеться зустріч президента України з главами МЗС Німеччини (Франк-Вальтер Штайнмаєр), Франції (Лоран Фабіус) та Польщі. Також з ними зустрінуться представники опозиції.

19:45 - Президент Янукович проводить низку кадрових змін. Зокрема, він звільняє Володимира Заману з посади начальника Генерального штабу - головнокомандувача Збройних сил України і призначає на цей пост Юрія Ільїна. Також був звільнений командувач ВМС, призначений новий заступник секретаря РНБО.

20:00 - Президент доручив робочій групі на чолі із главою адміністрації президента України Андрієм Клюєвим прискорити організацію переговорного процесу.

20:30 - Клюєв проводить переговори з лідерами опозиційних фракцій парламенту, відтак вони візьмуть участь у зустрічі з главою держави.

22:00 – Завершилась зустріч лідерів трьох опозиційних фракцій парламенту з Януковичем.

 

22:00 – На цю годину активісти спільноти ЄвромайданSOS розшукують 50 зниклих людей, з якими рідні чи знайомі втратили зв'язок 18-19 лютого 2014 року після сутичок з силовиками під Верховною Радою та на Майдані Незалежності.

22:30 - Мітингувальники взяли під контроль будівлю Міністерства агарної політики і продовольства України на вул. Хрещатик.

23:00 - Арсеній Яценюк по завершенню зустрічі трьох лідерів опозиції з президентом повідомив, що в АП пообіцяли, що штурму Майдану сьогодні не буде, оголошено перемир`я.

23:15 - Святошинський районний суд обрав у якості запобіжного заходу для 9 активістів Майдану, затриманих напередодні, два місяці тримання під вартою.

20 лютого 2014 року, четвер.

2:00 - "Правий сектор" має намір продовжувати протистояння, незважаючи на домовленості влади і опозиції про перемир'я і переговори. Про це на своїй сторінці в Фейсбуці написав лідер організації Дмитро Ярош.

3:00 - Групи протестувальників по 20-40 осіб патрулюють центральні, прилеглі до Майдану та Хрещатику вулиці з метою запобігти блокуванню вільного проїзду до Майдану (окрім тих, що заблоковані силовиками).

4:00 - Ситуація на Майдані вночі загалом спокійна, учасники протесту продовжують перебувати на барикадах і спостерігати за оточенням силовиків. Більшість учасників протесту перебуває в пунктах обігріву та відпочинку, які організовані у прилеглих будівлях Консерваторії, Главпочтамту, КМДА, а також переобладнаних магазинах "Helen Marlen" і "San Tropez". У приміщенні Держтелерадіо функціонує Штаб національного спротиву, а також медпункт.

5:00 – Київський метрополітен як і раніше зачинений. Керівництво КМДА не скасувало своє рішення про зупинку роботи всіх станцій метро.

7:00 - До протесту на Майдані долучилися активісти, які вночі прибули автобусами з регіонів, зокрема, зі Львова, Тернополя, Івано-Франківська.

8:00 – Поновлюються зіткнення з боку вул. Інститутської. Групи по кілька людей, яких прикривали спецпризначенці, кидають склянками з займистими сумішами і світло-шумові гранати. Протестувальники відповідають. З обох сторін летять вибухові пакети і фаєри.

 

8:30 - Учасники протестів продовжують зміцнювати металевими щитами та іншими підручними засобами барикаду біля пам'ятника Засновникам Києва, також вони займають територію Стели Незалежності.

8:35 - МВС України повідомляє, що по військовослужбовцям ВВ МВС і бійцям "Беркуту" стріляє снайпер з вогнепальної зброї, на їх думку, з вікон будівлі Консерваторії. В заяві йдеться, що поранено 4 правоохоронців.

9:00 - МВС повідомляє про поранення 20 правоохоронців від куль снайпера.

9:10 – МВС повідомляє про поранення 23 правоохоронців від куль снайпера.

9:10 – Велика кількість людей, до тисячі осіб, виходить з переходу під станцією метро "Печерська" і рушає по вул. Кутузова у бік метро "Арсенальна".

9:15 - Лідери опозиційних фракцій парламенту прибувають до посольства Німеччини на вул. Богдана Хмельницького в центрі Києва для зустрічі з главами МЗС Німеччини, Франції та Польщі.

9:20 – В постійному протистоянні силовики відступають, протестувальники в свою чергу ведуть наступ і займають "висоту" Жовтневого палацу. Також здають назад по Інститутській водомети, які продовжують поливати протестуючих водою.

 

9:25 - Народні депутати та співробітники Верховної Ради терміново залишають будівлю парламенту. По вул.Грушевського в сторону Площі Слави рухаються кілька міліцейських автомобілів, карети швидкої, пожежні та бронетранспортери.Туди ж побігли великими групами правоохоронці. Працівники Будинку Кабінету міністрів залишають приміщення.

9:25 - Спецпідрозділи "Беркуту" відходять по Інститутській до вулиці Ольгинській. Серед активістів багато поранених.

 

9:25 - На прилеглих до Майдану вулицях виставлені пости ДАІ, які перешкоджають проїзду автомобілів до центру протистояння. Біля деяких машин ДАІ стоять невідомі в цивільному і бронежилетах та з автоматами Калашнікова. Зокрема, така "охорона" у ДАІ є на розі вулиць Володимирської та Прорізної.

9:30 - До центральних вулиць продовжують прибувати автобуси з регіонів із протестувальниками. Вони пішки йдуть в сторону Майдану.

9:45 - Пожежа в Будинку профспілок ліквідована.

 

9:50 – Зі сцени на Майдані кличуть лікарів та Швідку допомогу: на Інститутській багато поранених. Координація дій лунає зі сцени. Повідомляють, що учасники протестів отримують вогнепальні поранення.

09:55 - У Штабі національного спротиву заявляють, що активістів на Майдані обстрілювали з вогнепальної зброї з даху будинку Консерваторії. Обстріл припинився після того, як активісти піднялися на дах будівлі.

10:00 - Зі сцени мітингу на підтримку президента, встановленої в Маріїнському парку, оголосили про мобілізацію.

10:10 - В холі готелю "Україна" медики надають допомогу пораненим. Травмованих також доправляють до лікарень.

 Фото - Галнет

10:20 – Протестувальники витіснили правоохоронців з Майдану на вул. Грушевського. Вони знову взяли під контроль Український дім, також оточили Жовтневий палац і почали відновлювати барикади на Грушевського, на Трьохсвятительській і на Володимирському узвозі.

10:30 - Закінчилась зустріч західних дипломатів з опозицією. Голова МЗС Франції наголосив, що делегація ЄС тепер вирушає до Віктора Януковича, щоб "підштовхнути українську владу до проведення виборів" як до єдиного шляху вийти з кризи.

10:40 - Солдати Внутрішніх військ МВС масово здаються в полон учасникам протесту – від барикад біля Жовтневого палацу вивели до сотні правоохоронців і відводять їх строєм в бік КМДА.

10:50 - На Майдані в районі готелю "Козацький" на землі лежать 7 тіл загиблих учасників протесту.

 

11:00 - У МВС заявляють про 29 поранених і одного загиблого міліціонера від вогнепального поранення в ході ранкового протистояння.

11:10 - В адміністрації президента розпочалася зустріч Януковича з главами МЗС Німеччини, Франції та Польщі.

11:35 - МВС України попереджає про право міліціонерів застосовувати вогнепальну зброю для відбиття нападу.

11:45 – Співробітників АП просять залишати будівлю. Будівля АП посилено охороняється: співробітники міліції стоять декількома кордонами по вул. Лютеранській, починаючи від перехрестя з вул. Круглоуніверситетська до вул.Хрещатик. Дороги перекриті КамАЗами і бетонними блоками.

11:50 - На Майдані в районі готелю "Козацький" на землі лежать 13 тіл загиблих учасників протесту.

 

12:15 - На блок-посту між Жовтневим палацом і клубом Кабміну протестувальники підпалили кілька шин, щоб створити димову завісу, вони підносять і підвозять на тачках невеликі металеві щити і каміння. У цьому районі знаходиться близько сотні протестувальників.

12:30 - На вул. Інститутській представниками різних ЗМІ зафіксовано на фото і відео загони спецпризначенців в чорній екіпіровці та з жовтими стрічками, які ведуть стрільбу з вогнепальної зброї по протестувальникам.

 

12:50 – Народний депутат Володимир Литвин закликає депутатів зібратися на 15:00 у парламенті, опозиційні депутати підтримують цю пропозицію, згодом частина депутатів ПР повідомляють про свою готовність. 

Депутат від Партії регіонів Сергій Тігіпко заявляє, що виступає за негайну відставку спікера Рибака і термінове обрання прем'єра, якого підтримають усі фракції. В свою чергу, нардеп від ПР Олег Царьов реєструється у Жулянах на рейс до Москви.

Лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко заявляє, що президент Віктор Янукович повинен піти на дострокові вибори, аби зупинити кровопролиття в країні. Арсеній Яценюк закликає президента терміново прибрати снайперів і дати наказ про арешт керівників силових органів, які дали наказ стріляти в мирних людей.

13:00 - Голова КМДА Володимир Макеєнко заявив про вихід з Партії регіонів і дає доручення відновити роботу столичного метро цього ж дня.

14:45 – Народні депутати прибувають до парламенту.

15:30 - Правоохоронцям видано бойову зброю і її "буде застосовано відповідно до закону". Про це заявив в.о. міністра внутрішніх справ Віталій Захарченко.

15:50 - На цей час за інформаціє керівника медичної служби Штабу національного спротиву в ході зіткнень в четвер загинули понад 60 учасників протесту.

16:00 - Віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський відкрив засідання Верховної Ради України і оголосив перерву на годину, щоб встигли під'їхати всі бажаючі нардепи. Наразі у ВР менше ніж 225 нардепів.

16:45 - Президент України Віктор Янукович закінчив зустріч з міністрами закордонних справ Польщі, Франції та Німеччини. Переговори тривали близько 6 годин. Глави МЗС відмовились спілкуватися з пресою.

17:10 - У Києві частково відновлено рух метро.

17:45 - Лідер опозиційної фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк закликає всіх народних депутатів України, в тому числі, позафракційних і з фракції Партії регіонів, прийти на засідання парламенту, "щоб врятувати Україну".

18:00 - Лідери опозиційних фракцій проводять зустріч з міністрами закордонних справ Польщі, Німеччини та Франції.

19:30 – За інформацією МВС, активісти захопили у полон 70 бійців ВВ.

20:45 - Оболонський райсуд Києва випустив 12 раніше затриманих протестувальників.

21:00 - Прем`єр Польщі Дональд Туск заявляє, що Президент України Віктор Янукович в ході переговорів з представниками ЄС висловив готовність провести дострокові вибори цього року.

21:30 - Глави МЗС Франції, Німеччини та Польщі повідомили, що знову хочуть зустрітися з Януковичем цього дня за столом переговорів. Лідери опозиційних фракцій повернулися в Парламент.

22:00 – У ВР зареєстровано 239 депутатів.

22:30 - Верховна Рада своєю постановою засудила застосування насильства, що призвело до загибелі громадян України, тортур, катувань та інших злочинів проти людяності. Також цією постановою ВР зобов’язала Кабінет міністрів, СБУ, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство оборони України та інші воєнізовані угрупованням негайно припинити застосування сили та заборонити використання будь-яких видів зброї та спеціальних засобів проти громадян України. Крім того, у постанові ВР заборонила проведення антитерористичної операції, рішення про проведення якої було оголошено СБУ та антитерористичним центром України 19 лютого на всій території України або в окремих її місцевостях. Опозиція вимагає негайної підписати цю постанову керівника парламенту В. Рибака.

22:30 – Президент Янукович проводить чергову зустріч з делегацією ЄС.

23:00 – ВР оголошує перерву до 10:00 наступного дня. Лідери опозиційних фракцій йдуть на зустріч з президентом і главами МЗС.

23:59 - Міністерство охорони здоров'я повідомляє, що з 18 липня, з початку зіткнень в Києві, загинуло 75 осіб. З ранку вівторка за медичною допомогою звернулася 571 особа, з них 363 були госпіталізовані.

21 лютого 2014 року, п'ятниця.

1:20 - Уповноважений з прав людини в РФ Володимир Лукін приїхав в Адміністрацію президента України, де проходять переговори з врегулювання кризи в Україні.

Фото - Павел Шеремет, "Українська правда"

2:45 - Військовослужбовці Внутрішніх військ, які в четвер вранці добровільно здалися протестувальникам, в ніч на п'ятницю покинули Майдан. Під охороною Самооборони вони сіли в автобус біля Володимирського собору.

7:30 - Переговори в АП завершилися, вони тривали всю ніч. Міністри закордонних справ Німеччини і Польщі повідомили, що переговори тривають і вони планують до обіду ще одну зустріч з Віктором Януковичем.

8:45 - Київський метрополітен практично повністю відновив свою роботу. В цей час закритими для входу та виходу пасажирів залишаються лише станції "Хрещатик" і "Майдан Незалежності".

9: 00 – МВС заявляє, що кількість загиблих співробітників міліції з початку зіткнень 18 лютого збільшилася до 16 осіб.

Акція у Сімферополі у пам'ять загиблих працівників МВС. Фото газети "Сегодня"

9:50 - Голова Верховної Ради України Володимир Рибак підписав постанову українського парламенту про засудження застосування насильства в країні та заборону проведення антитерористичної операції.

10:05 – У ВР почалося засідання. Зареєстровано 360 депутатів. Спікер повідомляє, що Раді в п'ятницю треба прийняти постанову про амністію і документ про повернення Констіуціі 2004 року.

10:30 - У Раді сталася сутичка при спробі спікера оголосити перерву до 16.00. Засідання продовжується.

13:00 - Президент України Віктор Янукович заявляє, що для врегулювання ситуації в країні він ініціює повернення до Конституції 2004 року, а також оголошує про дострокові президентські вибори. Крім того, він закликає до початку процедури формування уряду національної довіри.

14:00 – Значна частина силовиків та спецтехніка залишають урядовий квартал на виконання прийнятої постанови ВР про засудження насильства.

15:00 - Рада Майдану схвалила підписання Угоди між владою та опозицією за умови, якщо в новому уряді не буде нинішнього глави МВС Віталія Захарченка та генпрокурором не буде Віктор Пшонка.

16:00 - Президент України та лідери опозиції підписали Угоду з урегулювання кризи в країні. Глави МЗС Німеччини, Польщі та Франції засвідчили підписання угоди.

 

У документі, зокрема, передбачено:

16:50 - Верховна Рада України конституційною більшістю ухвалила закон про відновлення дії окремих положень Конституції Україні 2004 року (реєстраційний номер 4163).

17:00 - "Правий сектор" заявив, що розцінює сьогоднішню заяву Президента України В. Януковича як "чергове окозамилювання" і не вірить владі. "Національна революція триває", - йдеться у заяві.

Фото - espreso.tv

17:15 - ВР ухвалила закон про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України" (реєстраційний № 4073-1, автором якого є народний депутат України Юрій Дерев`янко).

17:15 - ВР відправила міністра МВС Віталія Захарченка у відставку.

18:30 - Рада ухвалила закон, який дозволить звільнити Юлію Тимошенко.

19:45 - Рух "Автомайдан" наполягає на негайній відставці президента України Януковича.

20:00 - На Майдані прощаються із загиблими учасниками протесту. Крізь натовп гроби підносять до сцени, після молитви та розповіді про загиблого, скандують "Герой!" та "Герої не вмирають!". Періодично звучить пісня "Плине кача по Тисині".

Фото "РБК-Україна"

20:30 - Під час вечірнього траурного віча на Майдані Незалежності люди невдоволеними вигуками зустріли підписання угоди між опозицією і владою України про врегулювання кризи. Виступ Віталія Кличка перервав один з сотників Майдану Володимир Парасюк, який заявив, що якщо президент Віктор Янукович не піде у відставку до 10 ранку 22 лютого, люди підуть у збройний наступ.

Присутні на Майдані тисячі людей жваво підтримали цю заяву: оплесками та схвальними вигуками. 

У свою чергу лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош заявив, що "Правий сектор" не складе зброї й готовий взяти відповідальність за подальше розгортання української революції.

21:30 - Протестувальники пригнали до Майдану водомет, який був захоплений в районі вул. Грушевського. Його зупинили на початку вул. Інститутської.

21:30 - Служба безпеки України припинила підготовку до проведення антитерористичної операції.

21:40 - В Обухівському районі Київської області здіймається пожежа в будинку, що належить проросійському політику, лідеру руху "Український вибір" Віктору Медведчуку.

 

21:40 - Перший президент України Леонід Кравчук заявляє, що в нинішній ситуації Віктор Янукович повинен піти з посади президента добровільно.

22:40 - Президент Янукович з обмеженим колом особливо довіреної охорони вилетів до Харкова. У президентському літаку, за даними різних джерел, знаходились також спікер парламенту Володимир Рибак та глава АП Андрій Клюєв.

22 лютого 2014 року, субота.

00:10 - Протестувальники привезли другий залишений силовиками водомет до барикади на вул.Богдана Хмельницького з боку Бессарабської площі.

 Фото РБК.ua

00:30 Самооборона Майдану заявила, що повністю контролює урядовий квартал. За інформаціє., що лунає зі сцени, учасники протесту оточили Верховну Раду та Адміністрацію президента, а також будівлю Кабміну. Про заявив комендант Майдану Андрій Парубій.

10:00 - Розпочалося ранкове засідання Верховної Ради. Заступник голови парламенту Руслан Кошулинський повідомив, що Володимир Рибак написав заяву про складення повноважень.

10:15 - На території Межигір'я знята охорона, туди почали заходити журналісти, представники Самооборони та інші протестувальники. Охоронці кажуть, що коли вони прийшли із самого ранку, на території не було нікого.

Фото УНІАН

10: 20 Перший віце-спікер Ради Ігор Калетник подав у відставку.

12:30 - Олександра Турчинова обрали спікером Верховної Ради.

 Фото Reuters

13:00 - Верховна Рада ухвалила постанову про запобігання проявам сепаратизму та іншим посяганням на основи національної безпеки України.

Верховна Рада постановою відновила дію Конституції 2004 року, оскільки відповідний закон, ухвалений Верховною Радою напередодні, не підписано Президентом В. Януковичем.

Верховна Рада призначила Арсена Авакова в.о. міністра внутрішніх справ

Верховна Рада ухвалила постанову про виконання міжнародних зобов’язань України щодо звільнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

13:42 - ВР відправила генпрокурора Віктора Пшонку у відставку.

15:30 - Віктор Янукович записав відеозвернення в якому наголошується, що в Україні є всі ознаки державного перевороту, але він не збирається йти у відставку.

17:00 - Верховна Рада ухвалила постанову "Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень". За відповідний документ (реєстраційний номер 4193) проголосували 328 із 334 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі. Даною постановою позачергові вибори Президента призначено на 25 травня 2014 року.

21:00 - Активісти Самооборони блокують виїзд з будівлі Національного банку в Києві через спробу одного зі співробітників установи вивезти з будівлі золоті монети. Учасники починають опис.

21:35 - Визволена Юлія Тимошенко виступає зі сцени Майдану.

 

21:50 - Станція метро "Хрещатик" відновила роботу.

22:30 - У номері парламентської газети "Голос України" опубліковані прийняті в суботу Верховною Радою закони і постанови.

23:59 - За інформацією МОЗ України, до бригад екстреної медичної допомоги та до закладів охорони здоров'я міста Києва за медичною допомогою за останні дні звернулося 622 постраждалих, 405 з них були госпіталізовані. Від поранень, отриманих у центрі Києва 18-22 лютого загинуло щонайменше 86 людей.

При підготовці матеріалу була використана інформація наступних джерел: "Українська правда", "Історична правда", "Інтерфакс-Україна", "УНІАН", "Радіо Свобода", "Лівий берег", "ЗІК", "Лігабізнесінформ", для уточнення та співставлення інформації використовувались дані користувачів і пабліків у соцмережах, відеоролики на "Youtube".

Підготував Павло Вишебаба

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".