21 цитата від Головного Отамана

Симона Петлюру боялись вороги. Боялись і слів, і дій. Його слова викликали захоплення у друзів та лють у ворогів. Ми відібрали 21 цитату з його промов, листів, наказів та статей.

IX «Книжковий Арсенал». «ІСТОРИЧНА» ПРОГРАМА

З 22 по 26 травня у Мистецькому арсеналі в Києві (вул. Лаврська, 10-12) пройде IX Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». У фокусі цьогорічного Книжкового Арсеналу — тема співжиття, спільного буття на підставі цінностей і домовленостей. «Історична правда» відібрала презентації, дискусії та інші заходи, темою яких буде історія.

Президент-невдаха. Яка з нього користь?

Президент-невдаха найкраще гострить лезо сокири демократії. Президент-невдаха – це тест на дурнєопірність суспільства, а також – краш-тест для держави. Виявляється, невдахи страшенно корисні для народовладдя.

3 радянських міфи про кримських татар. Деконструкція

Концепція «татар-зрадників» — одна з ключових складових загальноросійського міфу про «исконно русский Крым». Без звинувачення кримських татар у «масовій зраді» неможливе обґрунтування депортації, а без виправдання цього злочину — неможливо пояснити тотальну русифікацію півострова. Усе це є лише спробами виправдати один із багатьох сталінських геноцидів.

Сюргюн. Мама думала, що нас везуть на розстріл

Уявіть себе на їх місці. У ваш дім на світанку вриваються озброєні люди, солдати. Дають 15 хвилин на збори. Відвозять на найближчу станцію. І додому ви зможете повернутися лише через 50 років.

Ассос. Венеційська перлина Республіки Семи Островів

На сусідній Ітаці і далі паслися нащадки кіз Одіссея. «Список кораблів» я читав з другої половини – від моменту, коли знайшов першу в Іліаді згадку Одіссея і його кефаленян, мешканців сусіднього до Ітаки острова Кефалонія.

Полковник Rondiak. Сага про пластуна, який здобув «Пурпурове серце»

«27 січня 1967 року біля місцевості Пан Ранґ капітан Рондяк повів своє мале з’єднання в лобо­вий наступ на ворога. Поранений у ногу, він далі керував боєм, винищуючи комуністів, яких таки переміг, здобувши багато амуніції та цінних матеріялів для розвідчої американської служби».

НОВІ ВИКЛИКИ. Навіщо «Історична правда» збирає 10 мільйонів?

«Закритися, чи змінитися?» - саме з таким питанням ми звернулися до наших читачів трохи більше року тому. Нині перед нами новий виклик. На тлі імовірного приходу до влади безідейних популістів є ризик втратити курс на подолання тяжіння тоталітарного та імперського минулого. Україні потрібні незалежні громадські інституції пам’яті!

«Імператор-простолюдин». Сотник Фока та початок нової доби візантійської історії

Обрання імператором бороданя-простолюдина (чи принаймні того, хто охоче грав роль простолюдина) мешканці Константинополя зустріли із справжнім захопленням. Вочевидь вони й справді чекали на «народного володаря», який покарає усіх визискувачів і встановить справедливість.

Як три міністри і начальник Київської міліції викрали банкіра. Справа Абрама Доброго

Наприкінці квітня 1918 р. у Києві відбулася подія, яка стала гучним трилером українського політичного життя. Йдеться про так звану справу викрадення банкіра Абрама Доброго. Скандал став однією з підстав для державного перевороту.

Водевіль Оскілка з Петлюрою

«Оскілківський переворот був у тому, що заарештовано деяких міністрів, пару пройдисвітів та прочитано пару наказів, на що ніхто не звернув увагу; фронта він не зруйнував. Фронт зруйнувала зміна бойових начальників, а цю руйнацію Північної групи зробив ніхто інший як сам Головний Отаман Симон Петлюра!»

Американська бомба для Павла Скоропадського

"Треба, щоб українці ніколи не забули, що найгірший їх ворог - то більшовики, - казав наприкінці Другої світової гетьман Пало Скоропадський. - На жодні компроміси з ними йти не можна; їх можна лише поборювати або від них тікати".