Свобода, або смерть! Гайдамаки з Академії

Отаман Петлюра зібрав усіх нас та звернувся з промовою: "Треба напружити всі сили ще раз!". То була божевільна атака — жорстока та люта. У цій останній атаці багато забили гайдамаків, не було ні одного гайдамака, якого б не зачепила куля.

Крапки над "Ї": Реконцептуалізація Української революції

Українська революція програла збройну боротьбу, бо суспільство не було готово до втілення в життя ідеї незалежності. Нація, яка не має своєї середньої і вищої національної школи приречена на поразку. Революція не перемагає в країнах, де провідною соціальною верствою є селянство.

Бабин Яр. Дорога смерті

Назустріч бігли якісь люди: "Швидше! Швидше! Ешелони чекають!" Потім повз натовп проїхали вантажівки. Вантажівки були наповнені якимись речами. На речах сиділи німці, грали на губних гармошках, весело реготали. "Це нас дещо заспокоїло: хіба можна так реготати, коли там вбивають людей?"

Ярослав Грицак: «Маніпуляції з історією розколюють польське суспільство»

Голову Українського товариства у Любліні Григорія Купріяновича допитали як свідка у прокуратурі польського Замостя. Проти нього триває слідство. Провина – слова, сказані у Сагрині під час урочистостей з вшанування вбитих польським підпіллям українців у 1944 році. Історикові загрожує до 3 років увʼязнення.

Як прийшли німці. Зі щоденника Ірини Хорошунової

"...Червоною площею повільно, рівним ланцюгом по двоє в ряд рухалися німецькі мотоциклісти. На Андріївській вулиці, куди вони повернули з площі, лежали трупи вбитих снарядами напередодні. А хтось із наших жильців, який щойно прийшов, сказав, що по місту населення розбирає, розтягує з крамниць продукти, речі, де що було..."

Якого Петлюру показує "Таємний щоденник"? Враження історика

"Таємний щоденник Петлюри". Свіжі враження від хорошого, а головне потрібного фільму та критичні зауваження, котрі хоч може і гострі, однак мають на меті зробити українське кіно кращим.

Володимир Мурський — представник екзильного уряду УНР у Стамбулі

У 1932 році за участі Володимира Мурського було розроблено та узгоджено з керівництвом Уряду УНР проект Угоди про створення Союзної держави України та Криму, який передбачав взаємне визнання незалежності УНР та Кримської Республіки і заснування спільної союзної держави після повалення більшовицького режиму.

100 років підтримки свободи. Конгрес США та Україна

Головна тема, яка об’єднує всю роботу Конгресу стосовно України — це тема свободи. Національні права, права людини, людська гідність, демократія — всі ці питання, що Конгрес так чи інакше піднімав протягом цілої сотні років, тісно пов’язані та мають спільну основу, а саме поняття свободи.

Москва і "Празька весна" 1968 року

Сам Дубчек не був готовий реагувати на посилення критики від Москви. У нього не було жодного плану подальших дій. Здебільшого він на неї реагував тим, що відступав і давав неконкретні обіцянки якось впоратися з явищами, які викликали критику.

Донос-шедевр. Юрій Смолич про Олександра Довженка

"Як у побуті у Довженка тонка культурність і вишукана естетичність легко поєднується із найпростішими смаками, із найбільш елементарними інтересами та рисами характеру сільського жителя, і навіть із найбільш примітивними старосвітськими традиціями,..

Загадкова історія керівника Віньковецького надрайонного проводу ОУН

Незважаючи на відкриття архівів СБУ, агентурну справу "Вороги", в якій "розробляли" Василя Николина, розсекретили лише цього року. І в ній знайшлися цікаві документи, які свідчать, що "оунівець" міг не загинути під час облави МГБ 1951 року

Лесь Танюк: "Комуністи у серпні 1991-го самі собі вирізали апендицит"

Шістдесятник, театральний режисер і політик, народний депутат Верховної Ради першого демократичного скликання Лесь Танюк був одним із тих, хто очолював опір ГКЧП в столиці України 19-21 серпня 1991 року. Фрагмент спогадів, записаних майже двадцять років тому.