Музей "Бабин Яр". Відкритий лист-застереження українських істориків

"Ми вважаємо хибним намагання поєднати Бабин Яр лише з історією Голокосту, ігноруючи інші жертви та інші драматичні моменти його історії. Такий підхід лише загострить війну пам’ятей, що вже багато років точиться на теренах Бабиного Яру".

"Мій дід був есесівцем". "А мій загинув в Освенцімі". Історія кохання нащадків ката і жертви

"Мене тягне в це місце. Справа в тому, що мій дід був есесівцем". — "Чому ти це сказав! Мого діда вбили в Аушвіц, в Освенцімі", — майже прокричала Ґабі. Через годину нащадки ката і жертви йшли по вулиці і мовчали. А через рік Ґабі й Уве побралися.

100 головних новин Незалежності. Рейтинг "Музею Новин"

Перед вами сто новин. Це найважливіші новини в історії України. Більше третини з них — про політику. Головний ньюсмейкер країни — влада. Президенти та прем’єр-міністри з відривом випереджають спортсменів, письменників, діячів церкви. От як ми про це довідалися.

Опір у Карпатах. Як закарпатці боронилися від угорської агресії в 1939 році

"Безупинно йшли нові українські добровольчі загони на кордон... Більшість з них не мала ще досі ніколи в руках кріса, похапцем виряджена, без ніякого військового вишколу. Але всі вони мали незламну волю боротьби і перемоги, були повні фанатизму й такої відчайдушності, що її може родити лише безвихідне положення".

Мода в час розпаду: як одягались українці в 1990 році

"У Львові, наприклад, існували хіпі-байкери — щось на кшталт групи ZZ Top. Вони їздили на мотоциклах і мали вигляд гуцульських вуйків". Історик моди Зоя Звиняцьківська розповідає про стрит-стайл часів розпаду Радянського Союзу.

На поміч рідній землі. Голод 1921-1923 рр. і українська преса Канади

"Господарська кріза на всіх землях українських нечувана за всю історію... "Комунізм" зрунував до-щенти житє господарське, доїв надбанє попередних років, і тепер голод і смерть заглядать в вічі народови нашому", — писала газета "Канадийський фармер" 27 жовтня 1921 року.

Що сталося у Гуті Пеняцькій. Висновки польського слідства

Провідні польські медіа, повідомляючи про цьогорічні жалобні урочистості у Гуті Пеняцькій, вийшли із заголовками, що покладають усю вину за ці події на УПА. У 73 роковини злочину у Гуті Пеняцькій "Історична правда" публікує звіт Інституту національної пам’яті Польщі.

Лікнеп для Качинского: "культ Бандери" у цифрах. ІНФОГРАФІКА

"З Бандерою вони в Європу не увійдуть!", - сказав Ярослав Качинський, голова партії "Закон і справедливість", яка контролює обидві палати Сейму. Якщо основою "історичної політики" є культ Бандери та УПА - можна припустити, що згадки "об’єктів культу" будуть з’являтися частіше, ніж інших елементів цієї політики. Розбираємося.

"Я завжди уявляю у воротах Хрущова". Непересічна історія Uke Line

Вони не були суперзірками північноамериканської хокейної ліги. Але вони були справжнім колективом, який працелюбністю й завзяттям компенсував брак геніальності. Буцик, Хорват і Стасюк - легенди українського спорту в Канаді. Незабутні!

"Я зробив те, що повеліло мені серце". Табори смерті в малюнках Зіновія Толкачова

За кілька годин після звільнення Аушвіца туди прибув невеличкий на зріст чоловік у військовому однострої із засобами для малювання. Це був художник Зіновій Толкачов, який на той час отримав завдання документувати злочини, скоєні нацистами на окупованих землях.

Стасіс Каушиніс: "Литва як ніхто розуміє, що таке окупація"

Литовський правозахисник Стасіс Каушиніс про роботу в Білорусі та про те, чому його країна допомагає Україні (рос.)

Перший бій УПА проти "німецьких варварів" і подальша боротьба з нацистами

У ніч на 8 лютого 1943 року сотня Григорія Перегіняка-"Довбешки-Коробки" напала на районний центр Рівненської області Володимирець, захоплений нацистами.