Олесь Зарецький: "Дисиденти свою функцію в незалежній Україні виконали"

Культуролог Олесь Зарецький про унікальний характер своєї матері Алли Горської і про те, чи здійснюються в сучасній Україні мрії шістдесятників.

Наночка-остарбайтер: вижила завдяки добрим людям

"Одного разу ми з Галею бродили по місту. Із напівуцілілого будинку визирнули якісь старші жінки. Вони покликали, ми до них зайшли. Тоді вже трупів ніхто не прибирав: пів будинку зруйновано, у коридорі лежить розпухлий труп, а жінки не звертали на нього уваги. Ми вже також не реагували: бачили його і байдуже".

За покликом рідної крові. Знайти родинну історію в архівах КДБ

Ця родинна історія була під табу майже 70 років. І так могло бути далі, якби одного дня бажання дізнатися правду не привело мене в архіви СБУ, де ховалася головна таємниця життя моєї бабусі Марії Рогачук

Нацистський табір у Львові. Кілька епізодів з історії "Шталагу-328"

Полонені з голоду з’їли всю траву на території табору, обгризли старі акації. Німці їх позрізали. Ще деякий час залишалося одне дерево, яке не спиляли, але не довго воно стояло. Полонені його фактично згризли дощенту.

Як Канада відстоювала звільнення політв’язня Данила Шумука

Більше десяти років поспіль канадське демократичне суспільство вимагало від радянської влади звільнити багатолітнього політв’язня польських, радянських і німецьких тюрем Данила Шумука (1914–2004).

Пан Редактор. Єжи Ґєдройць та його спадщина

Редактор, публіцист, видавець знаменитого журналу "Культура", очільник Літературного інституту (фактично видавництва), що знаходився у містечку Мезон-Ляфіт під Парижем, - все це Єжи Ґєдройць. Важко знайти людину, яка б зробила більше для польсько-українського порозуміння.

Як Жуков і Берія "наказали" депортувати усіх українців до Сибіру

Несподівано старий фейк про "наказ" виселити усіх українців з України знову відродився і масово поширюється в Мережі. Що насправді мало місце в історії? Чи є підтвердження таким намірам Георгія Жукова та Лаврентія Берії?

Заряджені на боротьбу. Богдан Горинь про уроки українського дисидентства

У листопаді 2016 року учасники дисидентського руху радянських часів зібрались у Львові, щоб відзначити сорокаріччя створення Української Гельсінської групи. Учасником групи, а також співзасновником Української Гельсінської спілки 1988 року, був і львів’янин Богдан Горинь.

Ковель: міцний горішок для радянських партизанів

Практично вперше на території України радянські партизанські загони повинні були взяти під контроль великий населений пункт, що розташовувався в безпосередній близькості до лінії фронту, а не далеко в тилу.

Василь Овсієнко: "Буде другий етап розпаду імперії, адже Путін успішно веде Росію до погибелі"

Дисидент Василь Овсієнко про мишку, яка допомогла вирвати ріпку радянської влади.

Принцип доміно. З чого почалася Велика Війна

Сім пострілів сербського студента Гаврила Принципа призвели до початку Першої світової війни. Але чому вбивство спадкоємця престолу Габсбургів мало такі катастрофічні наслідки для всього людства? Хто побачив, що політичні сили розставлені, як доміно, і запустив механізм, який перекроїв карту Європи?

Стати канадцем, залишившись собою: досвід Канади по управлінню багатокультурністю

Основною метою багатокультурності було та залишається створення символічної національності, яка б зберігала культурні та релігійні особливості кожного канадця.