Про що писав "Чернець". Невідомі листи Романа Шухевича

Здавалось би, постать Головного командира УПА Романа Шухевича вивчена достатньо добре. Про керівника українського визвольного руху опубліковано вже сотні документів. Та все ж таки, робота в архівосховищах продовжує дарувати несподіванки.

З України до Швеції: доля полонених козаків під час Північної війни

Степан Науменко, він же Степанус Андерссон, є прикладом того, що можна знайти про багатьох козаків, які опинилися в Швеції в якості військовополонених під час Великої Північної війни. Завдяки добре збереженим записам у шведських архівах, унікальні і дуже особисті історії можуть ожити знову.

"Не знаю, в чому моя вина. Може, в тому, що я була військовополоненою..."

Євгенія Клем попросилася на прийом до коменданта і від імені полонених німецькою мовою заявила: "Подальші катування полонених не принесуть бажаного вам результату. На військову машину німців ніхто з нас працювати не буде, а застосування тортур є порушенням міжнародної конвенції про військовополонених".

У Берліні протестують проти ультраправого професора - фаната Путіна

Голова кафедри історії Східної Європи Гумбольдтського університету (Берлін) Йорг Баберовскі з симпатією говорить про Гітлера і Путіна. А в березні 2014 року він поспішив виступити з пропозицією поділити Україну на дві частини. (рос)

Повстанське бусідо. Моральний кодекс воїнів УПА

Восени 1944 р. сотенний "Гонта" зі своїм відділом переходив у с. Ясінь. На підході до села він із ройовим та стрільцем у цьому місці натрапив на заставу енкаведистів. У сутичці ройовий загинув, а стрілець був поранений. Хоча ворог був за п’ять метрів від повстанців, сотенний не залишив пораненого, а виніс його до свого відділу.

Березень 1917-го. Як було створено Центральну Раду

Заснування Центральної Ради фактично стало початком української революції ХХ ст. Але жоден з очільників національного руху – учасників тієї події – не залишив мемуарних свідчень про обставини створення Центральної Ради. Лише спогади менш відомих сучасників та поодинокі документи дозволяють пролити світло на історію заснування УЦР.

Сила материнської любові. Десять синів Євдокії Лисенко

...під час війни Євдокія Данилівна ніколи не плакала. Лише молилася, аби всі діти, – зранені чи скалічені – повернулися додому. І доля виявилася до неї милосердною, адже всі сини вижили в пекельній битві з нацистськими завойовниками й пригорнулися до материнських грудей.

"…На радість не було сил". Спогади про голод, війну, концтабори та визволення

У сонячний травневий день 1945 року 20-річна Анастасія Гулей з Полтавщини уперше за декілька тижнів змогла самостійно вийти із бараку нацистського концтабору Берген-Бельзен.

Як радіація з Чорнобиля поширювалася Європою. ІНФОГРАФІКА + ДАЙДЖЕСТ

Україні того дня пощастило з напрямком вітру. Все могло бути значно гірше... 30 років тому за 100 км на північ від Києва сталася безпрецедентна в історії людства екологічна катастрофа. +ДАЙДЖЕСТ матеріалів "ІП" про аварію на ЧАЕС.

Світлана Алексієвич: "Народ не рефлексує - ані про війну, ані про ҐУЛАҐ"

Розмова про "бандерівське" молоко, її земляків, "червону людину" і... Путіна. "Відчуття трагічні: щось насувається, і протистояти ми не в змозі".

Відродження "Пласту" в документах КҐБ, КПУ і поза ними

Комуністична влада так налякалась "необандеровців", що забороняли продавати харчі пластунам, а у криницю неподалік одного з перших таборів всипали стільки хлор­ки, що вода стала непридатною до споживання...

КПЗУ і "Сельроб". Український лівий рух на Галичині й Волині в 1920-х

Упродовж 1920-х років домінантними силами в суспільно-політичному житті Західної України були націонал-ліберали (УНДО) та ліві радикали (КПЗУ, Сельроб). Цю лівицю знищили більшовики Сталіна і влада міжвоєнної Польщі.