"…На радість не було сил". Спогади про голод, війну, концтабори та визволення

У сонячний травневий день 1945 року 20-річна Анастасія Гулей з Полтавщини уперше за декілька тижнів змогла самостійно вийти із бараку нацистського концтабору Берген-Бельзен.

Як радіація з Чорнобиля поширювалася Європою. ІНФОГРАФІКА + ДАЙДЖЕСТ

Україні того дня пощастило з напрямком вітру. Все могло бути значно гірше... 30 років тому за 100 км на північ від Києва сталася безпрецедентна в історії людства екологічна катастрофа. +ДАЙДЖЕСТ матеріалів "ІП" про аварію на ЧАЕС.

Світлана Алексієвич: "Народ не рефлексує - ані про війну, ані про ҐУЛАҐ"

Розмова про "бандерівське" молоко, її земляків, "червону людину" і... Путіна. "Відчуття трагічні: щось насувається, і протистояти ми не в змозі".

Відродження "Пласту" в документах КҐБ, КПУ і поза ними

Комуністична влада так налякалась "необандеровців", що забороняли продавати харчі пластунам, а у криницю неподалік одного з перших таборів всипали стільки хлор­ки, що вода стала непридатною до споживання...

КПЗУ і "Сельроб". Український лівий рух на Галичині й Волині в 1920-х

Упродовж 1920-х років домінантними силами в суспільно-політичному житті Західної України були націонал-ліберали (УНДО) та ліві радикали (КПЗУ, Сельроб). Цю лівицю знищили більшовики Сталіна і влада міжвоєнної Польщі.

В гостях у Штазі. Як Німеччина відкрила архіви держбезпеки НДР

Найперше, що роблять спецслужби тоталітарних режимів, відчуваючи, що можуть утратити контроль над суспільством, – спалюють документи. Сумнозвісне міністерство державної безпеки НДР – Staatssicherheit, або Штазі, – не встигло знищити все.

"Наступна європейська війна почнеться в Україні". Журнал Look, 1939. КАРТА

14 березня 1939 року американський "глянець" опублікував статтю про плани Гітлера щодо України - найбільшого на той час бездержавного краю Європи. Наступного дня Карпатська Україна вступила у бій з угорськими союзниками нацистів.

Український голос Америки. Понад чверть віку як один день

Адріян Кармазин, керівник Української служби "Голосу Америки", пішов у відставку після 27 років роботи. У цих нотатках він ділиться спогадами про свою кар'єру в міжнародному телерадіомовленні. І про ті зустрічі в Україні, які мав - від простих людей і до політиків найвищого рангу.

Валер’ян Підмогильний. Письменник на світанку тоталітаризму

Він міг бути гордістю будь-якої європейської літератури. Але його вбив капітан Матвеєв в урочищі Сандармох. Оглядаючись назад може виникнути враження, що у деяких проявах інтелектуального та культурного життя сучасне суспільство і досі не дорівнялося до покоління Хвильового.

Про першого мера Донецька. Життя і смерть Семена Ієйте

В 1917 р. Юзівка нарешті отримала статус міста. Були проведені вибори в органи місцевого самоврядування. Вибрали і міського голову. Не "народного мера", а справжнього. Більшовики намагалися витерти пам'ять про нього. "Історична Правда" виправляє цю помилку.

Контррозвідка ПНР проти Організації українських націоналістів

760 сторінок тексту за архівними матеріалами з Польщі, України та Росії. У Варшаві захищено першу докторську дисертацію про діяльність ОУН у повоєнний період і боротьбу комуністичних спецслужб проти трьох її відламів.

Андрєй Зубов: "Сталін - це вісь, довкола якої обертається влада Путіна"

"Приберіть цю вісь - і все розсиплеться, тому що скажуть: так ти ж був злочинець! КГБ був по вуха в крові росіян, а ти добровільно пішов туди працювати, - отже, ти злочинець! Бо країною досі керує КГБ. А КГБ - це що? Репресивний механізм Компартії".