Вічний Фашизм. Умберто Еко про характерні риси ідеології

...Ур-Фашизм пропагує популістський елітизм - елітизм не аристократії, а мас. Окремий громадянин належить до найкращого народу на світі, члени Партії є найкращими серед громадян, кожен громадянин може (мусить) бути членом Партії.

Малпа, лотр і песій син. Як лаялися на Волині в XVI-XVII ст.

Слово "курва" вживалося на адресу луцьких міщанок значно рідше, ніж образливе "вшетечниця". Популярним лайливим виразом на адресу чоловіка було "ти третій", тобто "ти - третій після ката і гицеля".

Майдан: Кривава розв’язка. Події Революції Гідності у свідченнях учасників

«Я був у школі 18 лютого, працював. У мене був увімкнений приймач, і я слухав, що відбувається в цей момент на Майдані. Розумів, що ми підійшли вже до певного рубікону: або ми цю владу виженемо, або вона нас розжене. Чи просто вб’є».

Як відкривають архіви соціалістичних спецслужб у Німеччині

1989 року співробітники Штазі знищували документи всіма способами: вогнем, водою, навіть розривали руками. Архівісти досі відновлюють їх по шматочках. Що ж стосується архівів КГБ, то найбільший масив відкритих документів - в Україні.

Петро Тима: Синдром "Волині". Кому вигідно сварити поляків і українців

Хто найбільшою мірою виграє від "волинського нарративу", в якому немає місця для українців у ролях, інших ніж винуватців польських бід? - питає польське видання Krytyka Polityczna.

Бій куреня УПА "Сіроманці" проти військ НКВД під Уневом

Повстанці у відповідний момент вдалися до хитрощів. На позиції енкаведистів вони пустили до десятка бичків із обозу, яких тримали для харчування.

Ларіон Загородній. Останній бій Холодного Яру у Лук'янівській тюрмі

9 лютого 1923 року о 8:30 у Лук’янівській в’язниці м. Києва засуджені до розстрілу холодноярці підняли повстання, захопили 14 рушниць із набоями та іншу зброю. Майже чотири години серед Києва точився бій.

Чому Харків і Дніпропетровськ не стали Донецьком і Луганськом?

Влітку 2014 року "Схід України" перестав існувати навіть як уявлена цілісність. Донецьк і Луганськ стали "столицями" і пізнали війну. Харків зберіг мир. А Дніпропетровськ став символом української лояльності.

Залежність політики Кремля від ціни нафти. ГРАФІК з 1970 року

Коли СРСР вторгся до Афганістану, барель коштував $101. Коли Горбачов почав "перестройку" - $30. Замість заощадити частину надприбутків, радянський уряд витрачав їх на іноземні авантюри та імпорт харчів. Нафта більше не дешевшала, але СРСР розпався.

Хмельницький "наш". Про монумент козакам, які облягали Львів

Пам’ятник загиблим під час облоги 1648 року козакам – це пам’ятник нашій деформованій історичній пам’яті. Міф важко узгодити з історичною правдою: козацьке військо у спілці з татарами й московитами грабувало міста, які ми тепер уважаємо українськими.

Донбас і Україна (з історії революційної боротьби 1917-18 рр.)

...Одне з таких упереджень, які століттями царизм плекав у головах робітників - упередження національне, тобто погляд на українську мову і українську культуру як на мову і культуру третьорядну, яку можна допустити лише для "простого" домашнього вжитку...

Майдан: Радикалізація протесту

"З Клюєвим ми домовилися продовжити перемовини про те, щоб представники влади вийшли до народу, на Майдан, покаялися, вибачилися. Тобто Клюєв тоді на це погодився. Та на ранок з’явилися перші загиблі — застрелили Нігояна, Жизневського… Потім Клюєв передає: давайте продовжувати діалог, а ми вже не можемо його продовжувати, бо на порядку денному "Геть!" — і все".