Степан Бандера у німецьких тюрмах і концтаборах

1 січня - день народження Степана Бандери у селі Старий Угринів на Калущині. Один з епізодів його життя - кількарічне ув'язнення у нацистських застінках. Як це було? Що хотіли від нього гітлерівці?

Ян Карський. Свідок. Підпільник. Праведник

Цього року Польща вшановує пам'ять Яна Карського (справжнє прізвище - Козелевський), відомого широкому загалу у якості одного з найвідоміших героїв Руху Опору, посла підпільної польської держави, урядовий осередок якої був сконцентрований під час Другої світової війни у Лондоні.

Як формувалась регіональна ідентичність Донбасу

До початку сепаратистських виступів, підтриманих згодом російською армією, Донецьк мав вигляд звичайного українського міста. Проте суперечності, закладені в донецьку регіональну ідентичність, спрацювали в несподіваний руйнівний спосіб.

Нестор-літописець Голодомору

"Дуплинат Герасим зарезал своего собаку и съел". "Пасха, раньше было веселились люди качели гармони игры все возможные а сегодня везде уныние и голод". "17/IV-33 На сегодняшний день хоронить 11 душ умерших из голода". "12/V умерла Черная Параска актевистка кандидат партии, как людей продавали за невыполнение хлебо-заготовки, так она вечером на радощах в школе танцювала, а теперь издохла из голоду как собака".

Сталін як Путін. Голодомор – реакція на мільйонний селянський «Майдан» початку 1930-х

Українське село стояло на порозі нової бурі. Другий масовий вихід із колективів зводив нанівець грандіозні сталінські плани. Побоюючись "втратити Україну" Сталін приймає рішення про розправу з бунтівниками на місці.

Грузія реформатора Кахи Бендукідзе. "Продається все, крім совісті"

Це один з розділів книги, написаної ученицею видатного реформатора Кахабера Бендукідзе, яка присвячена модернізації країни після перемоги Революції трянд і за часів правління президента Міхеіла Саакашвілі. 13 листопада 2014 р. Бендукідзе помер. Ця публікація буде замість вінка від "Історичної правди" на його могилу.

Даніель Бовуа: "Коли Україна була польською колонією…"

"Українських селян трактували як рабів ще в ХІХ ст. Деякі шляхтичі були переконані, що селянин не має душі. Дякувати Богу, Польща відмовляється від колишнього комплексу вищості по відношенню до українців" - розмова Newsweek Historia з відомим французьким істориком.

Тризуб і Тамга: ОУН в Криму

Якщо хочеш здивувати – найпростіше вдатися до парадоксу: гарячий сніг, холодна війна, бандерівці в Криму. Мова не про "бендерівців", якими сепаратистська влада лякала кримських обивателів, а про справжніх членів революційної ОУН. Надзвичайна історія українських повстанців у Криму, яка розказана ними самими у спогадах Івана Мор’яка та матеріалах карних справ Володимира Шарафана та Леоніда Ларжевського.

"Я приймаю вирок смерті". Як КГБ вбив Степана Бандеру

55 років тому агент КГБ Сташинський вбив провідника революційної фракції ОУН. Інтерес до постаті не вщухає й понині. Приміром, відвідуваність сторінки про Бандеру у російській Вікіпедії виросла до мільйона осіб. Сьогодні ж згадаємо про обставини смертельного замаху на цю людину.

Апостол незалежності. Тарас Шевченко в матеріалах ОУН та УПА

Його творчість відіграла без перебільшення ключову роль у формуванні світогляду учасників визвольного руху ХІХ-ХХ століть. Листівки, брошури, статті про Кобзаря активно використовувались у пропаганді та виховній роботі націоналістичного підпілля.

Із Заходу на Схід: трудові мігранти Донбасу в 1939 році

У фокусі - долі громадян Польщі, ліквідованої змовою Німеччини і СРСР. Хрущов, зі слів вербувальників, обіцяв, що доля "непевних елементів", які будуть завербовані, вирішуватимуть по прибуттю: "…мы их будем ликвидировать там на месте…".

Уманська катівня 1941 року. Історії звичайних людей з Галичини

Після "щасливих" вересневих днів 1939 року розпочались арешти кращих людей Галичини. До вибуху німецько-радянської війни за доносами "перевертнів" в Чортківській та Уманській в’язницях зазнали катування сотні українців, арештованих НКВД.