Спецпроект

"Дозволяется именоваться фамилией «Воскресенский»"

14 вересня 1913 року новоспечений ієрей подав клопотання про зміну прізвища. Воно витримано в пишномовному стилі, мотивація - бажання уникнути насмішок "тёмной селянской масы".

За законами Російської імперії духовенство було одним з двох привілейованих станів. Найчастіше, як і у випадку з дворянством, однією з зовнішніх ознак такого статусу була наявність специфічного прізвища, що, з одного боку свідчило про приналежність тієї чи іншої особи (чи родини) до "духовного сословия", а з іншого - мало вирізнити їх з посеред селянської/міщанської пастви.

Як правило, такого роду прізвища майбутні панотці отримували під час навчання у духовних семінаріях. Це найменування нерідко було своєрідним "шифром", в якому фіксувалась не лише станова приналежність, але й особливості характеру, регіон походження, час прийняття сану тощо.

Зокрема, такі священицькі прізвища як Фортунатов (від латинського "удача"), Екземлярський (від латинського "взірець") чи Гіляровський (від грецького "веселий") одночасно "оповідали" про якусь приватні риси їхніх першоносіїв, при цьому ця інформація могла бути "відчитана" тільки доволі вузьким колом найбільш освічених парафіян.

Дуже поширені в Україні священицькі прізвища Левицький та Левитський приховували в собі алюзію до давньоєврейських левітів - служителів Єрусалимського Храму, однак навряд чи ця етимологія була прозорою і загальнозрозумілою.

Окрему групу священицьких "патронімів" складають найменування, утворені від назв церковних свят (Рождественський, Хрестовоздвиженський, Богоявленський). Носій подібного прізвища міг отримати його як у зв'язку з конкретною подією, що відбулася у відповідний період церковного року, так і "на честь" храмового свята свого рідного села і т.п.

Полтавська духовна семінарія. Поштівка початку ХХ ст. з колекції В.Антипова

Аналогічно, семінаристи, що потрапляли до духовного навчального закладу, віддаленого від місця їхнього народження, могли отримати прізвище, в якому фіксувалась назва їхньої малої батьківщини (Уфімцев, Сибірцев) .

Загалом, перелік "семінарських" прізвищ є дуже широким. Самі семінаристи жартома формулювали його наступним чином: "По церквам, по цветам, по камням, по скотам, и яко восхощет его преосвященство".

Студенти чи випускники духовних закладів, ще до посвячення в сан намагались "облагозвучити" прізвища у тих випадках, коли вони звучали "неблагородно" чи не мелодійно. Це відбувалось шляхом заміни "брутальних" прізвищ чи додаванням до них суфіксу "-ський", "-ов".

Подібна практика існувала не лише серед духовенства - наприклад, імператорським указом від 5 листопада 1825 року було заборонено записувати в формуляри рекрутів їхні "непристойные прозвания", натомість вимагалось "створювати" прізвища для таких новобранців з імені по-батькові.

Митрополит Веніамін (Федченков) - подвижник, православний місіонер, духовний письменник

В окремих випадках видозміна прізвища була спробою "замаскувати" етнічне походження. Наприклад, як завуальовано натякає у своїх спогадах митрополит Веніамін (Федченков), його предки могли бути просто Федченками. Так само священицький рід, з якого походив український літературознавець Сергій Єфремов, мав первісне прізвище "Охріменко" .

Син псаломщика з Холмщини, священик Олександр Сегенюк (дід відомого російського актора Михайла Боярського) вирішив цю проблему в інший спосіб - перейшов на дівоче прізвище своєї матері та став Боярським.

Однак такий сценарій був утруднений для тієї частини духовенства, яка вела своє походження від осіб, які перейшли на православ'я з іудаїзму. Згідно з законом 1850 року їм було заборонено змінювати прізвище.

Щоправда, достеменно невідомо, чи були випадки коли отримати духовний сан намагались безпосередньо неофіти - як правило, подібне траплялось вже з їхніми нащадками. А на них заборона не поширювалась, і, тим більше, не стосувалася родин через кілька поколінь після навернення (деякі священицькі прізвища містять опосередкований натяк на єврейське коріння (Крижанівські, наприклад)).

Нижченаведений випадок чітко не потрапляє ні під одну з вищезгаданих категорій священицького "прізвищетворення" і є, певною мірою, історичним курйозом.

У Державному архіві Полтавської області, збереглася справа про призначення та переміщення священнослужителя церкви Святої Трійці з села Яблунівка Пирятинського повіту Прокопія Трутня. Більшість документів у ній стосуються історії набуття цим священиком нового прізвища - "Воскресенський".

Розпочато справу 19 серпня 1912 року, у зв'язку з надходженням до Полтавської духовної консисторії прохання диякона Прокопія Трутня про дозвіл йому скласти іспит, необхідний для отримання священицького сану.

Єпископ Назарій (Кіріллов) не встиг врятувати Трутня від насмішок "тёмной селянской массы"

Прохання написане наївно-пишномовним стилем. Зокрема Трутень так пояснив своє бажання отримати священицький сан:

«Приготовившись и выдержав экзамен и затем будучи рукоположен в диаконский сан, я заметил, что ум мой при свете Божественной благодати и при изучении богословской науки, просветлён, истины веры, усвоенные большей частью сердцем, стали выяснятся и для ума, а сердце ещё большей любовью прилепилось к Богу» .

Це перше клопотання залишилось без відповіді. Припускаємо, що причиною цьому став несприятливий збіг обставин: єпископ Назарій (Кірілов) не встиг його розглянути перед від'їздом з Полтави, а його наступник, єпископ Феофан (Бистров), призначений на кафедру 8 березня 1913 року, не став візувати документ, формально адресований іншому Преосвященному.

27-го травня 1913 року Трутень повторно надіслав своє прохання, вже на ім'я нового єпархіального архієрея, і отримав позитивну резолюцію. У липні того ж року, після успішно складеного іспиту, Прокопія Трутня було рукопокладено у священики.

14 вересня 1913 року новоспечений ієрей подав клопотання про зміну прізвища. Воно витримано в притаманному попереднім зверненням пишномовному стилі, причому власне мотивація причин перейменування коротка (бажання уникнути насмішок "тёмной селянской масы"). "Желаю фамилию свою "Трутень" изменить на фамилию «Воскресенский"  - написав прохач.

Можна лише здогадуватись про мотиви, з яких панотець Трутень обрав дане прізвище. Це не було пов'язано з найменуванням церкви, в якій він служив (у Яблунівці було два храми - кам'яний Свято-Преображенський та дерев'яний Свято-Троїцький). Не прослідковується й хронологічного взаємозв'язку між подіями в житті даного священнослужителя та святом Воскресіння Христового (Великоднем).

Свято-Преображенський храм села Яблунівка, де служив священик Прокопій Трутень-"Воскресенський". Фото з сайту Ніжинської єпархії УПЦ

Припускаємо, що вибір було обумовлено бажанням не просто підкреслити видозміну, що відбулася з ним після священицької хіротонії (тоді б логічніше було б назватись "Преображенським"), а задекларувати появу сутнісно нової людини. Тобто, що все що пов'язувало панотця Прокопія з прізвищем "Трутень" - відмерло, натомість він сам відродився, "воскрес", для цілком нового життя.

10 листопада того ж року єпископ Прилуцький, вікарій Полтавської єпархії Сильвестр (Ольшевський) підтримав клопотання і його було направлено до Святійшого Синоду.

Про родича Головного Отамана УНР Симона Петлюри владику Сильвестра, канонізованого РПЦ як святого, читайте тут

Дії Трутня у період між лютим і червнем 1914 року розкривають ще один підтекст цієї історії. Священнослужитель розраховував не лише змінити прізвище, але й отримати самостійну парафію. Цілком очевидно, що яблунівські селяни, котрі глузували зі специфічного, як для священика, прізвища, не припинили б це робити й після того, як дізналися б про те, що воно вже "недійсне". А отже, з новим прізвищем найлогічніше було б переїхати до іншого населеного пункту, там де паства знатиме свого пароха лише як "Воскресенського".

Курьйоз ситуації полягає в тому, що клопотання про переведення з Яблунівки і призначення на постійне священицьке місце отець Прокопій подав у той період, коли вже дізнався, що має дозвіл на нове прізвище (лютий 1914), але ще не отримав відповідних документів на підтвердження цього.

Відмова єпархіальної влади адресована саме "Трутню", а не "Воскресенському" - "Ни образование, ни иерейская кратковременная служба не дают Прокопию Трутню права на постоянное место"  - йдеться в рішенні консисторії.

Відповідні папери, що поставили крапку в історії зі зміною прізвища священиком з Пирятинщини, надійшли з канцелярії Святійшого Синоду до Полтави лише 14 червня.

Члени Святійшого Синоду РПЦ, які надали прохачу з Полтавщини замість неблагозвучного прізвища носити, на його думку, краще. Фото 1915 р.

В архівній справі збереглась копія Височайшого Указу, яким дозволялось двом священикам - українцю Трутню та грузину Гамдлішвілі - "именоваться первому - "Воскресенский" и второму "Гиоргадзе". Судячи з усього, справа Гамдлішвілі-Георгадзе була аналогічною до справи Трутня-Воскресенського і прізвище першого також "дисонувало" з духовним саном . Це поєднання, а також відносно швидкий розгляд справи дозволяють також припустити, що прохання про подібні перейменування хоча й були рідкісними, але не безпрецедентними.

Архієпископ Полтавський і Переяславський Парфеній, в миру - Памфіл Левицький

Про подальшу долю священика Воскресенського мало що відомо. У даній архівній справі зберігся лише один документ, на підставі якого можна виснувати, що зрештою отець Прокопій таки отримав самостійну парафію у невеликому селі Шарківщина на Миргородщині. Цей документ - клопотання, яке він подав архієпископу Полтавському Парфенію (Левицькому), датоване 24 квітня 1920-го року.

"Приход в Шарковщине небольшой и крайне бедный. Прошу перевести меня в Рождественско-Богородскую церковь местечка Богачки (тепер - Велика Багачка - А. С.) Миргородского уезда"  - написав Прокопій Воскресенський.

Клопотання лаконічне, а його мотиваційна частина не містить "ліричних відступів", притаманних зверненням цього священика до єпархіального керівництва у попередні роки. Щоправда, це можна пояснити тим, що воно писалося "експромтом", безпосередньо у Полтаві. На користь цього свідчить той факт, що Єпископська рада (виконувала функції консисторії) розглянула це питання у той же день (24 квітня). Постанова Ради була невтішною для Воскресенського: "объявить просителю, что место не вакантно".

Показово, що ніякої іншої пропозиції не було зроблено, хоча в Полтавській єпархії у 1920-му році були парафії, в яких бракувало священика. Зокрема, тривалий час функції парафіяльного священика виконував навіть архієпископ Парфеній (у другій половині 1917 - на початку 1920-го років владика був неправлячим архієреєм і проживав у своєму рідному селі Плішивець Гадяцького повіту).

На нового керуючого єпархією (це призначення Парфеній отримав від патріарха наприкінці березня 1920-го), ймовірно й розраховував Воскресенський. Це характеризує його як дещо наївну людину, яка до кінця не усвідомлювала, що вирішальний вплив на єпископа буде мати інформація, яку нададуть тому консисторські службовці. А їхнє неприхильне ставлення до "екс-Трутня", схоже, остаточно сформувалось ще в 1913-1914 роках.

Таким чином, історія зміни прізвища священиком Прокопієм Трутнем є прикладом не надто вдалої спроби "перетворення" вихідця з селянського середовища на представника "духовного сословия". Як виявилось, навіть позбавившись "неблагородного" прізвища (яке, до того ж, двозначно звучалало в контексті його професії (роду діяльності)), панотець Прокопій не став "своїм" у середедовищі духовенства. Там, попри все, його продовжували сприймати як "вискочку", котрий намагався отримати те, на що, на їхню думку, ні за походженням, ні за рівнем освіти не мав права претендувати.

У свою чергу, Трутень мав виразно завищені сподівання на те, що зміна прізвища сама по собі сприятиме кар'єрі та отриманню "хлібної" парафії. На відміну від вихідців з родин духовенства він недостатньо розумів специфіку функціонування механізмів "церковної бюрократії", оскільки кожен раз покладав надії на єпархіального архієрея, у той час як його "кредитна історія" писалась консисторськими канцеляристами.

Джерело: блог 

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.