"Бібліотека спротиву, Бібліотека надії"

Свобода проти тоталітаризму. Думка проти цензури. Книга проти невігластва. Інтелектуали світового рівня vs шарікових. Міхнік, Снайдер, Алексієвич, Бауман, Арендт, Єфремов - наша відповідь "Русскому міру" у його путінській версії.

Ідея видавничого проекту (підготовка та друк серії книг) "Бібліотека Спротиву, Бібліотека Надії" виникла як спроба допомогти сучасникам у розумінні історії та сьогодення.

У суспільстві все ще домінують радянські версії, де більшовицький переворот називається Великою жовтневою соціалістичною революцією, московська окупація України – громадянською війною, а Друга світова війнаВеликою Вітчизняною тощо.

До цієї відпрацьованої десятиліттями брехні додається новітня концепція "русского мира" – агресивна ідеологія сучасного російського шовінізму. Альтернативою цьому є світова історична думка – тексти провідних науковців, для яких правда та історичне знання на рівні методологій часу є абсолютними цінностями.

Книги, які відповідають цим критеріям, складуть основу Бібліотеки.

Окрім того, до неї увійдуть мемуарні тексти, які стали знаковими для відображення подій минулого століття. По можливості ми хочемо охопити ХХ ст., хоча у деяких випадках історичні рамки Бібліотеки будуть розширені.

Проект здійснюватиметься разом з колегами, які розділяють цю концепцію.

Домінанти Бібліотеки – це сторінки історії Східної Європи, українська історія та взаємини з Росією.

Бібліотека включатиме переклади книг науковців Європи та Америки, книги українських та російських істориків, письменників і дисидентів.

Перше видання Бібліотеки україномовне, хоча у деяких випадках передбачаємо друк російськомовних книг. Сподіваємося, що буде можливість видати Бібліотеку й російською, збільшивши цим коло її читачів. Плануємо також видання книг в електронному вигляді.

Тімоті Снайдер. Перетворення націй

У своїй книзі відомий американський історик, професор Єльського університету досліджує феномен народження модерних націй. Книга починається з розгляду створення в XVI ст. Речі По-
сполитої – найбільшої держави ранньомодерної Європи. Наприкінці ж ХХ ст., яким і закінчується дане дослідження, землі колишньої Речі Посполитої поділили між собою держави, названі за націями: Польща, Україна, Литва та Білорусь. Відповідно до найпоширенішого на цей час уявлення про національність, державні кордони мали охоплювати мовні спільноти. Яким чином з однієї ранньомодерної національної ідеї постали чотири модерні? Відповідь автора покликана привернути увагу як фахових істориків, так і людей, яким небайдужі питання власної ідентичності.

Сергій Єфремов. Публіцистика революційної доби (1917–1920 рр.), в 2-х тт.

У виданні представлено понад 800 публікацій, написаних з березня 1917 по червень 1920 рр., в яких розкривається загальна авторська візія розвитку Української революції 1917–1921 рр. Предметами публіцистичних спостережень та рефлексій є насамперед український національний рух, політична позиція Центральної Ради та Тимчасового уряду, політика урядів УНР та Української Держави, більшовицького та білого режимів, суспільно-політична криза, яка зрозстає на очах.

Курт Зонтгаймер. Як нацизм прийшов до влади

Ця книжка про німецький досвід історії від кінця Першої світової війни до приходу до влади нацистів. Зацікавлення людства тими подіями пояснювати навряд чи треба – нацистська ідеологія, а за тим практика втілення ідей націонал-фашизму коштували людству десятків і десятків мільйонів людей, вбитих, знищених, загиблих від голоду та хвороб. Крок за кроком автор описує і осмислює трагічний німецький досвід – шлях від Веймарської республіки до гітлерівського рейху. Книга розрахована на всіх, хто цікавиться історією Європи, історією ХХ століття.

Ханна Арендт. Банальність зла

Історик, філософ, журналіст і громадський діяч, фахівець із політичних та соціологічних наук, один з найбільш глибоких мислителів ХХ ст. За часів влади Адольфа Гітлера брала активну участь у боротьбі проти нацистської ідеології. Через переслідування гестапо була змушена тікати з рідної Німеччини до Франції, а потім – до США. Викладала в Берклі, Єлі та інших американських університетах і стала першою жінкою-професором у Принстоні. Лауреат низки престижних премій у США та Європі, володар багатьох почесних титулів. Автор десятків монографій, серед яких "Люди за темних часів" (2008), "Джерела тоталітаризму" (2005), "Між минулим і майбутнім" (2002), що побачили світ у видавництві "Дух і Літера".

Адам Міхнік. У пошуках свободи

У книзі представлені есеї польського громадського діяча, дисидента, публіциста, активного учасника політичної опозиції в Польщі 1968–1989 років, одного з лідерів легендарної "Солідарності", головного редактора "Газети Виборчої" з 1989 року до сьогодні. Як представник першого післявоєнного покоління активно долучився до створення нової Польщі. Він пройшов крізь арешти та ув`язнення, долаючи наклепи, втрати, розчарування... Його мрією була демократична Польща, і він докладав максимум зусиль задля досягнення цієї мети. Події та роздуми про ці події знайшли своє відображення на сторінках книги. Періоду боротьби з комунізмом присвячені три перші есеї збірки, періоду змагань за вільну та демократичну Польщу – решта. У книгу увійшли нариси про ідейних наставників Міхніка – Антонія Слонімського та Яцека Куроня, про дилеми польського романтизму, про драматичне переплетіння польсько-українських та польсько-єврейських взаємин, які Міхнік розуміє і відчуває як мало хто.

На захисті свободи. Діалоги Андре Ґлюксмана з Оленою Боннер

Ця книга – діалоги знакових постатей межі століть – французького філософа та політичного діяча та відомого російського громадського діяча, правозахисника, дружини академіка Андрея Сахарова. Теми діалогів: права людини, подолання наслідків комунізму, міжнародний тероризм, ксенофобія та антисемітизм у сучасному світі. Тексти зацікавлять усіх, хто відчуває свою відповідальність за життя людини в ХХІ столітті.

Яцек Жаковський, Адам Міхнік, Юзеф Тішнер. Розмови між паном і панотцем

Ця книга – пошук відповідей на найважливіші запитання доби та узагальнення життєвого досвіду двох видатних європейських мислителів. Незвичність цього діалогу в тому, що його за участі колеги-журналіста – блискучого інтерв’юера Яцека Жаковського – провадять уособлення двох різних світів: головний редактор найбільшої польської щоденної газети "Газети Виборчої" Адам Міхнік – світський політик, дисидент, інтелектуал, та знаний польський філософ і публіцист отець Юзеф Тішнер – римо-католицький священик, професор Папської академії. Їхні життєві шляхи настільки несхожі, проте їх об’єднувала одна мета – звільнення Польщі від тоталітарного комунізму, повернення її в лоно європейських демократій. Ця книга – справжня енциклопедія життя Польщі другої половини ХХ ст., водночас прониклива і барвиста від яскравого гумору співрозмовників бесіда про сенс життя, віри, свободи та ідентичності.

Зиґмунт Бауман, Леонідас Донскіс. Моральна сліпота. Втрата чутливості у плинній сучасності

Книга, написана у формі живого філософського діалогу, про втрату чутливості через такі особливості сучасного людського життя, як атомізація, фрагментація, самотність, ізоляція, непевність, незахищеність і ненадійність. Політична історія вчить, що ми можемо подавити в собі здатність співпереживати болю і стражданню інших людей, ми здатні на черствість і нелюдяність, прокидаючись лише тоді, коли трагедія чи агресивні напади торкаються нас особисто чи наших співвітчизників. Цей механізм відмови-повернення свідчить тільки про те, якими уразливими, крихкими, непередбачуваними й загальноцінними є людська гідність і життя. Ця книга, перекладена багатьма мовами, нарешті дійшла й до українського читача.

Світлана Алексієвич. Час second hand (кінець червоної людини)

Ця книга стала останньою в циклі з п’яти праць під загальною назвою "Червона людина. Голоси утопії". "Комунізм мав божевільний план, – розповідає авторка у передмові до книги, – переробити "стару"людину, "ветхого Адама". За сімдесят з гаком років у лабораторії марксизму-ленінізму створили окремий людський тип – "homo soveticus". Монологи, що потрапили до книги, авторка записувала протягом останнього десятиріччя, мандруючи всім колишнім Радянським Союзом. "Час секонд-хенд" – це мій діагноз нам, діагноз тому, що ми зробили за 20 років, нашому злочинному романтизмові та, як я зараз вважаю, нашій мовчанці, нашій теперішній німоті й мовчанню еліти. Ми поступилися владою бандитам".

Також готуються до друку:

• Ханна Арендт. Джерела Тоталітаризму.
• Міхаїл Ґеллер, Александр Нєкрич. Утопія при владі. Історія Радянського Союзу з 1917 року до наших днів.
• Жак Россі. Довідник по Ґулаґу.
• Олена Дзюба-Погребняк. Перша світова війна в літературах південних слов’ян.
• Бунт покоління. Діалоги з українськими інтелектуалами. Оля Гнатюк та Богуміла Бердиховська.
• Василь Стус. Творчість і доля.
Вацлав Гавел. Сила безсилих та інші есе.
• Ричард Пайпс. Комунізм. Коротка історія.
• Комунізм. Терор. Людина. Дискусійні статті на тему "Чорної книги комунізму", упорядники Стефан Кройцберґер, Інґо Мантойфель, Александер Штайнінґер, Ютта Унтер.
• Євгенія Ґінзбурґ. Крутий маршрут.
• Абдурахман Авторханов. Імперія Кремля. Радянський тип колоніалізму.
• Ален Безансон. "Свята Русь". Короткий трактат з совєтології.
• Іван Багряний. Чому я не хочу повертатися в СРСР, Зеєв Жаботинський, Статті з національного питання, Юрій Лавриненко. Література межової ситуації. (Збірник публіцистичних текстів).
• Філіп де Лара. Народження комунізму.

На сьогодні взяти участь у проекті зголосилися такі видавництва як "Дух і Літера ", часопис "Ї", Харківська правозахисна група. Список відкритий.

Партнери проекту: Києво-Могилянська бізнес школа, Інститут книги в Кракові, Фундація Алена Безансона тощо.

Медіа-партнери: "Громадське радіо", "Еспресо ТВ", "Українське Інтернет-телебачення Ukrlife.TV", часопис "Український тиждень" та книгарня "Є", газета "День" та інтернет-видання "Українська правда".

Редакційна колегія Бібліотеки: Оля Гнатюк, Іван Дзюба, Євген Захаров, Олександр Саврук, Костянтин Сігов, Леонід Фінберг (голова), Катерина Новікова (вчений секретар)

Юрій Рудницький: Варшавська угода. Як і чому сталося так, а не інакше

22 квітня 1920 року між Україною та Польщею була укладена Варшавська угода, відома також як "пакт Пілсудський-Петлюра". Щоправда, під угодою немає підписів ані одного, ані іншого.

Володимир В'ятрович: Як російська пропаганда проти України діє на Заході

Коли Американська асоціація бібліотек назвала нашу з Любомиром Луцюком книгу про УПА "Ворожі архіви" серед найкращих історичних публікацій 2023, для мене це було не просто особистим здобутком. Мені здавалося, що нарешті змінюється ставлення до УПА в західній академічній спільноті. Але, здається, я переоцінив бажання багатьох зрозуміти складне минуле і відмовитися від простих схем, які продовжує просувати Кремль.

Олексій Макеєв : Станція Z - це сьогодні Росія

4 печі, 1 газова камера та майданчик для розстрілів. Місце страти та одночасно крематорій. Нацистська практичність геноциду. Цинічна назва цього місця посеред концтабору Заксенгаузен - "станція Z". Z - остання літера німецького алфавіту. Станція Z - остання станція десятків тисяч життів. Та кінцева зупинка людської гідності. Поїзд далі не їде - людина глибше не падає.

Іван Городиський: Право на вибір: ідентичність українських адвокатів в Галичині до 1939 року

Дискусії щодо Булгакова, Сікорського і ще багатьох інших, які тільки будуть, в тому числі концентруються довкола їхньої ідентичності. Чи є достатнім походження, місце проживання чи праці щоб атрибутувати публічну постать з певною нацією? І що є в принципі визначальним? Ці дискусії також нагадують спостереження з історії української адвокатури Галичини до 1939 року.