2 березня в історії

1791 - у Франції запровадили нову систему зв'язку - семафор

1824 - народився Бедржих Сметана, чеський композитор, диригент, піаніст, основоположник чеської опери

1824 - народився Костянтин Ушинський, російський педагог-демократ, основоположник наукової педагогіки в Росії

1831 - російський поет Олександр Пушкін обвінчався з Наталією Гончаровою в церкві Великого Вознесіння в Москві

1859 - народився Шолом-Алейхем (Шолом (Соломон) Рабинович), єврейський письменник походженням з України - уродженець Переяслава, класик літератури мовою ідиш.
Автор роману "Тев'є-тевель"

Шолом-Алейхем -
"єврейський Марк Твен"

1882 - народився Архип Тесленко, український письменник

1918 - у Київ вступили українські частини, які наступали з заходу і півночі (Запорізького загону, Гайдамацького коша та Січових стрільців), а також німецькі війська. О 12 год. 30 хв. столицю УНР було остаточно звільнено від радянських військ.
Цього ж дня в Житомирі на засіданні Малої ради УНР було прийнято закон про громадянство Української Народної Республіки та "Тимчасовий статут про громадські роботи", який мав сприяти боротьбі з безробіттям

1919 - у Харкові оголошено декрет Раднаркому УСРР про поширення доступу робітничої та селянської молоді до вищих навчальних закладів. При вступі до вищої школи заборонялося вимагати свідоцтво про освіту. З метою полегшення вступу робітничої молоді у середніх навчальних закладах у літній час передбачалось створення підготовчих курсів, т. зв. "нуль-семестрів" 

1921 - у Черкасах в Українському драматичному театрі ім. І. Франка відбулася прем'єра вистави "Гайдамаки" за Тарасом Шевченком (режисер - Гнат Юра, музика Лисенка, Стеценка, Глієра)

1930 - у газеті "Правда" вийшла стаття Йосипа Сталіна "Запаморочення від успіхів. До питань колгоспного руху".
Ішлося про колективізації сільського господарства в СРСР, пропонувалося усунути "перегини на місцях", які було названо плодом самодіяльності надто запопадливих виконавців. Сталін робить висновок: "Корінний поворот села до соціалізму можна вважати вже забезпеченим".
Через два роки після виходу в світ цієї статті вийшов знаменитий "закон про колоски"

1931 - народився Михайло Горбачов, генсек ЦК КПРС у 1985-1991 рр., перший і останній президент СРСР у 1990-1991 рр.
Лауреат Нобелівської премії миру 1990 р. (за об'єднання Німеччини).
Сьгодні - його 80-річний ювілей

Офіційне фото генсека Горбачова

1940 - у Львові в 32 паспортних пунктах почалася видача мешканцям міста паспортів громадян Союзу Радянських Соціалістичних Республік.
Першим одержав радянський паспорт колишній робітник Львівського пивоварного заводу, заступник голови міської ради О. Кармазин. Серед громадян, які в числі перших отримали паспорти, - професор інституту радянської торгівлі Петро Франко (син письменника), письменниця Ванда Василевська та ін.

1944 - на сесії Верховної Ради УРСР виступив голова Раднаркому УРСР Микита Хрущов із доповіддю "Про визволення українських земель від німецьких загарбників і чергові завдання відбудови народного господарства".
Він заявив: "Український народ добиватиметься включення до складу Української Радянської держави одвічних українських земель, якими є Холмщина, Грубешів, Замостя, Томашів, Ярослав" 

1945 - польські вояки повністю спалили село Седлиська на Волині, а його українських мешканців розстріляли

1949 - закінчився перший безпосадковий політ на літаку навколо земної кулі.
Він тривав 94 години і був здійснений на літаку Lucky Lady II (B-50 Superfortress) екіпажем із 13 осіб; літак-дозаправник дозаправляв їх чотири рази

1951 - перший "матч усіх зірок" НБА (Національної баскетбольної асоціації США).
Східна конференція - Західна конференція - 111:94

1956 - Марокко отримало незалежність від Франції

1959 - в СРСР постановами ЦК КПРС і Радміну створено інститут добровільних народних дружин (ДНД)

Пов'язка народного дружинника - помічника міліції

1969 - перший випробувальний політ надзвукового пасажирського літака "Конкорд"

1969 - почався збройний конфлікт між СРСР і Китаєм за острові Даманський на річці Уссурі

1972 - газета "Радянська Україна" надрукувала "Відкритий лист" Зіновії Франко, у якому онука великого письменника зізнавалася у поширенні наклепницьких та антирадянських матеріалів. Зіновія Франко визнала свою провину, що "ґрунтувалася на неправильному і викривленому сприйманні та інтерпретації окремих недоліків і труднощів" у радянському житті

1972 - президія Спілки письменників України виключила з СПУ дисидента Івана Дзюбу

1972 - із мису Канаверал (штат Флорида) у напрямку Юпітера стартував космічний апарат "Піонер-10"

1978 - чех Владимир Ремек став першим нерадянським і неамериканцем у космосі (політ на радянському "Союзі-28")

1983 - в Англії фірми "Sony", "Philips" і "Polygram" представили публіці компакт-диск і програвач компакт-дисків

1992 - почався збройний конфлікт у Придністров'ї.
Із засідки була розстріляна машина з дубоссарськими міліціонерами, які виїхали, як виявилося пізніше, за помилковим викликом. Начальник міліції Дубоссар Ігор Сипченко помер від ран.
Хто влаштував засідку достеменно невідомо. У різних джерелах у цьому звинувачують як молдовську поліцію, так і придністровські спецслужби

1993 - засновано Академію медичних наук України 

1994 - президент України Леонід Кравчук видав указ "Про присудження Державних премій України імені Т. Шевченка 1994 року". З-поміж інших премій були удостоєні британський історик Роберт Конквест (за працю "Жнива скорботи: радянська колективізація і голодомор"), поети Іван Світличний (посмертно), Василь Голобородько, композитор Володимир Івасюк (посмертно)

2001 - таліби підірвали пам'ятники буддійської культури в Афганістані

2008 - президентські вибори в Росії.
У першому турі переміг висуванець партії "Єдина Росія" Дмитро Медведєв, перший заступник глави уряду, - 70,3%. Комуніст Геннадій Зюганов набрав 17,8%, лідер ЛДПР Володимир Жириновський - 9,4%, Андрій Богданов (Демпартія), який створював ілюзію залучення до виборів опозиції, - 1,3%.
Володимир Путін не мав права за конституцією балотуватися втретє й надалі задовольнився посадою глави уряду

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.