27 березня в історії

1512 - іспанський дослідник Хуан Понсе де Леон відкрив Флориду

1654 - затвердження Березневих статей: російський цар Олексій Михайлович видав українським послам жалувані грамоти про прийняття України до складу Російської держави, підтвердження прав і вольностей її населення та всього Війська Запорозького, відпуск із Москви українських послів і посилку гетьману військової печатки

1793 - Катерина ІІ видала маніфест про включення Правобережної України до складу Росії

1845 - народився Вільгельм Рентген, німецький фізик, один із винахідників Х-променів.
Перший лауреат Нобелівської премії 1901 р. у галузі фізики

1854 - Кримська війна: Велика Британія і Франція оголосили війну Росії

1860 - мешканець Нью-Йорка Майкл Бірн запатентував коркотяг у вигляді свердлика

1871 - перший міжнародний матч із регбі (Шотландія - Англія, в Единбурзі)

1871 - народився Генріх Манн, німецький письменник

1881 - народився Аркадій Аверченко, російський письменник-сатирик і гуморист

1886 - народився Сергій Кіров, радянський державний і політичний діяч. Перший секретар Ленінградського обкому ВКП(б), член політбюро, вбитий у 1934 р. за наказом Сталіна.
Сьогодні - його 125-річний ювілей

1878 - російський селянин Федір Блінов подав заявку на отримання патенту на винайдений ним "вагон із нескінченними рейками" (перший у світі гусеничний трактор)

1893 - почала роботу перша у світі телефонна компанія "Александр Белл"

1898 - підписання Російсько-китайської конвенції, що передбачала надання Росії в орендне користування міст Порт-Артур (Люйшунь) і Далянь (Дальній)

1911 - народився Михайло Сорока, український політичний діяч, політв'язень.
За підозрою у причетності до ОУН у 1937 р. був засуджений польською владою на 5 років. Ув'язнення відбував у Березі Картузькій, Гродно, Станіславі. У 1940 р, був засуджений уже більшовиками на 8 років ГУЛАГу. Відбуваючи ув'язнення на Воркуті, Сорока створив підпільну організацію "ОУН-Північ", яка боролася за права політичних в'язнів. За це 1952 р. був засуджений до смертної кари, яку замінили на 25 років неволі.
У 1954 р. Сорока брав участь у Кенгірському повстанні політв'язнів. Від 60-х років відбував покарання у мордовських таборах. Скрізь, де був Михайло Сорока, він організовував літературні, історичні, релігійні вечори, підтримував в'язнів духовно та ідеологічно, за що його вважали ідейним патріархом політв'язнів радянських концтаборів.
Помер у Мордовії на 34-му році ув'язнення. Перепохований у Львові.
Сьогодні - його 100-річний ювілей

Михайло Сорока

1912 - народився Олекса Гірник, український дисидент, політв'язень.
У 60-ті роковини проголошення самостійності України Центральною Радою вчинив самоспалення біля могили Тараса Шевченка в Каневі на знак протесту проти русифікації України.
Герой України (2007, посмертно)

Олекса Гірник

1918 - Бессарабія увійшла до складу Румунії

1927 - народився Мстислав Ростропович, російський віолончеліст, диригент

1933 - свідчення Голодомору: протокол допиту звинувачуваного на Одещині. Зазначено, що троє голодних братів із с. Кручиново Любашівського району задушили 15-річного односельчанина, відрубали голову, злили кров, вилучили печінку, легені, серце, смажили і їли

1940 - югославський принц Павел скинутий в ході антифашистського воєнного перевороту

1943 - Раднарком України ухвалив постанову об'єднати галерею картин Тараса Шевченка та присвячений йому меморіальний комплекс у єдине ціле. Новоствореному Державному літературно-художньому музею Шевченка в Києві було надано нове приміщення - на бульварі його імені

1943 - президія Верховної Ради СРСР прийняла постанову "Про медалі "За оборону Ленінграда", "За оборону Одеси", "За оборону Севастополя" та "За оборону Сталінграда"

1945 - у ході Другої світової війни на території Великої Британії, у графстві Кент, впала остання німецька балістична ракета "Фау-2"

1952 - за пропуски занять з Уральського політехнічного інституту відрахований студент Борис Єльцин

1953 - в СРСР оголошена амністія політв'язнів, скасовані вироки терміном менше п'яти років ("ворошиловська амністія")

1958 - перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов обійняв і другий найвищий пост у радянському керівництві - голови Ради міністрів - після відставки Миколи Булганіна

1968 - в авіакатастрофі міста Киржач (Володимирська область РРФСР) загинув Юрій Гагарін, радянський льотчик, перший космонавт у світі, Герой Радянського Союзу. Разом із Гагаріним розбився льотчик-випробувач Володимир Серьогін

1973 - під час церемонії вручення "Оскарів" Марлон Брандо відмовився прийняти приз найкращому актору за виконання ролі Дона Корлеоне у фільмі "Хрещений батько" на знак підтримки індіанців, що борються за свої права.
"Хрещений батько" був визнаний кращим фільмом, а найкращою актрисою - Лайза Мінеллі за фільм "Кабаре"

1977 - найбільша за кількістю жертв авіакатастрофа в історії: в аеропорту Лос-Родеос (Тенеріфе, Канарські острови, Іспанія) зіткнулися два "Боїнги-747", загинули 583 особи

1978 - на екрани СРСР вийшла комедія Георгія Данелії "Міміно"

1985 - відбулася перша сесія Верховної Ради УРСР ХІ скликання. Обрано президію на чолі з Валентиною Шевченко, затверджено склад Ради Міністрів УРСР на чолі з Олександром Ляшком (він очолював уряд із 1972 р.)

1990 - у Лондоні на Бейкер-стріт, 221, відкрився музей Шерлока Холмса

1993 - у Києві в Українському драматичному театрі ім. І. Франка вперше відбулося вручення театральної премії "Київська пектораль"

1998 - управління харчових продуктів і ліків міністерства охорони здоров'я США схвалило засіб від імпотенції "віагра", розроблений компанією "Pfizer".
Початок "віагроманії"

Див. пародію на рекламні ролики:

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.