13 червня в історії

1373 - Англія і Португалія підписали договір про союз (найстаріший у світі)

1638 - почалася дводенна Жовнинська битва - вирішальний бій повстанців на чолі з Дмитром Гунею проти польсько-шляхетського війська під час повстання Острянина

1825 - мешканець Нью-Йорка Уолтер Хант запатентував безпечну шпильку.
Зробити це його змусила необхідність покрити борг у 15 доларів. Подумавши протягом трьох годин та зробивши ескіз, він продав права на свій винахід за 400 доларів

1831 - народився Джеймс Максвелл, шотландський фізик, який розробив теорію електромагнітного поля

1841 - у Кінгстоні (провінція Онтаріо) відкрилося перше засідання парламенту Канади

1857 - у Лондоні Герцен випустив перше число журналу "Колокол", першого російського опозиційного видання

1859 - підкорена Чечня приєднана до Росії

1874 - народився Марко Черемшина, український письменник і громадський діяч

1895 - у Франції пройшли перші у світі автомобільні гонки.
Найшвидше шлях із Парижа в Бордо і назад подолав Еміль Левассо. Середня швидкість машини переможця становила 24 км/год

1897 - народився Пааво Нурмі, визначний фінський легкоатлет, бігун, який завоював дев'ять золотих олімпійських медалей (із них п'ять - на Іграх 1924 р.)

1913 - Хадсон Стак і Гаррі Карстенс вперше підкорили найвищу вершину Північної Америки - гору Мак-Кінлі на Алясці (6194 м)

1918 - у Пермі групою робітників убитий великий князь Михайло Олександрович Романов, який у 1917-му протягом дня формально був імператором Росії

1919 - офіцерами Добровольчої армії Денікіна убитий Микола Рябовіл, український діяч на Кубані, голова Кубанської Законодавчої ради

1941 - у ніч із 13 на 14 червня у Латвії, Литві та Естонії, недавно включених до складу СРСР, почалася масова депортація цілими сім'ями людей до Сибіру.
З Естонії було вивезено близько 60 тисяч осіб, з Латвії і Литви - приблизно по 35 тисяч. Доля багатьох із них виявилася трагічною.
14 червня у цих країнах відзначається як День пам'яті жертв комуністичних репресій.
Сьогодні - 70-річчя цієї події

1942 - президент США Франклін Рузвельт ухвалив рішення про створення Управління стратегічних служб, яке пізніше стало Центральним розвідувальним управлінням (ЦРУ)

1944 - перше бойове застосування німецьких крилатих ракет "Фау-1" (проти Великої Британії)

1956 - у Парижі пройшов фінал першого розіграшу Кубка європейських чемпіонів з футболу.
Мадридський "Реал" обіграв французький клуб "Реймс" із рахунком 4:3, хоча по ходу гри поступався 0:2 і 2:3

Мадридці з першим Кубком чемпіонів

1958 - запрацював перший китайський експериментальний ядерний реактор

1966 - Ватикан скасував "Список заборонених книжок", запроваджений ще у 1557 р.

1967 - Таргуд Маршалл став першим чорношкірим суддею Верховного суду США

1983 - на ринок США вийшов перший серійний мобільний телефон.
Пристрій під назвою Dynatac 8000x виробництва компанії Motorola важив майже 800 г і був завдовжки 33 см

Перші мобілки - Dynatac 8000x

1988 - Верховний Суд СРСР реабілітував більшовицьких діячів Зінов'єва, Каменєва, П'ятакова і Радека

1983 - американський космічний зонд "Піонер-10" перетнув орбіту Нептуна і став першим витвором людини, що покинув межі Сонячної системи

1996 - урну з прахом колишнього лідера УРСР Петра Шелеста, який у січні помер під Москвою, перепоховали в Києві на Байковому кладовищі

2000 - сейм Литви ухвалив закон про відшкодування Росією шкоди, завданої радянською окупацією

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.