4 червня в історії

1286 - Королівство Єрусалимське об'єднане під владою короля Кіпру Генріха II

1465 - турецькі війська захопили Афіни

1500 - Київ, згідно із Магдебурзьким правом, звільнений від усіх торгових мит

1634 - між Росією і Річчю Посполитою укладено Полянівський мир (на річці Полянівка у Смоленській області), що завершив російсько-польську війну 1632-1634 рр.
Польський король Владислав IV відмовився від претензій на російський престол

1716 - у Луїзіану (Північна Америка) вперше привезли африканських рабів

1783 - на ринковій площі у французькому місті Аннон відбулася перша публічна демонстрація повітряної кулі братів Жозефа-Мішеля і Жака-Етьєна Монгольф'є.
Куля діаметром 11 метрів, зроблена з полотна й паперу, піднялася на висоту 1830 м й пролетіла 1,6 км

1800 - у Вашингтоні завершено будівництво Білого дому, до нього в'їхали перші мешканці - президент США Джон Адамс із дружиною

1801 - народився Михайло Бестужев-Рюмін, російський військовий і громадський діяч, декабрист, підпоручик.
Член Південного товариства, який разом із Муравйовим-Апостолом очолив повстання Чернігівського полку

1878 - після укладення союзу турками й англійцями проти росіян Османська імперія передала Великій Британії управління островом Кіпр

1874 - у Львові відбулися перші загальні збори Товариства ім. Т. Г. Шевченка

1903 - народився Євген Мравінський, російський радянський диригент

1916 - Перша світова війна: початок Брусиловського прориву, великої наступальної операції російської армії, внаслідок якої австро-угорці та німці втратили майже 1,5 мільйона вояків убитими й пораненими, а росіяни зайняли Галичину й Буковину

1917 - заснування Ордена Британської імперії

1918 - щоб Німеччина визнала Литву незалежною, Литовська Таріба проголосила країну королівством, посадивши на трон герцога Вільгельма фон Ураха Вюртемберзького

1920 - у Версалі підписано Тріанонський договір про закінчення війни між Антантою й Угорщиною.
Угорщина позбулася Трансильванії, Хорватії і Словаччини - трьох чвертей своїх територій

1922 - вийшов перший щотижневий ілюстрований сатиричний додаток до газети "Рабочий" (пізніше - "Рабочая газета"). Із 13-го номера журнал отримав свою нинішню назву - "Крокодил"

1923 - прийняв перших в'язнів Соловецький табір окремого призначення (СЛОН)

1925 - засновано автомобільний концерн "Крайслер"

1930 - народився Віктор Тихонов, видатний радянський хокейний тренер

1940 - відкриття стадіону "Динамо" в Москві.
У першому футбольному матчі на полі нового стадіону зустрілися команди московського й київського "Динамо". З рахунком 8:5 перемогли москвичі (рекорд результативності для чемпіонатів СРСР)

1940 - завершення операції "Динамо" - евакуації британських, французьких і бельгійських військ із французької міста Дюнкерка в ході ІІ Світової війни

1941 - у Нідерландах помер Вільгельм II Гогенцоллерн, останній імператор Німеччини,  король Пруссії у 1888-1918 р., який розв'язав І Світову війну

1944 - американські війська увійшли до Рима

1952 - народився Броніслав Коморовський, президент Польщі з 2010 р.

Броніслав Коморовський

1956 - Держдепартамент США опублікував "секретну" доповідь Микити Хрущова на XX з'їзді КПРС; зміст доповіді в той самий день прозвучав у передачах радіо "Вільна Європа"

1962 - на екрани СРСР вийшло перше число сатиричного кіножурналу "Фітіль"; головний редактор - Сергій Михалков

1968 - замах на претендента на балотування в президенти США від Демократичної партії Роберта Кеннеді, брата Джона Кеннеді.
У Роберта Кеннеді стріляли відразу після того, як він проголосив промову з приводу перемоги на попередніх виборах у штаті Каліфорнія в буфеті лос-анджелеського готелю "Амбассадор".
Від отриманого вогнепального поранення кандидат помре через два дні

1972 - поет Йосип Бродський емігрував з СРСР.
У листі на ім'я Брежнєва він написав: "Мені прикро їхати із Росії. Вірю, що повернуся. Поети завжди повертаються - у плоті чи папері"

1975 - "Роллінг стоунз" стали першою західною рок-групою, яка одержала гонорар за випуск своїх пісень у СРСР

1977 - опубліковано проект Конституції СРСР для всенародного обговорення

1977 - надійшов у продаж "Apple II" - перший персональний комп'ютер

Оригінальний "Apple II"

1988 - вибух на станції Арзамас Горьковської залізниці під час підходу вантажного поїзда (недотримання правил перевезення вибухових речовин - гексогену).
Загинула 91 особа, зокрема 17 дітей, сотні поранених

1989 - під Уфою (Башкирія, СРСР) через витікання газу з магістрального продуктопроводу стався вибух газової хмари під час проходження зустрічних пасажирських поїздів "Новосибірськ - Адлер" і "Адлер - Новосибірськ".
У вогні загинуло 575 людей, 623 отримали важкі поранення. Це найбільша залізнична катастрофа часів СРСР

1989 - придушення виступу китайських студентів, які вимагали демократизації, на площі Тяньаньмень у Пекіні.
Наслідком застосування танків стали сотні, а, можливо, й тисячі загиблих

1990 - першого секретаря ЦК КПУ Володимира Івашка обрали головою Верховної Ради України ХІІ (тепер - І демократичного) скликання

1991 - Верховна Рада УРСР ухвалила закон "Про арбітражний суд"

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.