8 червня в історії

1783 - в Ісландії почалося виверження вулкану Лакі - найбільше відоме історії вулканічне виверження.
Загалом на поверхню вилилося 14 км³ базальтової лави, котра розлилася на поверхні 565 км², у повітря викинуто 12,3 км³ пірокластичного матеріалу.
Виверження Лакі було найбільшою життєвою катастрофою, яку будь-коли переживала Ісландія. Від наслідків вибуху (смерть худоби, голод) померло близько 10 тисяч осіб, тобто майже чверть населення країни

1786 - у Нью-Йорку вперше надійшло в продаж морозиво

1810 - народився Роберт Шуман, німецький композитор і піаніст

1824 - Ноа Кашинг із Квебеку запатентував пральну машину

1837 - народився Іван Крамськой, російський художник

1861 - на референдумі дві третини виборців штату Теннессі проголосували за вихід зі США

1869 - Айвз Макгаффі з Чикаго запатентував пилосос

1882 - народився Микита Шаповал, український політик і громадський діяч, публіцист, соціолог, видавець, лісівник.
Член Центральної і Малої Рад. Був членом РУП (із 1901 р.), одним з організаторів і лідерів УПСР, членом ЦК партії українських есерів, головою Українського національного союзу.
Міністр пошт і телеграфу в уряді Винниченка, міністр земельних справ в уряді Чехівського за Директорії. Співавтор Четвертого Універсалу, співорганізатор протигетьманського повстання 1918 р.
Організатор українських вищих шкіл у Празі, Української Господарської Академії в Подєбрадах, Українського високого педагогічного інституту ім. М. Драгоманова, голова Українського соціологічного інституту в Празі тощо

1895 - народився Сантьяго Бернабеу, іспанський футболіст, президент (у 1943-1978 рр.) футбольного клубу "Реал"

1912 - у Лос-Анджелесі заснована кіностудія "Universal"

1919 - Реввійськрада Південного фронту оголосила Нестора Махна поза законом і виділила війська для боротьби з ним

1919 - Червнева офензива: Українська Галицька армія в ході наступу визволила від поляків Чортків

1920 - у Вінниці відбулося засідання Ради народних міністрів УНР, на якому вирішено евакуювати того ж дня уряд та центральні державні установи до Жмеринки

1920 - народився Іван Кожедуб, радянський льотчик-винищувач, тричі Герой Радянського Союзу, який у роки ІІ Світової війни збив 62 літаки противників.
Уродженець села Ображіївка Шосткинського району Сумської області

Іван Кожедуб

1921 - народився Хаджі Мохаммед Сухарто, індонезійський лідер, президент, фактично - диктатор Індонезії в 1966-1998 р., генерал.
Сьогодні - 90 років від його народження

1924 - англійці Джордж Меллорі та Ендрю Ірвін почали сходження з базового табору на вершину Евересту. Останній раз 38-річного альпініста і 22-річного студента бачили в бінокль на висоті 8500 м. Цього або наступного дня обидва відчайдухи загинули, витративши запас кисню, після холодної ночівлі.
За деякими непрямими доказами, Меллорі й Ірвіну вдалося підкорити вершину саме під час цього сходження - задовго до новозеландця Едмунда Гілларі. Тіло Меллорі знайшли вмороженим у лід у 1999 р.

Джордж Меллорі й Ендрю Ірвін

1926 - народився Олег Кошовий, член (а не керівник, як у романі Фадєєва) підпільної комсомольської організації "Молода гвардія" в Краснодоні.
Сьогодні - 85 років із дня його народження

1928 - війська Чан Кайші взяли Пекін

1934 - в СРСР запроваджено кримінальну відповідальність родичів підсудних за "недонесення" про здійснений чи планований "державний злочин"

1936 - у США введено в дію перший лічильник для стоянки авто.
75-та річниця

1940 - у Норвезькому морі німецькі лінійні крейсери "Шарнхорст" і "Гнейзенау" під час операції "Джуно" знищили британський авіаносець "Глорієс" і два есмінці, "Акаста" та "Ардент".
У бою англійці втратили більше 1500 осіб, врятувалися лише 44 моряки.
Єдиний в історії випадок перемоги лінкора над авіаносцем

1946 - заснована Міжнародна організація журналістів.
65-та річниця

1947 - із відкриттям Запорізького шлюзу поновлено наскрізне судноплавство по Дніпру

1948 - під керуванням Ігоря Курчатова в Челябінську-40 (нині Озерськ) здійснено пуск першого вітчизняного промислового ядерного реактора

1949 - у Лондоні побачив світ роман-антиутопія Джорджа Оруелла "1984" (тираж - 25 500)

Обкладинка першого видання

1958 - футбольна збірна СРСР із київським динамівцем Юрієм Войновим у складі провела свій перший матч на чемпіонатах світу, зігравши внічию з Англією - 2:2

1960 - убивця Льва Троцького, іспанський комуніст Рамон Меркадер, одержав у Кремлі зірку Героя Радянського Союзу

В гостях у Троцького. По місцях Меркадера й Троцького в Мехіко

1963 - американські кардіологи оголосили першу кампанію проти сигарет

1966 - в СРСР створено Товариство охорони пам'яток історії та культури

1967 - ізраїльські війська в ході Шестиденної війни вийшли до Суецького каналу.
Цього ж дня повітряні й морські сили Ізраїлю в Середземному морі атакували американський корабель "Ліберті", який спостерігав за воєнними діями в регіоні. Загинуло 37 американців, отримали поранення 173. В офіційному вибаченні Ізраїль відзначив, нібито сприйняв судно за єгипетське

1970 - судовий вирок Віктору Януковичу, за яким він був засуджений до двох років позбавлення волі в колонії суворого режиму за ст. 102 Кримінального кодексу УРСР (завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості).
Це була друга "ходка" майбутнього президента

1972 - головою Верховної Ради УРСР обрано ректора КДУ, професора Михайла Білого

1972 - на екрани СРСР вийшов фільм Леоніда Гайдая "Дванадцять стільців"

1988 - ухвалення закону "Про кооперацію у СРСР".
Початок легалізації приватної діяльності - другий етап перебудови

1989 - у Ле-Бурже (Франція) на міжнародному авіакосмічному салоні представлені найбільший у світі транспортний літак Ан-225 "Мрія", який встановив 109 світових рекордів, і космічний корабель багаторазового використання "Буран"

1990 - Верховна Рада Росії проголосувала за пріоритет російських законів над всесоюзним законодавством

1990 - на перших після 1946 р. вільних виборах у Чехословаччині тріумфальну перемогу здобув "Громадянський форум" на чолі з Вацлавом Гавелом

1993 - почався загальний страйк шахтарів Донбасу, що тривав до 19 червня

1995 - на піку протистояння в боротьбі за владу між Леонідом Кучмою і парламентом укладено Конституційний договір між Верховною Радою України та президентом України про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України.
Договір де-факто був тимчасовою Конституцією, що складалася з восьми розділів і 61 статті.
За цим договором, президент Кучма отримав великі повноваження, був главою держави і державної виконавчої влади, очолював Кабінет Міністрів та систему центральних і місцевих органів державної влади.
Акт підписали Леонід Кучма та голова Верховної Ради, соціаліст Олександр Мороз.
Каталізатором цієї угоди був указ президента Кучми про проведення 28 червня всеукраїнського опитування громадян про довіру до президента і парламенту. У день підписання Конституційного договору Кучма видав указ, яким скасував референдум 28 червня

1995 - на посаді прем'єр-міністра України затверджений Євген Марчук (упродовж трьох місяців він мав приставку "в. о.")

2002 - після ремонту в Києві відкрився кінотеатр "Київська Русь" із найбільшим на той час екраном серед кінотеатрів країн колишнього Радянського Союзу (11х24 м)

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.