18 серпня в історії

293 до н. е. - засновано найдавніший (із відомих) римський храм на честь богині Венери

1649 - гетьман Богдан Хмельницький підписав із польським королем Яном ІІ Казимиром Зборівський мирний договір, за яким Україна отримувала автономію на території трьох воєводств - Київського, Волинського й Чернігівського, а козацький реєстр встановлювався у кількості 40 тисяч чоловік.
Договір, котрий не влаштовував жодну зі сторін, був порушений з обох боків протягом найближчих місяців

1743 - в Або укладено мирний договір між Росією і Швецією, за яким Росії відійшла частина Фінляндії

1750 - народився Антоніо Сальєрі, австрійський композитор італійського походження

1782 - сторіччя вступу на російський престол Петра I відзначено в Петербурзі відкриттям знаменитого Мідного вершника - пам'ятника цареві роботи скульптора Фальконе

1812 - вітчизняна війна в Росії: російська армія залишила Смоленськ разом із мешканцями міста.
Наполеон в'їхав у Смоленськ на білому коні через Нікольські ворота, але ніхто з росіян не зустрів його, не прийшов на поклін. Відступаючи, смоляни спалили міст через Дніпро. Це вразило Наполеона, адже раніше його всюди зустрічали як тріумфатора

1830 - народився Франц Йосиф I фон Габсбург, імператор Австрійської імперії (у 1848-1916 рр.) та король Угорщини (у 1867-1916 рр.).
Він поділив свою імперію на подвійну монархію, в якій Австрія та Угорщина співіснували як рівноправні партнери.

Франц Йосиф, портрет 1855 р.


У 1879 р. вступив у союз з Пруссією. Саме ультиматум Франца Йосифа Сербії в 1914 р. призвів до початку І Світової війни.
Правління Франца Йосифа вважають часом розквіту Австро-Угорщини

1836 - народився Олександр Кониський, український перекладач, письменник, лексикограф, педагог, громадський діяч ліберального напряму.
Автор слів духовного гімну "Молитва за Україну" ("Боже великий, єдиний, нам Україну храни").
Сьогодні - 175 років від його народження

Олександр Кониський

1845 - за ініціативою адмірала Федора Літке в Петербурзі засновано Російське географічне товариство

1877 - американський астроном Асаф Холл відкрив супутник Марса - Фобос

1886 - народився Самуїл (Шльома) Шварцбард, єврейський анархіст - уродженець Ізмаїла, відомий тим, що вбив у Парижі в 1926 р. Симона Петлюру (виправданий за підтримки єврейського й комуністичного лобі)

1890 - народився Юрій (Георгій) П'ятаков, український і радянський політичний і державний діяч, більшовик. "Люксембургіянець" - за визначенням Леніна, російський шовініст - за Винниченком.
У 1917 р. - голова більшовицького комітету в Києві й член Української Центральної Ради. У листопаді 1918 - січні 1919 - голова тимчасового робітничо-селянського уряду радянської України. Перший голова Раднаркому УРСР у січні 1919 р.
Надалі очолював Центральне управління вугільної промисловості Донбасу, був заступником голови Вищої ради народного господарства СРСР; розробив проект першої п'ятирічки, очолював Держбанк СРСР та ін.
У 1937 р. репресований і розстріляний

1917 - народився Василь Бородай, український скульптор (Батьківщина-мати, пам'ятник засновникам Києва)

1918 - у Києві відбувся з'їзд усіх губернських старост Української Держави

1918 - організовано Всеросійський союз радянських журналістів

1919 - у Кам'янці-Подільському уряд УНР обговорив питання про єврейські погроми і ухвалив низку заходів задля боротьби з ними: притягнення до відповідальності командирів частин, де допущені погромні дії; боротьба з погромною агітацією, в тому числі і серед повстанців тощо

1920 - частини Червоної армії форсували річку Дністер, перервавши зв'язок Дієвої армії УНР з 6-ю польською армією

1920 - ратифікована 19-та поправка до Конституції США, яка надала право голосувати жінкам

1919 - денікінські війська зайняли Миколаїв

1924 - у Мінську арештували лідера антирадянського підпілля Бориса Савінкова, якого перед тим заманили в СРСР чекісти

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Новопокровка, Томаківка Дніпропетровської області; Словечне Житомирської області; Верхня Хортиця, Веселе Запорізької області; Березнегувате, Снігурівка, Нововоронцовка Миколаївської області

1941 - радянські війська підірвали греблю Дніпрогесу.
Побоюючись швидкого наступу німецької армії, співробітники НКВС заклали 20 тонн толу, вибух якого зруйнував частину греблі завдовжки 165 метрів, викликавши 20-метрову хвилю.
Хвиля змила прибережну міську смугу, плавні Хортиці і дійшла до сусідніх міст - Марганця та Нікополя.
У зв'язку з тим, що радянське командування не попередило городян і військових про небезпеку, загинули, за приблизними даними, більше 100 тисяч осіб.
Так, німецьке командування оцінювало свої втрати в живій силі в 1500 чоловік. З боку радянських військ втрати склали приблизно 20 тисяч червоноармійців і близько 80 тисяч місцевих мешканців та біженців з інших регіонів

1942 - директива гітлерівського командування про посилення боротьби з партизанами на Сході. Гітлер призначив рейхсфюрера СС Гіммлера відповідальним за придушення партизанського руху в рейхскомісаріаті "Україна»

1943 - радянські війська на Харківському напрямку зайняли понад 50 населених пунктів, в тому числі місто Зміїв, районний центр Опішню

1944 - партизанська дивізія ім. Сидора Ковпака, згідно з постановою політбюро ЦК КП(б)У, передана в повному складі НКВС для використання її переважно для боротьби з націоналістичними збройними формуваннями

1944 - у концтаборі Бухенвальд розстріляний Ернст Тельман, німецький комуніст, один із головних політичних опонентів Гітлера

1958 - у США вийшов друком роман Володимира Набокова "Лоліта"

1968 - керівництво країн Варшавського договору схвалило введення військ до бунтівної Чехословаччини

1976 - радянська космічна станція "Луна-24" здійснила посадку на поверхню Місяця.
Це був останній апарат, запущений СРСР до Місяця

1984 - у Москві відбулася церемонія відкриття ігор "Дружба-84". Це була альтернатива Олімпіаді в Лос-Анджелесі, яку бойкотували соціалістичні країни.
Змагання  тривали з липня до вересень у СРСР, Болгарії, Угорщині, НДР, КНДР, Монголії, Польщі, Чехословаччині та на Кубі (у різних країнах - із різних видів спорту)

1991 - початок спроби державного перевороту в СРСР: президент Михайло Горбачов взятий під домашній арешт у резиденції в Форосі (Крим)

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.