20 серпня в історії

1000 - коронований перший король Угорщини Іштван (Стефан), який заклав основи християнської угорської держави

1561 - народився Якопо Пері, італійський композитор, якого називають винахідником опери.
Сьогодні - 450 років від його народження

1619 - голландський корабель доставив до Америки перших 20 африканських негрів, які були продані в рабство мешканцям колонії Джеймстаун

1627 - вийшов перший словник української мови "Лексіконъ славенноросскій і іменъ тълкованїє" Памви Беринди (дата приблизна)

1812 - російська вітчизняна війна: імператор Олександр I призначив головнокомандувачем російської армії Михайла Кутузова

1847 - народився Болеслав Прус (Александр Гловацький), польський письменник

1855 - вийшов перший номер журналу "Полярная звезда" Олександра Герцена

1860 - народився Раймон Пуанкаре, французький державний діяч, президент Франції у 1913-1920, також тричі був прем'єр-міністром (у т. ч. двічі - після відходу з президентського посту)

1868 - у США президент Ендрю Джонсон офіційно проголосив закінчення Громадянської війни Півночі і Півдня

1884 - народився Омелян Ковч, український греко-католицький священик, блаженний католицької церкви.
Навесні 1943 р. заарештований гестапо за надання допомоги євреям. У березні 1944 р. спалений у крематорії концтабору Майданек.
Бетифікований 2001 р. у Львові під час літургії у візантійському обряді за участю Папи Івана Павла ІІ

Отець Омелян Ковч

1896 - у Києві відбулося освячення кафедрального собору святого Володимира

1896 - у США запатентовано телефон із набірним диском

1906 - у Петербурзі офіційно зареєстровано створення чорносотенного "Союзу російського народу"

1912 - американський винахідник Томас Едісон запатентував фонограф і електробатарею

1920 - до Жидачева й Журавно вступили частини Червоної армії. Дієва Армія УНР була оперативно відрізана від польської армії.
Переможні бої 6-ї стрілецької дивізії Дієвої армії УНР з частинами Червоної армії в районі Замостя (до кінця серпня)

1925 - засновано Канівський музей-заповідник "Могила Т. Г. Шевченка" (тепер - Шевченківський національний заповідник у м. Каневі)

1939 - почався наступ радянсько-монгольських військ на Халхін-Голі під командуванням Георгія Жукова, який завершився повним розгромом угруповання японських військ

1940 - Рамон Меркадер у Мехіко смертельно поранив ударом сокири комуністичного провідника, супротивника Сталіна Льва Троцького (він помре наступного дня)

1941 - рейхсканцлер нацистської Німеччини Адольф Гітлер видав декрет про створення рейхскомісаріату "Україна" з центром у Рівному. На посаду рейхскомісара призначено гауляйтера Східної Прусії Еріха Коха.
До складу РКУ пізніше увійшли території Рівненської, Луцької, Кам'янець-Подільської, Вінницької, Житомирської, Київської, Полтавської, Миколаївської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької областей УРСР та південні райони Пінської, Брестської та Поліської областей БРСР

1941 - народився Слободан Мілошевич, колишній лідер Югославії.
Голова президії Республіки Сербія у складі СРЮ в 1989-1991 рр., президент Сербії у 1991-1997 рр., президент Югославії у 1997-2000 рр.

Слободан Мілошевич


Помер у Гаазі 2006 р. як в'язень Міжнародного трибуналу, обвинувачений у воєнних злочинах.
Сьогодні - 70 років від його народження

1944 - народився Раджив Ганді, індійський політичний діяч, прем'єр-міністр Індії в 1984-1989 рр.
Старший син Індіри Ганді, онук Джавахарлала Неру.
Глава уряду після вбивства Індіри. Убитий як лідер опозиції під час передвиборчої кампанії в 1991 р.

1953 - початок революції в Марокко.
Профранцузька влада протекторату, спираючись на реакційних феодалів, скинула і вислала з країни султана Сіді Мухаммеда бен Юсуфа, замінивши його своїм ставлеником Бен Арафа. У відповідь розгорнуся збройний опір французьким колонізаторам

1953 - Радянський Союз оголосив про успішні випробування водневої бомби

1956 - у СРСР створено ДТСААФ (Добровільне товариство сприяння армії, авіації та флоту)

1956 - почала діяти атомна електростанція "Calder Hall", перша АЕС у Британії

1960 - на Землю повернулися перші запущені в космос живі істоти - собаки Білка і Стрілка

1960 - Сенегал оголосив про свій вихід із федеративної держави з Малі

1968 - початок операції "Дунай": вояки СРСР та країн Варшавського договору перетнули кордони Чехословаччини задля придушення Празького повстання

1975 - НАСА запустила космічний корабель "Вікінг-1" на Марс

1977 - НАСА запустила космічний корабель "Вояджер-2" для дослідження далеких планет Сонячної системи

1980 - італійський альпініст Райнгольд Месснер уперше підкорив Еверест самотужки і без використання дихальної кисневої маски

1980 - Міністерство зв'язку УРСР віддало розпорядження про глушіння радіостанцій "Голос Америки", Бі-Бі-Сі й "Німецька хвиля"

1983 - США запровадили ембарго на постачання в СРСР обладнання для будівництва трубопроводів

1988 - закінчилася ірано-іракська війна (тривала з 1980 р.)

1991 - Естонія проголосила незалежність від СРСР.
Верховна Рада Естонської РСР ухвалила рішення про відновлення незалежності Естонії на підставі принципу історичного правонаступництва естонської державності

1991 - путч ГКЧП: у Москві біля Білого дому, в Ленінграді на Двірцевій, у Києві, Львові тощо площі відбулися велелюдні мітинги протесту проти політики т. зв. Державного комітету з надзвичайного стану.
Міські й обласні комітети КПУ в різних регіонах, зокрема Львові та Івано-Франківську, виступили із заявами про підтримку ГКЧП або лояльність до нього.
Президія Верховної Ради УРСР ввечері ухвалила заяву, в якій зазначалося, що постанови ГКЧП не мають юридичної сили на території України, поки відповідні питання не вирішить Верховна Ради України.
При цьому Народна рада - організована опозиція в республіканському парламенті - однозначно засудила державний переворот і закликала народ підтримати керівництво Росії у протистоянні з ним.
Впродовж другої половини дня тривала передислокація військ поблизу Києва

1991 - закрито Семипалатинський ядерний полігон у Казахстані, перший і один із найбільших ядерних полігонів в СРСР

1996 - почали перший трансатлантичний похід флагман ВМС України "Гетьман Сагайдачний" і великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський" (до Норфолка, штат Вірджинія)

1998 - у відповідь на теракти проти американських посольств в Африці ВМС США атакували крилатими ракетами гадані об'єкти терористичної інфраструктури в Судані й Афганістані

2001 - 27-річний український емігрант Микола Солтис у США убив свою вагітну дружину, ще чотирьох родичів і сховався з 3-річним сином, якого також знайдуть наступного дня мертвим.
Самого злочинця затримають 30 серпня в будинку матері (у лютому наступного року він покінчить із собою у в'язниці)

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.