20 серпня в історії

1000 - коронований перший король Угорщини Іштван (Стефан), який заклав основи християнської угорської держави

1561 - народився Якопо Пері, італійський композитор, якого називають винахідником опери.
Сьогодні - 450 років від його народження

1619 - голландський корабель доставив до Америки перших 20 африканських негрів, які були продані в рабство мешканцям колонії Джеймстаун

1627 - вийшов перший словник української мови "Лексіконъ славенноросскій і іменъ тълкованїє" Памви Беринди (дата приблизна)

1812 - російська вітчизняна війна: імператор Олександр I призначив головнокомандувачем російської армії Михайла Кутузова

1847 - народився Болеслав Прус (Александр Гловацький), польський письменник

1855 - вийшов перший номер журналу "Полярная звезда" Олександра Герцена

1860 - народився Раймон Пуанкаре, французький державний діяч, президент Франції у 1913-1920, також тричі був прем'єр-міністром (у т. ч. двічі - після відходу з президентського посту)

1868 - у США президент Ендрю Джонсон офіційно проголосив закінчення Громадянської війни Півночі і Півдня

1884 - народився Омелян Ковч, український греко-католицький священик, блаженний католицької церкви.
Навесні 1943 р. заарештований гестапо за надання допомоги євреям. У березні 1944 р. спалений у крематорії концтабору Майданек.
Бетифікований 2001 р. у Львові під час літургії у візантійському обряді за участю Папи Івана Павла ІІ

Отець Омелян Ковч

1896 - у Києві відбулося освячення кафедрального собору святого Володимира

1896 - у США запатентовано телефон із набірним диском

1906 - у Петербурзі офіційно зареєстровано створення чорносотенного "Союзу російського народу"

1912 - американський винахідник Томас Едісон запатентував фонограф і електробатарею

1920 - до Жидачева й Журавно вступили частини Червоної армії. Дієва Армія УНР була оперативно відрізана від польської армії.
Переможні бої 6-ї стрілецької дивізії Дієвої армії УНР з частинами Червоної армії в районі Замостя (до кінця серпня)

1925 - засновано Канівський музей-заповідник "Могила Т. Г. Шевченка" (тепер - Шевченківський національний заповідник у м. Каневі)

1939 - почався наступ радянсько-монгольських військ на Халхін-Голі під командуванням Георгія Жукова, який завершився повним розгромом угруповання японських військ

1940 - Рамон Меркадер у Мехіко смертельно поранив ударом сокири комуністичного провідника, супротивника Сталіна Льва Троцького (він помре наступного дня)

1941 - рейхсканцлер нацистської Німеччини Адольф Гітлер видав декрет про створення рейхскомісаріату "Україна" з центром у Рівному. На посаду рейхскомісара призначено гауляйтера Східної Прусії Еріха Коха.
До складу РКУ пізніше увійшли території Рівненської, Луцької, Кам'янець-Подільської, Вінницької, Житомирської, Київської, Полтавської, Миколаївської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької областей УРСР та південні райони Пінської, Брестської та Поліської областей БРСР

1941 - народився Слободан Мілошевич, колишній лідер Югославії.
Голова президії Республіки Сербія у складі СРЮ в 1989-1991 рр., президент Сербії у 1991-1997 рр., президент Югославії у 1997-2000 рр.

Слободан Мілошевич


Помер у Гаазі 2006 р. як в'язень Міжнародного трибуналу, обвинувачений у воєнних злочинах.
Сьогодні - 70 років від його народження

1944 - народився Раджив Ганді, індійський політичний діяч, прем'єр-міністр Індії в 1984-1989 рр.
Старший син Індіри Ганді, онук Джавахарлала Неру.
Глава уряду після вбивства Індіри. Убитий як лідер опозиції під час передвиборчої кампанії в 1991 р.

1953 - початок революції в Марокко.
Профранцузька влада протекторату, спираючись на реакційних феодалів, скинула і вислала з країни султана Сіді Мухаммеда бен Юсуфа, замінивши його своїм ставлеником Бен Арафа. У відповідь розгорнуся збройний опір французьким колонізаторам

1953 - Радянський Союз оголосив про успішні випробування водневої бомби

1956 - у СРСР створено ДТСААФ (Добровільне товариство сприяння армії, авіації та флоту)

1956 - почала діяти атомна електростанція "Calder Hall", перша АЕС у Британії

1960 - на Землю повернулися перші запущені в космос живі істоти - собаки Білка і Стрілка

1960 - Сенегал оголосив про свій вихід із федеративної держави з Малі

1968 - початок операції "Дунай": вояки СРСР та країн Варшавського договору перетнули кордони Чехословаччини задля придушення Празького повстання

1975 - НАСА запустила космічний корабель "Вікінг-1" на Марс

1977 - НАСА запустила космічний корабель "Вояджер-2" для дослідження далеких планет Сонячної системи

1980 - італійський альпініст Райнгольд Месснер уперше підкорив Еверест самотужки і без використання дихальної кисневої маски

1980 - Міністерство зв'язку УРСР віддало розпорядження про глушіння радіостанцій "Голос Америки", Бі-Бі-Сі й "Німецька хвиля"

1983 - США запровадили ембарго на постачання в СРСР обладнання для будівництва трубопроводів

1988 - закінчилася ірано-іракська війна (тривала з 1980 р.)

1991 - Естонія проголосила незалежність від СРСР.
Верховна Рада Естонської РСР ухвалила рішення про відновлення незалежності Естонії на підставі принципу історичного правонаступництва естонської державності

1991 - путч ГКЧП: у Москві біля Білого дому, в Ленінграді на Двірцевій, у Києві, Львові тощо площі відбулися велелюдні мітинги протесту проти політики т. зв. Державного комітету з надзвичайного стану.
Міські й обласні комітети КПУ в різних регіонах, зокрема Львові та Івано-Франківську, виступили із заявами про підтримку ГКЧП або лояльність до нього.
Президія Верховної Ради УРСР ввечері ухвалила заяву, в якій зазначалося, що постанови ГКЧП не мають юридичної сили на території України, поки відповідні питання не вирішить Верховна Ради України.
При цьому Народна рада - організована опозиція в республіканському парламенті - однозначно засудила державний переворот і закликала народ підтримати керівництво Росії у протистоянні з ним.
Впродовж другої половини дня тривала передислокація військ поблизу Києва

1991 - закрито Семипалатинський ядерний полігон у Казахстані, перший і один із найбільших ядерних полігонів в СРСР

1996 - почали перший трансатлантичний похід флагман ВМС України "Гетьман Сагайдачний" і великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський" (до Норфолка, штат Вірджинія)

1998 - у відповідь на теракти проти американських посольств в Африці ВМС США атакували крилатими ракетами гадані об'єкти терористичної інфраструктури в Судані й Афганістані

2001 - 27-річний український емігрант Микола Солтис у США убив свою вагітну дружину, ще чотирьох родичів і сховався з 3-річним сином, якого також знайдуть наступного дня мертвим.
Самого злочинця затримають 30 серпня в будинку матері (у лютому наступного року він покінчить із собою у в'язниці)

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.