22 вересня в історії

1236 - битва при Саулі (Шяуляй), у якій об'єднані війська литовців, жмудинів та латишів завдали нищівної поразки лівонському ордену мечоносців

1307 - Королівська рада Франції ухвалила рішення про арешт усіх тамплієрів, що перебувають на території королівства

1499 - за Базельським договором Швейцарська конфедерація здобула незалежність від Священної Римської імперії

1601 - народилася Анна Австрійська, французька королева, дружина Людовіка XIII.
Опонентка кардинала герцога де Ришельє

1692 - у США повісили вісьмох останніх "відьом" (місто Салем, штат Массачусетс)

1711 - індіанці в Кароліні вирізали близько 200 білих колоністів, почавши війну з ними

1764 - у Росії запроваджені верстові стовпи

1784 - росіяни заснували перше постійне поселення на Алясці (селище Кодіак)

1789 - російські війська під проводом Олександра Суворова розбили турецьку армію в битві біля Римніка

1791 - народився Майкл Фарадей, англійський фізик і хімік, експериментатор.
Він відкрив явище електромагнітної індукції і встановив закони електролізу, був творцем генератора; запровадив поняття анод, катод, іони, електроди, ужив термін «магнітне поле». На його честь названа одиниця електричної ємності - фарад.
Сьогодні - 220 років від його народження

1792 - проголошення Французької Республіки. Точка відліку французького республіканського календаря

1835 - народився Олександр Потебня, український і російський мовознавець, філософ, фольклорист, етнограф, літературознавець, педагог, громадський діяч.
Автор вчення про внутрішню форму слова

1839 - у Москві відбулося урочисте закладення Храму Христа Спасителя на згадку про перемогу у вітчизняній війні 1812 р.

1848 - в Угорщині створено революційний Комітет захисту батьківщини на чолі з Лайошом Кошутом

1862 - президент США Авраам Лінкольн оголосив про звільнення негрів-рабів

1869 - народився Петро Краснов, російський військовий діяч і письменник, генерал, отаман Війська Донського.
Під час Другої світової війни співпрацював із владою нацистської Німеччини - у 1942 р. Краснов запропонував допомогу у створенні козачих підрозділів у складі вермахту для боротьби з СРСР, у 1943 р. став начальником головного управління козачих військ імперського міністерства Східних окупованих територій.
Був виданий британцями Радянському Союзу і повішений на Луб'янці

1875 - народився Мікалоюс Чюрльоніс, литовський художник і композитор

1882 - народився Вільгельм Кейтель, німецький військовий діяч, начальник штабу верховного головнокомандування збройних сил Німеччини у 1938-1945 рр., фельдмаршал.

1908 (за старим стилем) - у місті Велико Тирново проголошено суверенне Болгарське царство (доти воно залежало від Османської імперії).
Князь Фердинанд І із Саксен-Кобург-Готської династії прийняв титул першого царя відродженої Болгарії.
За новим стилем ця подія відбулася 5 жовтня, але болгари святкують День незалежності за старим стилем

1918 - початок видання нелегальної газети "Київський комуніст" - органу підпільних обласного і міського комітетів КП(б)У

1921 - до складу Ліги націй прийняли Латвію, Литву й Естонію

1922 - в СРСР створено Комісію металевого літакобудування (нині - дослідницько-конструкторське бюро Туполєва)

1932 - народився Альгірдас Бразаускас, президент Литви у 1992-1998 рр., прем'єр-міністр у 2001-2006 рр.
Колишній перший секретар КП Литви

1935 - постановою ЦВК Раднаркому СРСР запроваджено військові звання "старшина", "лейтенант", "капітан", "майор", "полковник", "маршал Радянського Союзу"

1937 - в Україні утворені Житомирська, Полтавська, Миколаївська області

1939 - радянські війська увійшли до Львова і Стрия.
Після кількох невдалих спроб здобути Львів радянське командування пішло на переговори з керівниками польського гарнізону. Ті погодилися капітулювати на почесних умовах.

Радянські танки на вулицях Львова


Пункт 8 підписаної польською і радянською сторонами угоди гарантував офіцерам польської армії особисту свободу і недоторканність їхнього особистого майна, право на виїзд до зарубіжних країн. Ці умови не було виконано: при виході з міста обеззброєні колони поляків були оточені частинами Червоної армії і НКВС та відправлені до концтаборів.

"Поляки у Львові 1939-1944. Повсякденне життя"

Цього ж дня під час передачі радянській адміністрації міста Брест було проведено спільний військовий парад частин німецького Вермахту та Червоної армії (німці захопили Брест 14 вересня). Марш вітали генерал танкових військ Гейнц Гудеріан та комбриг Семен Кривошеїн.

Гудеріан і Кривошеїн приймають німецько-радянський парад у Бресті

Надалі радянські війська вели бойові дії з окремими польськими загонами, які намагалися пробитися до кордонів Румунії та Угорщини. Ці операції Червона армія також нерідко проводила у взаємодії з Вермахтом

1939 - румунські нацисти вбили прем'єр-міністра Румунії Арманда Калінеску

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Драбів, Решетилівка, Шишаки Полтавської області; Липова Долина, Недригайлів Сумської області

1941 - у захопленому німцями Києві колишні діячі УАПЦ відновили Всеукраїнську православну церковну раду, головою якої було обрано П. Руденка

1941 - в Умані впродовж двох днів було розстріляно 1412 чоловіків-євреїв

1942 - у "гебіті Ровно" знищено 5,5 тис євреїв, зокрема з Олександрії, Корця, Межиріччя, Гощі

1943 - завершилася Донбаська операція: війська Південно-Західного та Південного фронтів просунулися до 300 км та завершили визволення Донбасу, вийшли на рубіж річок Дніпро та Молочна.
Радянські війська зайняли районні центри Котовка, Новомосковськ Дніпропетровської області, Переяслав, Пирново Київської області, Велика Багачка, Диканька, Драбів, Зіньків, Золотоноша, Шишаки Полтавської області, Семенівка Чернігівської області

1944 - Червона армія зайняла Таллінн

1955 - у Бахчисараї відкрита найбільша в СРСР астрофізична лабораторія

1955 - у Великій Британії почалося комерційне телемовлення

1960 - Малі одержало незалежність від Франції

1974 - на Генеральній асамблеї ООН до порядку денного вперше включили самостійне "Палестинське питання", що фактично було визнанням Організації визволення Палестини та її лідера Ясіра Арафата повноважними представниками палестинського народу

1980 - початок ірано-іракської війни.
Іракський лідер Саддам Хусейн вирішив силовим шляхом вирішити прикордонні суперечки з Іраном, де щойно перемогла ісламська революція.
Війна, яка завершилася фактично нічим, забрала сотні тисяч життів

1980 - делегати 36 регіональних відділень незалежних польських профспілок зібралися у Гдині й об'єдналися під назвою "Солідарність". Головою нового профспілкового об'єднання обраний Лех Валенса.
На початку 1981 р. «Солідарність» налічувала у своїх лавах уже 10 мільйонів членів

1984 - арабські терористи влаштували вибух біля посольства США в Бейруті (Ліван), загинуло близько сорока осіб

1989 - казахську мову проголошено державною мовою Казахстану

1991 - у Таджикистані заборонена Компартія

1993 - Конституційний суд Росії оголосив декрет президента Бориса Єльцина про розпуск Верховної Ради РФ неконституційним.
Віце-президент Олександр Руцькой приніс перед Білим домом у Москві президентську присягу

1993 - президент Леонід Кравчук призначив в. о. прем'єр-міністра України Юхима Звягільського.
Доти Звягільський - екс-керівник шахти ім. Засядька, колишній голова Донецької міськради й міськвиконкому - займав посаду першого віце-прем'єр-міністра, а уряд очолив після добровільної відставки Леоніда Кучми.
За час роботи на чолі Кабміну Звягільського обвинувачували у фінансових зловживаннях. 15 червня 1994 р. він залишив урядовий пост, сховавшись від слідства в Ізраїлі

1993 - катастрофа поїзда "Amtrak" біля міста Мобіл, штат Алабама.
Кілька вагонів упали з мосту через річку Біг Баю Канот, загинуло 47 людей. Багато хто з них загинув у вогні від дизельного пального, що витекло з баків тепловоза

1999 - у Рязані відвернена спроба підірвати 12-поверховий житловий будинок (невдовзі з'ясувалося, що це були «навчання» спецслужб, що навело на підозри: попередні вибухи в житлових будинках теж були справою рук ФСБ)

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.