26 вересня в історії

1181 - народився Франциск Ассизький, італійський католицький проповідник, засновник ордену францисканців

1371 - у битві біля Черномене в долині річки Маріца сербські війська короля Вукашина разом із загонами болгар, хорватів, валахів та угорців були розбиті турками.
Загинула більшість 70-тисячного балканського війська, сам Вукашин та його брат Углеш. Турки оволоділи Західної Фракією, майже всієї Македонією, значною частиною Сербії й Болгарії

1516 - турецькі війська захопили Дамаск

1580 - британський мореплавець і пірат Френсіс Дрейк на чотирищогловому кораблі "Голден Хайнд" повернувся у Плімут із навколосвітньої подорожі (другої за ліком після подорожі Магеллана)

1687 - під час обстрілу венеціанською армією Афін зруйновано значну частину храму Парфенон

1777 - англійські війська захопили Філадельфію

1791 - народився Теодор Жеріко, французький художник

1815 - Арман дю Плесі, герцог (дюк) де Рішельє, призначений прем'єр-міністром і міністром закордонних справ Франції за короля Людовіка XVIII.
Раніше герцог, відомий також як Дюк, був на державній службі в Росії (на півдні України) - градоначальником Одеси та губернатором Новоросійського краю

1815 - у Парижі Австрія, Пруссія й Росія уклали Священний союз, метою якого було забезпечення непорушності рішень Віденського конгресу 1814-1815 рр., придушення революційних і національно-визвольних змагань у Європі.
Згодом до Союзу приєдналися Франція і майже всі інші європейські держави. Відмовилися підписати договір лише принц-регент Великої Британії, турецький султан і Папа Римський

1849 - народився Іван Павлов, російський фізіолог, творець науки про вищу нервову діяльність.
Перший російський нобелівський лауреат (премія 1904 р. у в галузі фізіології та медицини за праці з клінічної фізіології травлення)

1887 - у США запатентовано перший фонограф для запису звуку, винайдений Томасом Едісоном (циліндричний валик, обгорнутий олов'яної фольгою, покритою шаром воску, з голкою й мембраною)

1889 - народився Мартін Гайдеґґер, німецький філософ-екзистенціаліст

1897 - народився Павло VI (Джованні Монтіні), Папа Римський у 1963-1978 рр.

1898 - народився Джордж Гершвін (Джейкоб Гершовіц), американський композитор.
Народився у Нью-Йорку в сім'ї євреїв - емігрантів з України

1901 - народився Семен Скляренко, український письменник

1913 - у Києві почався суд у справі Бейліса - судовий процес за звинуваченням єврея Менахема Менделя Бейліса в ритуальному вбивстві 12-річного учня підготовчого класу Києво-Софійського духовного училища Андрія Ющинського (загинув 12 березня 1911 р.).

Бейліс на суді


Процес тривав до 28 жовтня і супроводжувався, з одногобоку, активною антисемітською кампанією, а з іншого - громадськими протестами всеросійського і світового масштабу. Проти антисемітської кампанії виступили В. Вернадський, В. Короленко та ін. Обвинувачем на суді був правий депутат Г. Замисловський. У процесі взяли участь 219 свідків та 14 експертів. Бейліс був виправданий.
Передбачається, що справжніми вбивцями були скупщиця краденого Віра Чеберяк і кримінальники з її притону

1919 - війська Нестора Махна прорвали фронт білої армії і здійснили зухвалий рейд у бік Бердянська й Таганрога (внаслідок цього Махна невдовзі нагородили більшовицьким орденом Червоного прапора)

1922 - організовано авіапоштове сполучення Харків-Київ

1934 - у Великій Британії спущено на воду океанський лайнер "Queen Mary" - перший корабель вантажопідйомністю понад 75 000 тонн.
Він став до ладу навесні 1936 р. і встановив кілька рекордів перетину Атлантичного океану

1936 - народився Євген Пронюк, український політик, правозахисник, дисидент, політв'язень радянських часів.
Із 1988 р. - член Української Гельсінкської спілки (УГС) та її виконкому; один з організаторів товариства "Меморіал" ім. В. Стуса та Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих, його незмінний голова (з 1989 р.).
Був народним депутатом України ІІ скликання. Герой України (2006).
Сьогодні його 75-річний ювілей

1937 - народився Валентин Павлов, радянський політичний діяч, перший і останній прем'єр-міністр СРСР (1991), член ГКЧП.
Павлов був одним з ініціаторів радянської грошевої реформи, яка проводилась з січня до квітня 1991 р.

1939 - у районі Мостиська-Медика німецькі й радянські війська провели велику спільну операцію проти 4-тисячної польської оперативної кінної групи генерала Андерса. У дводенних боях група була розсіяна, частково знищена й полонена: пораненим потрапив до полону генерал Владислав Андерс

1939 - у Франції заборонені комуністичні організації, лідери компартії заарештовані

1941 - із відходом військ Південно-Західного фронту з району Києва закінчилася Київська стратегічна оборонна операція, яка тривала впродовж 82 діб.
Безповоротні втрати військ Південно-Західного фронту, 6-ї, 12-ї, 21-ї армій та Пінської військової флотилії у Київській операції склали 616 304 особи. За німецькими даними, потрапило в полон 665 тисяч червоноармійців

1941 - під натиском німців радянські війська залишили районні центри Новомосковськ Дніпропетровської області і Гадяч Полтавської області.
Із Львівської цитаделі (табору для радянських військовополонених) звільнено першу партію полонених галичан - 1500 осіб

1943 - радянські війська зайняли районні центри Великі Кринки, Глобине, Іркліїв, Кишеньки Полтавської області та Ріпки Чернігівської області

1950 - сили ООН звільнили Сеул, захоплений на початку літа північнокорейськими військами

1951 - бундестаг ФРН проголосував за виплату повоєнних репарацій євреям

1954 - потрапивши в епіцентр тайфуну біля берегів японського острова Хоккайдо, затонув пором "Тойа мару". Із 1198 пасажирів та членів екіпажу загинуло 1172

1959 - на японський острів Хонсю обрушився один із найбільших тайфунів століття - "Вера", внаслідок чого загинуло більше 4 тисяч людей

1960 - у США Джон Кеннеді та Річард Ніксон провели між собою телевізійні дебати - перші в історії виборів президентів

1960 - найдовшу промову в історії засідань ООН виголосив Фідель Кастро - 4 год. 29 хв.

1962 - антимонархічна революція в Північному Ємені, проголошена Єменська Арабська Республіка

1966 - Японія запустила свій перший супутник

1968 - газета "Правда" оприлюднила "доктрину Брежнєва" про "обмежений суверенітет" соціалістичних країн

1983 - у ніч на 26 вересня, перебуваючи на посту оперативного чергового в командному пункті Системи попередження про ракетний напад військ ППО "Серпухов-15", радянський підполковник Станіслав Петров прийняв рішення проігнорувати показання автоматики про запуск Америкою на територію СРСР п'яти міжконтинентальних балістичних ракет "Мінітмен" з десятьма ядерними боєголовками кожна.
Керуючись здоровим глуздом (п'ять ракет замало для першого удару у війні), Петров визнав тривогу фальшивою і мав рацію: стався збій системи оповіщення. Таким чином підполковник, можливо, відвернув ядерну війну.
У 2006 р. міжнародна громадська організація "Асоціація громадян світу" вручила полковнику у відставці свій приз - статуетку "Рука, що тримає земну кулю"

1990 - в СРСР прийнято закон про свободу віросповідання

1990 - Верховна Рада Казахської РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет Казахстану

1991 - Міністерство юстиції України видало свідоцтво про реєстрацію Партії демократичного відродження України

1991 - встановлено консульські відносини між Україною та Австрійською Республікою

1995 - Україну прийняли до Ради Європи.
Сесія Парламентської Асамблеї РЄ у Страсбурзі одностайно проголосувала за підтримку заяви України на вступ до цієї організації

1996 - американська астронавтка Шерон Лусід повернулася з космосу після 188 діб польоту (рекорд тривалості для жінок)

1999 - на референдумі в Таджикистані більшість населення підтримала поправки до конституції, які продовжили термін перебування Емомалі Рахмонова на посаді президента країни до семи років

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.