13 жовтня в історії

54 - дружина римського імператора Клавдія, Юлія Агріппіна, отруїла його грибами

1307 - французький король Філіпп IV Красивий наказав заарештувати всіх членів католицького духовно-лицарського ордену тамплієрів (храмовників) і конфіскувати їхнє майно.
Тамплієри були звинувачені в єресі, багатьох піддали жорстоким тортурам, щоб домогтися від них фальшивих зізнань

1492 - Христофор Колумб уперше висадився на берег Нового Світу (острів Сан-Сальвадор на Багамах)

1781 - імператор Священної Римської імперії Йосиф II видав Толерантний едикт, яким була припинена кампанія закриття монастирів

1792 - закладено перший камінь в основу резиденції президента США, яка з 1809 р. стала називатися "Білим домом"

1815 - у Калабрії страчений Йоахім Мюрат (Жоашен Мюра), славетний наполеонівський маршал Франції, король Неаполя з 1808 р.
Введений в оману чутками, що народ і армія знову готові стати під його прапор, 8 жовтня Мюрат висадився зі жменькою прихильників у Калабрії, але був схоплений австрійськими солдатами і переданий у руки військової комісії, яка засудила його до смерті.
Мюрат особисто керував розстрільною командою

1827 - російські війська під керівництвом генерала Паскевича взяли місто Ерівань (Єреван), яке утримували іранці

1880 - народився Саша Чорний (Олександр Глікберг), російський поет і прозаїк

1883 - народився Олександр Єгоров, радянський воєначальник, один із перших маршалів Радянського Союзу (1935), начальник генерального штабу РСЧА

1884 - Грінвіч затверджений як місце проходження нульового меридіана

1900 - вийшла книга Зигмунда Фрейда "Тлумачення сновидінь"

1894 - у Пенсільванії (США) засновано Український народний союз

1917 - Фатімське диво: у Фатімі (Португалія) групі дітей вкотре явилася Діва Марія, і цього разу же близько 70 тисяч людей, які прийшли сюди, стали свідками припинення дощу та дивних рухів і перетворень сонячного диску. Богородиця нібито провістила швидкий кінець війни

1918 - рішенням гетьмана Павла Скоропадського та Ради міністрів в Українській Державі впроваджено східноєвропейський час (із неділі на понеділок, 30 вересня за ст. ст.)

1923 - столиця Туреччини перенесена зі Стамбула в Анкару

1923 - народився Михайло Сікорський, український учений-етнограф, музейник.
Організатор і директор історико-культурного заповідника (музейного комплексу) в Переяславі-Хмельницькому, член правління Українського товариства охорони пам'яток історії та культури.
Лауреат Держпремії ім. Т. Шевченка (1989), Герой України (2005)

1925 - народилася Маргарет Тетчер, британська політична діячка (консерваторка).
"Залізна леді", яка першою з жінок стала прем'єр-міністром у Європі та очолювала уряд Великої Британії в 1979-1990 рр.

Маргарет Тетчер

1941 - німецькі війська взяли райцентри Ольгинка, Тельманове Сталінської області й Чутове Полтавської області

1941 - у ніч на 13 жовтня в Дніпропетровську були проведені розстріли близько 10 тис. жителів єврейської національності

1942 - у Здолбунові Рівненської області знищено близько 1700 євреїв

1943 - Італія, позбувшись режиму Муссоліні, вступила у війну на боці антигітлерівської коаліції

1944 - Ригу зайняли радянські війська

1948 - Рада міністрів СРСР прийняла постанову про виселення сімей "бандитських і націоналістичних елементів"

1948 - завершено будівництво газопроводу Дашава-Київ

1950 - у Нью-Йорку відбулися два церковні собори: Американсько-української православної церкви у США під проводом архієпископа Іоанна (Теодоровича) та Української православної церкви в Америці, яку очолював архієпископ Мстислав (Скрипник).
Собори постановили об'єднати дві церкви в Українську православну церкву у США

1958 - трудовий колектив станції Москва-Сортувальна запропонував почати всесоюзне змагання за звання бригад комуністичної праці

1960 - у результаті аварії ядерної установки підводного човна K-8 Північного флоту 13 членів екіпажу зазнали радіоактивного опромінення.
Це була перша аварія на радянських атомних підводних човнах

1972 - літак Іл-62 авіакомпанії "Аерофлот" розбився в районі Красної Поляни (Краснодарський край) при заході на посадку, загинуло 174 особи

1990 - у Харкові в ефір вийшли програми, підготовлені студією АТВ-1 (надалі - ЗАТ РТК "Тоніс-Центр").
Умовний день народження українського недержавного телебачення

1991 - у Львові відбувся установчий з'їзд Соціал-національної партії України (зараз - ВО "Свобода").
Партія утворилась на базі організацій "Варта Руху", "Українські ветерани Афганістану", Організації української молоді "Спадщина", Студентського братства міста Львова.

1992 - Верховна Рада затвердила на посаді прем'єр-міністра України Леоніда Кучму. Він змінив в.о. глави уряду Валентина Симоненка

1992 - під час випробувального польоту в Макарівському районі Київщини розбився літак Ан-124-100 "Руслан" АНТК ім. Антонова, загинуло вісім осіб - членів екіпажу (на борту перебувало дев'ятеро)

1994 - у Північній Ірландії об'єднане військове командування лоялістів (протестантів - прихильників Великої Британії) оголосило про припинення вогню. Це сталося через два місяці після аналогічної заяви повстанців ІРА

2007 - вибух побутового газу в Дніпропетровську: зруйновано два під'їзди 10-поверхового будинку по вул. Мандриківській, 127. Загинуло 23 людини, поранено 17

2010 - завершення операції з порятунку чилійських шахтарів із шахти Сан-Хосе біля Копіапо.
Унаслідок обвалу породи 33 гірники (з яких один болівієць) були заблоковані на глибині близько 700 м із 5 вересня. Рятувальникам вдалося зв'язатися з полоненими лише 22 серпня. Через вузький канал у шахту налагодили доставку продовольства, води й медикаментів, встановили двосторонній відеозв'язок.


Гірники перебували в підземному полоні 69 діб. До шахти безперервно свердлили шурф завтовшки близько метра. Фінальна фаза рятувальної операції з підйомом бранців підземелля на поверхню тривала 22 години 35 хвилин. Останнім нагору піднявся Луїс Урсуа - начальник зміни, завдяки зусиллям якого шахтарі значною мірою і змогли протриматися під завалами так довго. Вижили всі

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.