20 жовтня в історії

1469 - народився Нанак Дев, перший гуру сикхів, засновник сикхізму, що виник у Пенджабі, - релігійно-реформаторського руху, а потім і релігії

1587 - у битві біля Кутра (Жиронда, Франція) війська гугенотів Генріха Наваррського розбили армію Католицької ліги

1632 - народився Крістофер Рен, англійський архітектор, математик і астроном; cер.
Збудував 53 церкви в Лондоні, у тому числі знаменитий собор св. Павла

1677 - народився Станіслав Лещинський I, польський король у 1704-1711 рр. - як ставленик шведського монарха Карлом ХІІ, в 1733-1734 рр. - ставленик французів.
Обидва рази - вигнаний із країни

1774 - американський Континентальний конгрес наклав ембарго на торгівлю з Британією

1803 - Сенат США ратифікував купівлю штату Луїзіана

1818 - Велика Британія і США встановили кордон по 49-й паралелі між Канадою та Сполученими Штатами

1827 - у Наваринській бухті біля берегів Греції об'єднаний флот Росії, Англії та Франції знищив турецько-єгипетський флот Ібрагім-паші.
Ця перемога стала одним із важливих кроків на шляху Греції до незалежності

1852 - із Кронштадта вийшов у навколосвітнє плавання фрегат "Паллада" під командуванням адмірала Путятіна з письменником Іваном Гончаровим на борту

1854 - народився Артюр Рембо, французький поет, один з основоположників символізму

1865 - місцем перебування уряду Канади затверджена Оттава

1868 - у Києві створено перший в Україні приватний комерційний банк

1886 - народився Яків Водяний, український політичний, військовий і громадський діяч, драматург, підприємець.
Командир бойової дружини партії есерів, один з організаторів Вільного козацтва, смілянський полковник ВК (з жовтня 1917 р.), повстанський отаман Холодного Яру, діяч УНР на еміграції (в Західній Україні).
У 1911-1917 рр. був на еміграції в Японії та Австралії. В Україну повернувся після Лютневої революції 1917 р.
Арештований НКВС після окупації Західної України у 1939 р., засуджений до розстрілу

1916 - у Севастополі вибухнув пороховий погріб російського лінкора "Імператриця Марія", загинуло понад 220 осіб

1924 - в ефірі прозвучала перша в Україні радіопередача - трансляція радіоконцерту з Харкова.
Перші слова українського радіо почули 70 радіолюбителів. Дикторів тоді не було, тож, передачу відкрив технік, який за звичкою зв'язківця на початку тричі промовив у мікрофон "Алло", а потім ще тричі - "Говорить Харків". Саме з цього почалося радіомовлення в Україні

1927 - ІІ Всеукраїнський собор УАПЦ в Києві ухвалив усунути з посади митрополита Василя Липківського - під тиском влади, під загрозою арешту і заслання учасників собору

1929 - ЦК ВКП(б) проголосив суцільну колективізацію

1939 - наркомшлях СРСР затвердив графік регулярного сполучення залізницею за маршрутом Москва-Київ-Львів. Організовано новий рейс за маршрутом Київ-Львів

1941 - німецькі війська взяли Сталіно (Донецьк).
Також радянські війська залишили місто Краматорськ і районний центр Селидівка Сталінської області

1944 - радянська армія і югославські партизани зайняли Белград, столицю Югославії, вибивши звідти нацистів

1944 - перший бойовий виліт японських камікадзе

1945 - у Франції жінкам уперше надано виборче право

1947 - комісія з розслідування антиамериканської діяльності почала слухання про проникнення комуністів у Голлівуд

1959 - Степана Бандеру поховали на мюнхенському цвинтарі "Вальдфрідгоф".
За спогадами очевидців, на проміжку від центральної брами кладовища до ділянки № 43 вирувало людське море - провести в останню путь лідера ОУН прийшли тисячі людей. Багато хто чергував на цвинтарі від самого ранку, хоча похорон був призначений на 15.30.
За труною, накритою синьо-жовтим прапором, ішли священики, чолівка ОУН, у тому числі й представники "ворожої" ОУН Андрія Мельника, молодь із "Пласту", на який після розколу орієнтувалася організація "двійкарів", та бандерівського СУМу, міжнародні делегації, представники політичних, наукових, суспільно-громадських організацій і установ, найближчі друзі й родина, товариші.

Похорон Бандери зібрав тисячі людей.


Тисячі тих, хто, можливо, ніколи не бачив Провідника, але для кого "саме лише його ім'я було і прапором, і бойовою сурмою, і прикладом незламного борця за найвищі ідеали нації", як написав після похорону тижневик "Українська думка".
Чи не всі західнонімецькі газети в докладному звіті наголошували, що вшанувати пам'ять Бандери зібралися представники всіх українських політичних груп - "так, ніби між українцями на еміграції зовсім не було чвар"

1968 - колишня перша леді США Жаклін Кеннеді вийшла заміж за грецького олігарха Арістотеля Онассіса

1968 - на Олімпійських іграх у Мехіко перемогу в стрибках у висоту з результатом 2 м 24 см здобув американець Дік Фосбері, який подолав планку в оригінальний спосіб - спиною до неї.
Новий стиль швидко здобув популярність у всьому світі

1970 - у СРСР відбувся перший розіграш "Спортлото"

1973 - королева Великої Британії Єлизавета II відкрила будівлю Сіднейської опери, одну з найкрасивіших будівель у світі

1982 - у Москві на стадіоні в Лужниках сталася трагедія наприкінці футбольного матчу на Кубок УЄФА між "Спартаком" і голландським "Гарлемом": у тисняві, за офіційними даними, загинуло 66 осіб, хоча очевидці вважають цю цифру заниженою.
Сам факт трагедії ретельно приховувався від громадськості

1995 - у Володимирському соборі в Києві почався триденний Помісний собор УПЦ Київського патріархату, який обрав патріаршого місцеблюстителя митрополита Філарета (Денисенка) Патріархом Київським і всієї Руси-України, предстоятелем УПЦ КП

Автори: Дмитро Лиховій і Леся Шовкун (ledilid.livejournal.com)

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.