Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/reviews/2010/11/12/4210/

"Розвіяні міфи" на підставі архіву СБУ

12.11.2010
У київському видавництві «Фенікс» побачила світ книга-збірник історичних статей та нарисів «Розвіяні міфи». В основу нарисів переважно покладені раніш не доступні документи Галузевого державного архіву Служби безпеки України, інших архівосховищ України, мемуарна й наукова література.
Співавторами нового видання виступили заступник голови Українського інституту національної пам‘яті, доктор історичних наук, професор Дмитро Вєдєнєєв та заслужений журналіст України Сергій Шевченко (відомі громадськості по спільній книзі «Українські Соловки» та численним історико-публіцистичним виступам у провідних періодичних виданнях України).

Перша частина нарисів - «У вирі Української революції» - містить, зокрема, розповідь про унікальну «розстрільну» справу вояків УНР, які потрапили у полон під Базаром під час Другого Зимового походу Армії УНР у 1921 р.

У другій частині - «Як нищили інтелект нації» - зосереджується увага навколо незаконно репресованих визначних постатей національної державності, культури й науки - прем'єра УНР Володимира Чехівського, академіка Михайла Кравчука, митців Гната Хоткевича, Михайла Бойчука та інших представників «розстріляного відродження». Йдеться про моторошну історію масового розстрілу соловецьких в'язнів у листопаді 1937 р. в Сандормосі (Карелія) тощо.

Злободенні проблеми Другої світової війни (новий погляд на масштабні операції зі звільнення України від нацистських загарбників у 1943-1944 роках, внесок радянських спецслужб й партизанського руху в Перемогу та ніші) висвітлюються в нарисах розділу «У боях за майбутнє України».

Нарешті, матеріали розділу «Протистояння» неупереджено, на основі солідного масиву архівних матеріалів висвітлюють драматичне протистояння радянських спецслужб та руху ОУН і УПА - проблему, болючу і для свідомості сучасників.

Видання супроводжується унікальними фотоматеріалами з архівів, авторськими фотоматеріалами С.Шевченка.

За повідомленням сайту УІНП, книга видана коштом однофамільців за інформаційної підтримки Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» (президент Людмила Мех), Клубу знаменитих Шевченків (засновник Олексій Шевченко).

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".