29 квітня 1918

АНОНС: В Одесі відкриють виставку "Український флот 1917-1921 рр."

Виставка розповідає про історичне тло та передумови створення Українського флоту, а саме про Українську революцію 1917 – 1921 років.

Про це "Історичній правді" повідомили в Українському інституті національної пам’яті.

 

"Українська революція 1917 - 1921 років стала визначальним етапом нашої історії. Вона охопила усю Україну, усі її регіони. Але, на жаль, багато тогочасних подій і процесів залишаються малознаними для нашого покоління. І такою незнаною сторінкою є історія революційної боротьби українських моряків Чорноморського флоту.

Щоби нагадати сьогоднішнім українцям про цю важливу складову Української революції, про те, як народжувалися Українські військово-морські сили сто років тому, ми спільно із партнерами і створили цю виставку", - говорить заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

У створенні банерної експозиції були використані унікальні світлини того часу. Особливу увагу на виставці було приділено трьом кораблям: Есмінець "Завидний", Крейсер "Пам’ять "Меркурія" та Лінкор "Воля", які відіграли важливу роль в українізації Чорноморського флоту в 1917 році.

Довідково. 29 квітня 1918 року відбулася надзвичайно важливий епізод в історії українського флоту. Спираючись на рішення делегатів корабельних команд і настрої українських моряків та офіцерів, весь Чорноморський флот був проголошений флотом Української Народної Республіки і видано наказ урочисто підняти українські прапори.

Це рішення підтримала й виконала абсолютна більшість кораблів Чорноморського флоту. Ті ж команди, що перебували під впливом більшовиків, поспішно евакуювали свої кораблі із Севастополя до Новоросійська. День 29 квітня став тріумфом національної волі, на довгі роки ставши святом Українського Державного Флоту.

Виставку підготовлено Українським інститутом національної пам’яті спільно з Науково-дослідним інститутом українознавства. Захід присвячений сотій річниці підняття українських прапорів на Чорноморському флоті.

Завантажити виставку можна за посиланням.

Час: 29 квітня, неділя, 9:00

Місце: м. Одеса, Практична гавань

Контакт: Прес-служба Українського інституту національної пам’яті, +380 44 281 08 91

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.