Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2011/01/2/11912/

Затриманих за підрив Сталіна відпустили. Але шукають далі

02.01.2011
Міліція відпустила затриманих у справі про підрив пам'ятника Сталіну в Запоріжжі представників всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Про це повідомляє ЛІГАБізнесІнформ з посиланням на прес-службу "Свободи".

Главу запорізької "Свободи" Віталія Подлобнікова, заступника глави з молодіжних питань цієї ж організації Юрія Гудименко, а також представника молодіжної організації "Небо" випустили в неділю.

"Міліція вимагала свободівців зізнатися (у вибуху пам'ятника), не допускала адвокатів. Крім того, затримані навіть не були зареєстровані у відділенні міліції, куди вони були доставлені", - зазначили в прес-службі.

Також в "Свободі" вказали, що 2 січня Подлобнікова знову викликали в міліцію, проте в іншій справі.

"Свобода" непричетна до вибуху пам'ятника Сталіну, але в той же час виступає проти встановлення пам'ятників лідерам тоталітарних режимів", - підкреслили в прес-службі.

Сам Подлобніков заявив, що під час допиту в міліції на нього та його заступника Юрія Гудименка "чинився психологічний тиск".

За його словами, "слідчий вимагав дати інформацію про організацію", цікавився, чи навчаються "свободівці" вибухотехнічній справі.

"Міліція намагається довести, що ми підірвали Сталіна", - додав він.

Подлобніков також сказав: "У неділю в міліцію викликали ще трьох наших активістів, це означає, що міліція шукає докази саме серед нашої організації, ми передбачаємо, що слід очікувати обшуків і затримань".

Тим часом перший секретар Запорізького обкому КПУ Олексій Бабурін заявив, що погруддя буде відовлене, повідомляє УП.

"Сталін жив, Сталін живий, Сталін буде жити, у тому числі і у формі пам'ятника", - заявив він.

За його словами, новий пам'ятник Сталіну комуністи мають намір зробити більш стійким до вибухів і інших можливих дій, спрямованим на його руйнування.

Зруйнований пам'ятник Сталіну, за словами Бабуріна, був усередині порожнистим, тому відносно легко був знищений вибухом.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".