Спецпроект

Де і з ким можна вшанувати пам'ять загиблих під Крутами (ПЕРЕЛІК ЗАХОДІВ)

"Історична Правда" підсумувала анонси, які прийшли на редакційну пошту з нагоди річниці битви українських студентів проти більшовицьких військ під Крутами.

Отже, в суботу, 29 січня 2011 року відбудуться такі заходи за участю громадських діячів і політиків:

Громадський рух "Відсіч"

Українська молодь, учні та студенти віддадуть шану пам'яті бійців Студентського Куреня, які є символом української неупокореності та докором політикам, котрі нездатні вгамувати свої міжпартійні чвари заради вищої мети.

Початок о 10:30. Залізнична станція Крути, Ніжинський район, Чернігівська область. Їхати електричкою конотопського напрямку. Якщо електричка не стає в Крутах, виходити в Ніжині і брати таксі.

***

Митці у Будинку Вчителя

О 17.00 в Київському міському будинку вчителя (вул. Володимирська, 57) відбудеться вечір вшанування Героїв Крут.

У програмі передбачено виступи:

- філософа і письменника, почесного президента ПЕН-клубу Євгена Сверстюка,

- директора видавництва "Смолоскип" Ростислава Семківа,

- журналіста і поета, лауреата видавництва "Смолоскип" Олега Коцарева,

- Тараса Компаніченка з гуртом "Хорея козацька",

- гурту "Сад" та інших.

***

Опозиційний рух "Опір"

О 19.00 в Будинку Актора (Київ, вул. Ярославів Вал, 7) відбудеться вечір, присвячений подвигу Героїв Крут.

У програмі вечора – виступи гурту "Рутенія", соліста гурту "Тінь Сонця" Сергія Василюка та презентація опозиційного руху "ОПІР".

Вхід вільний.

***

Футбольний турнір "Кубок пам'яті Героїв"

30 січня о 10:45 в приміщенні спеціалізованої школи № 183 (Київ, метро "Дарниця") відбудуться змагання з міні-футболу, присвячені героїчному вчинку хлопців, що полягли під Крутами.

Організатор турніру: Молодіжний Націоналістичний Конгрес за сприяння опозиційного Руху "Опір".

Адреса: м. Київ, вул. Юності, 5

***

Партія Регіонів

Прем'єр-міністр України Микола Азаров візьме участь у церемонії покладання квітів до пам’ятного знака Героям Крут.

Місце проведення заходу: Аскольдова могила (Київ, Паркова дорога, 1).

Початок заходу о 10:00.

Не повідомляється, чи можна приєднатися не журналістам.

***

БЮТ

У суботу, 29 січня, Юлія Тимошенко візьме участь у покладанні квітів та панахиді з нагоди Дня подвигу Героїв Крут.

Початок церемонії о 10.50. Місце і можливість приходу на захід не журналістів не уточнюється.

***

"Свобода"

Київська міська організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" проведе марш на честь Героїв Крут і придушення Січневого заколоту. Початок маршу о 13-00 на Майдані Незалежності, після маршу - мітинг на Арсенальній площі.

***

"Наша Україна"

Урочисті заходи із вшанування пам’яті української молоді, яка загинула в нерівному бою біля станції Крути 29 січня 1918 р., відстоюючи зі зброєю в руках незалежність Української держави.

Захід розпочнеться о 12.00 біля Меморіалу пам`яті героїв Крут - залізнична станція Крути, Ніжинський район, Чернігівська область.

У партії закликають всі патріотичні політичні сили і громадські організації приєднатись до заходу із вшанування героїв Крут.

***

Партія "За Україну!"

У заходах візьмуть участь лідер партії "За Україну!" В’ячеслав Кириленко, народні депутати і активісти партії.

Урочистості розпочнуться об 11.30 на території Меморіального комплексу "Пам'яті Героїв Крут"  Чернігівської області.

Для журналістів відправляється автобус о 8:00 з вулиці Трьохсвятительська, 5/1.

***

Харків. Спілка української молоді

О 18-00 біля пам’ятного знаку на честь проголошення Декларації про державний суверенітет України (вхід до саду Шевченка з боку майдану Свободи) відбудеться громадська акція вшанування Героїв Крут.

Під час заходу будуть запалені свічки на честь 300 українських студентів, які поклали свої голови у жорстоких боях з північним окупантом.

Приєднуйся до нас – запали разом з нами поминальну свічку!

***

Львів. Молитва, марш і віче

Розпочнеться день пам’яті поминальною молитвою, що відбудеться о 13.00 на Личаківському кладовищі біля могил генерала армії УНР Романа Дашкевича і учасника бою Ігоря Лоського.

О 15.00 у Львівському державному ліцеї імені Героїв Крут відбудуться урочистості за участю представників ліцею. Після концерту усі охочі зможуть взяти участь у смолоскипній ході по проспекту Свободи і віче біля пам’ятника Тарасові Шевченкові.

***

Донецьк. "Свобода"

О 16:00 від фонтану на площі Леніна розпочнеться смолоскипна хода, яка пройде центральною вулицею Донецька до пам'ятника Шевченку.

***

Одеса. Марш слави і віче пам'яті

Початок маршу о 14:00.

Збір біля пам’ятника Тарасу Шевченку в однойменному парку. По завершенні – біля головного корпусу Одеського національного університету ім. Мечникова (вул. Дворянська / вул. Пастера) відбудеться віче пам'яті за студентами, що загинули за волю України.

***

Запоріжжя. ВО "Свобода"

Пам'ятна хода розпочнеться о 14:00 - від площі Поляка до площі Маяковського. Потім мітинг.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.