Спецпроект

У Єгипті знайшли викрадену з Каїрського музею статую Тутанхамона (ФОТО)

Позолочена статуетка Тутанхамона і ще три предмети, вкрадені мародерами з Каїрського музею, були повернуті назад.

Разом зі статуєю Тутанхамона в музей повернулися одна з 10 фігурок ушебти (загробних слуг), бронзова труба з дерев'яною сурдиною і частина опахала.

Всі ці предмети входять до колекції Тутанхамона, повідомляє УП.Життя з посиланням на офіційний сайт Захі Хавасса - відомого археолога і голову Вищої ради з питань старожитностей Єгипту.

Зазначається, що стан статуетки пристойний, відколена лише частина корони і ступні фігури.

Статуетка Тутанхамона з посохом до погрому...

Фігурка ушебти і бронзова труба виявилися в ідеальному стані і вже зараз повернуті в експозицію.

Опахало ж було розколоте на дві частини: одна з них розбилася на 11 шматків.

...і те, що залишилося після неї. Фото: Al-Jazeera

На прес-конференції Захі Хавасс повідомив, що для захисту старожитностей Єгипту буде створено спеціальний відділ у поліції, який буде забезпечувати безпеку на розкопках і в музеях.

Хавасс додав, що владі не вдалося захистити частину старожитностей від мародерів, тому що поліцейські в музеях були не озброєні.

Що зникло і що понівечено в музеях Єгипту 

Хвиля грабежів і мародерства захлиснула Єгипет під час заворушень, викликаних поваленням режиму Хосні Мубарака.

Так, з одного лише Каїрського музею було вкрадено декілька десятків експонатів, частину з яких yже вдалося повернути.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.