Спецпроект

Дружина Шварценеггера викинула колекцію бюстів радянських вождів

Bідомий голлівудський актор і екс-губернатор штату Каліфорнія Арнольд Шварценеггер був змушений позбавитися від колекції погрудь радянських лідерів, які більше не захотіла бачити його дружина.

Про це повідомляє Ukranews із посиланням на шоу-біз-портал Canoe.

Актор розповів, що в 90-х роках минулого століття його радянські друзі-бодібілдери надіслали йому сувенір - погруддя Леніна, з якого почалася колекція, що включає також погруддя Брежнєва, Андропова та інших радянських лідерів.

"Вони надіслали мені цей бюст Леніна, але проблема була в тому, що вони продовжили надсилати мені дедалі більше статуй. Я поставив їх у себе вдома біля басейну", - розповів Шварценеггер, пояснивши, що зрештою його дружина Марія Шрайвер висловила невдоволення колекцією.

У бойовику "Червона спека" Шварценеггер грав радянського капітана міліції Івана Данко з Київської школи МВС

"Марія подумала, що я збожеволів. "Чому біля нашого басейну всі ці радянські статуї?", - заявила дружина й вивезла їх усіх геть", - пояснив актор.

Проте, Шварценеггеру вдалося зберегти найбільш пам'ятний екземпляр колекції.

"Але я залишив собі Леніна, тому що він був першим (у колекції)", - сказав актор. З його слів, невеличкий бюст Леніна стоїть на столі в його кабінеті.

Нагадаємо, Арнольд Шварценеггер був губернатором штату Каліфорнія з 2003 по 2011 роки. Протягом цього часу він дозволяв собі тільки епізодичні ролі в кіно, як, наприклад, роль у фільмі "Нестримні" Сильвестра Сталлоне.

Дружиною Шварценеггера є племінниця Джона Кеннеді Марія Шрайвер.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.