Спецпроект

Одеса два дні святкуватиме визволення від нацистів

За словами заступника голови Одеської обласної державної адміністрації Дмитра Волошенкова, святкові заходи з нагоди 67-ої річниці визволення міста від військ нацистської Німеччини триватимуть два дні - 9 і 10 квітня.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

"У суботу ми плануємо провести реконструкцію подій дня визволення міста в 1944 році, - сказав Волошенков. - Силами київського військово-історичного клубу "Червона зірка" буде проведено символічний парад від пам'ятника Дюку де Рішельє через Оперний театр до Дерибасівської. У параді візьмуть участь 300 осіб, одягнених у форму бійців Червоної Армії, 7-8 одиниць техніки часів Великої вітчизняної".

У неділю, 10 квітня, у смт Чорноморське (Одеська область) недалеко від пам'ятника воїнам батареї №412 відбудеться масштабна військово-історична реконструкція звільнення Одеси.

У "боях" за звільнення міста візьме участь понад 600 осіб з України, Росії, Білорусі, Естонії, Латвії, Румунії, Чехії та Польщі.

За даними організаторів, у реконструкції також візьмуть участь кораблі військово-морських сил України і авіація Одеського авіа-спортивного клубу. Співробітники Одеської кіностудії забезпечать реалістичні піротехнічні ефекти.

"Бій буде відтворено за подіями Одеської наступальної операції 1944 року. Залишки німецьких військ намагаються вибратися з кільця оточення, - розповів про сценарій бою керівник громадянської організації "Київський клуб "Червона Зірка" Владислав Таранець. - Один із таких потужних осередків опору знаходиться біля селища Чабанка. Завдання радянського морського десанту під прикриттям димової завіси підійти на мінімальну дистанцію до берега і раптово атакувати пристань. Після чого наші війська виб'ють противника з займаних позицій і знищать його артилерію".

Реконструкція "Червоною Зіркою" зимових боїв під Києвом (ФОТО)

У програму святкування Дня визволення Одеси входить також демонстрація військової техніки, обід з військово-польової кухні, покладання квітів до пам'ятника захисникам і визволителям Одеси на меморіалі 412-ої батареї, святковий концерт.

10 квітня в Одеській затоці пройде спуск поминальних вінків на згадку про загиблих моряків і затонулих військових кораблів, а також покладання вінків і квітів до пам'ятника Невідомому матросу та стели "Крила перемоги".

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.