Спецпроект

Помер останній бойовий ветеран Першої світової. Він не святкував Перемогу

В Австралії у віці 110 років помер останній з відомих учасників бойових дій Першої світової війни - Клод Стенлі Шоулз. Він прожив зі своєю дружиною 76 років і жодного разу не взяв участь у військових парадах.

Про це повідомляє Huffington Post.

Ветеран помер 5 травня в будинку для престарілих у місті Перт. На момент смерті він вважався найстарішим жителем Австралії і входив до десятки найстаріших людей світу.

За словами 84-річної доньки Шоулза Дафни, секрет свого довголіття він пояснював із гумором: "Треба просто продовжувати дихати".

Клод Шоулз народився у Великобританії 1901 року. Він почав службу у ВМС Великобританії в 1916 році і взяв участь у Першій світовій війні. Під час служби на кораблі "Рівендж" він став свідком капітуляції німецького Флоту Відкритого моря в 1918 році.

У 1926 році Шоулз був відправлений до Австралії як інструктор. Під час морського переходу у Південну півкулю він познайомився зі своєю дружиною Етель - разом вони прожили 76 років, залишивши після себе трьох дітей, 11 онуків і 22 правнуки.

Кохання під час Першої світової (український досвід)

"У мене був не дуже вдалий старт, - сказав Шоулз у 2009 році в інтерв'ю каналу АВС. - Зате чудовий фініш".

У складі ВМС Австралії Шоулз воював у Другій світовій війні - торпедним офіцером. Він вважався найстарішим ветераном обох світових воєн.

Клод Шоулз під час служби на флоті Її Королівської величності 1917 року

У віці 108 роців Шоулз видав свою автобіографію - "Останній з останніх" - у якій згадує день, коли крізь його рідне містечко проїхав перший автомобіль, а мешканці вибігли подивитися.

Він пам'ятає часи, коли пачка цигарок коштувала 1 пенні (зараз 5 фунтів - ІП), а в Південній Африці були окремі пляжі для чорних.

1917: англо-німецька різанина в болотах біля Іпру (ВІДЕО)

Хоча ветеран став відомим саме завдяки військовій службі, Клод Шоулз ненавидів тих, хто прославляв війну.

Він був проти святкування Дня австралійських і новозеландських морських корпусів - аналога нашого 9 травня - і жодного разу не взяв участь у військових парадах цього дня.

Клод Шоулз (сучасне фото)

Після смерті Шоулза британка Флоренс Ґрін залишається останнім живим ветераном Першої світової війни. Але вона не брала участь у бойових діях, працюючи офіціанткою на базі королівських ВПС.

Британський танкіст малював Першу світову (ФОТО)

Останній американський ветеран Першої світової війни Френк Баклз помер у лютому 2011 року. 

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.