Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2011/06/21/43258/

У Швеції відкриють пам'ятник Пилипу Орлику

21.06.2011
29 червня 2011 року у шведському місті Крістіанстад відбудеться відкриття пам'ятника українському гетьману Пилипу Орлику - автору однієї з перших демократичних конституцій на теренах Європи.

Про це повідомляє портал "Культура" з посиланням на прес-секретаря посольства України в Швеції Марину Погребнюк.

Пилип Орлик проживав у місті Крістіанстад в 1716-1719 рр. Відкриття пам'ятника буде приурочено до 15-ї річниці Конституції України та 300-ї річниці Конституції Орлика. Окрім того, на будинку, де проживав Пилип Орлик, планується відкриття нової меморіальної дошки.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України прийняв рішення спорудити пам'ятник Пилипу Орлику в Києві.

Пилип Орлик (1672 - 1742 рр.) - гетьман України, відомий насамперед як автор першої української Конституції "Пакти та конституції законів та вольностей Війська Запорозького...", що регламентувала основні питання державного будівництва в Україні на початку XVIII ст.

Нею він зобов`язувався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від Росії у випадку, якщо він здобуде владу в Україні.

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".