У США вперше опубліковано інтерв'ю з дружиною Кеннеді

В США вперше опубліковано інтерв'ю вдови американського президента Джона Кеннеді Жаклін, яке вона дала через чотири місяці після його загибелі.

Про це повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на ВВС.

В інтерв'ю з істориком Білого дому Артуром Шлезінгером Жаклін Кеннеді не тільки розповідає про своє життя з Джоном Кеннеді, а й дає оцінку багатьом сучасникам. Приміром, критикує громадського діяча Мартіна Лютера Кінґа через його поведінку на похоронах Джона Кеннеді.

"Він сміявся над службою кардинала Кашінг і Роберт (Роберт Кеннеді, брат Джона) сказав, що він був п'яний. Я не можу бачити портрет Мартіна Лютера Кінґа, не думаючи, яка він жахлива людина", - розповіла Жаклін.

Кеннеді також назвала президента Франції Шарля де Голля "егоцентричним і уїдливим", а прем'єр-міністра Індії Індіру Ганді - "їдкою, напористою, жахливою ​​жінкою".

Крім того, Жаклін згадала, як під час Карибської кризи вона відмовилася покинути Білий дім. "Якщо щось трапиться, ми залишимося з тобою, навіть якщо в Білому домі немає бомбосховища," - сказала вона своєму чоловікові.

"Не питай, що твоя країна може зробити для тебе..." Про найоптимістичнішого лідера США

Кеннеді також згадувала, як Джон жартував із приводу можливого замаху. "Після завершення Карибської кризи, коли все благополучно закінчилося, він сказав: "Якщо хто-небудь збереться застрелити мене, це найкращий день", - розповіла колишня перша леді.

У 1963 році Ж. Кеннеді погодилася дати інтерв'ю з умовою, що воно буде опубліковано після її смерті. Ця восьмигодинна розмова стала темою дослідження книги "Жаклін Кеннеді: історичні бесіди про життя з Джоном Кеннеді".

Нагадаємо, що цього року також було вперше опубліковано інтерв'ю з колишньою секретаркою нацистського міністра пропаганди Геббельса.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.