Митники не дали вивезти монети грецьких колоній Чорного моря (ФОТО)

Поштовим відправленням з України намагалися вивезти античні монети, датовані VІ-V сторіччям до н.е. Митна служба порушила кримінальну справу за фактом контрабанди.

Про це повідомив прес-центр Держмитслужби України.

Митники під час огляду міжнародного поштового відправлення виявили 4 металеві предмети неправильної форми з ознаками можливого відношення до старовинних монет. Вони знаходилися в конверті, у картонній вкладці прямокутної форми із спеціально виготовленим поглибленням, що унеможливлювало їх виявлення без відкриття поштового відправлення.

 Монети у "запакованому вигляді"...

Експертна комісія Одеського музею нумізматики металеві предмети ідентифікувала так:

- 2 монети-"дельфіни" з бронзи, виготовлені у VІ-V сторіччі до н.е.,

- монету-"стрілку" з міді, датовану V сторіччям до н.е.,

- предмет із латуні невстановленого призначення, можливо - сакрального. Є підстави віднести дату його виготовлення також до античних часів.

Конфісковані артефакти. Фото Держмитслужби

Предмети, що становлять культурну та історичну цінність, пересилав у міжнародному поштовому відправленні до Росії наш співвітчизник, який продавав їх на інтернет-аукціоні.

За фактом замаху на контрабанду історичних цінностей порушено кримінальну справу. Монети вилучено. Після вироку суду вони мають поповнити музейну колекцію.

ДОВІДКА:

За доби грецької колонізації у Південному Прибужжі (VII - V століття до н. е.) були в обігу місцеві розмінні монети у вигляді наконечників стріл та дельфінів. Незвичайність форми найдавніших грошей Борисфена та Ольвії пояснюється культовою символікою.

Монети-стрілки символізували культ Аполлона Ієтроса (Цілителя), який вважався головним божеством еллінських колоній західної частини Чорного моря.

Верховним божеством в Ольвії шанувався Аполлон Дельфіній, де йому було споруджено храм та монументальний вівтар. Він вважався покровителем мореплавства, яке займало важливе місце в економіці Стародавньої Греції і в становленні самої античної цивілізації. Більш того, сам бог уявлявся еллінам в образі дельфіна. Тому ольвіополіти надали новим монетам форми дельфіна як символу та атрибута Аполлона Дельфінія.

Левова частка монет-стрілок у Південному Прибужжі походить з острова Березань, де знаходяться руїни давнього міста Борисфена. Серед них, на жаль, не збереглося монетного двору, який емітував стрілки. Дельфінчики, ареал розповсюдження яких набагато ширше, ніж монет-стрілок, карбувалися в Ольвії.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.