Українська правда
Історична правда
Постійна адреса публікації: https://www.istpravda.com.ua/short/2011/11/17/62501/

ЗАПОРІЗЬКА МІСЬКРАДА ЛЕГАЛІЗУВАЛА СТАЛІНА

17.11.2011
Запорізька міськрада визнала пам'ятник Йосипу Сталіну, встановлений біля облкомітету КПУ, елементом декоративного оформлення інтер'єру.

Про це повідомив директор департаменту архітектури і містобудування Запорізької міськради Віктор Трубін.

Представники департаменту виїжджали на місце установки пам'ятника і виявили, що скульптурна композиція встановлена ​​в приміщенні будівлі КПУ і не може класифікуватися як пам'ятник.

"Скульптурна композиція є елементом декоративного оформлення інтер'єру вхідної групи будівлі і не може класифікуватися як пам'ятник монументального мистецтва державного або місцевого значення", - цитує Трубіна прес-служба мерії.

Відповідно до законодавства, узгодження установки цього декоративного елемента з органами місцевої влади не передбачено", - підсумували в прес-службі.

Нагадаємо, що 14 листопада мер Запоріжжя Олександр Сін доручив юридичній службі міськради перевірити законність встановлення біля обкому КПУ відновленого погруддя Сталіна.

В лютому 2011 року Сін заявив, що це погруддя встановлено незаконно, оскільки спочатку не було внесене в архітектурний проект. Мер пообіцяв "ужити заходів для знесення пам'ятника, якщо комуністи повторно його встановлять".

Кілька днів тому громадськість оголосила збір підписів під зверненням до Запорізької влади з проханням демонтувати бюст комуністичного вождя.

Перше погруддя Сталіну в Запоріжжі було встановлено 5 травня 2010 року перед будинком Запорізького обкому КПУ. За його виготовлення комуністи заплатили 109 тисяч гривень.

28 грудня 2010 невідомі пошкодили бюст, відрізавши йому голову. Відповідальність за скоєне взяла на себе націоналістична організація "Тризуб".

У новорічну ніч 31 грудня невідомі підірвали пам'ятник Сталіну, проте встановити їхні особи слідству наразі не вдалося.

Звинувачення у пошкодженні пам'ятника Сталіну в Запоріжжі було пред'явлено дев'ятьом "тризубівцям". Вони були заарештовані, проте 13 квітня Жовтневий районний суд Запоріжжя звільнив їх з-під арешту на поруки народних депутатів України. 

Про легенди й міфи стосовно "пам'ятника" Сталіну в Запоріжжі читайте на "Історичній Правді".

© 2010-2020, Українська правда, Історична правда
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на "Історичну правду".