В аеропорту "Бориспіль" продають ляльку Сталіна (ФОТО, оновлено)

Серед сувенірів, які пропонуються туристам в Україні, сувенірний магазин терміналу Б аеропорту Бориспіль у Києві поряд із ляльками-козаками продає ляльку Сталіна. У переддень Євро-2012 Україна пропонує як сувенір Сталіна, режим якого засуджений Європою нарівні із гітлерівським.

Про це написав 27 листопада у своєму Facebook історик Володимир В’ятрович, який саме вилітав до Вільнюса на міжнародну конференцію, присвячену історії та пам’яті про злочини комунізму.

"Між Віктором Андрійовичем і козачком — Йосиф Віссаріонович! Такими сувенірами вітає Україна туристів у сувенірному кіоску на летовищі у Борисполі (термінал Б). Лялька Сталіна на пам’ять про країну, де він убив мільйони?! Це — знущання", — написав він і розмістив фото. 

 Ющенко і Сталін

Потім В’ятрович додав: "Щойно розмовляв з продавчинею. З’ясував — виробник і постачальник український".

Нагадаємо, що Сталін визнаний українським судом винним у геноциді українців — організації Голодомору 1932-33 років.

 Фото: Володимир В'ятрович

Світ та Європа засудили сталінський режим нарівні з гітлерівським. Зокрема, Європейський парламент проголосив 23 серпня Європейським днем пам’яті жертв сталінізму та нацизму.

У квітні 2008 року російські ЗМІ здійснили інформаційну кампанію, де факт продажі в одній із київських крамниць виробленої на Тайвані ляльки Гітлера було подано як масштабну індустрію з пропаганди нацизму серед дітей в Україні.

Прес-секретар ДП МА "Бориспіль" Оксана Ожигова повідомила, що адміністрація аеропорту вживе заходів, щоб подібні сувеніри не продавалися на території летовища.

"Дуже прикро, що в Україні виробники і постачальники сувенірної продукції заробляють на тому, що суперечить національним принципам і традиціям, національній пам’яті, - зазначила Ожигова. - Зі свого боку, ми зробимо все можливе для того, щоб в аеропорту "Бориспіль" такої продукції не було. Однак варто пам’ятати, що такі сувеніри продаються по всій Україні. Хто змінить ситуацію на рівні національної свідомості?".

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.