Сьогодні - 120 років із дня народження Толкіна (ФОТО)

У всьому світі шанувальники творчості Джона Толкіна святкуватимуть його день народження. Письменникові сьогодні виповнилося б 120 років.

Про це нагадує УНІАН.

Основна частина заходів на честь творця епосу про вигаданий світ Середзем'я пройде у Великобританії, де Толкін творив більшу частину свого життя.

У блогах і соціальних мережах можна знайти не одну групу, присвячену вечіркам і творчим зустрічам. Жодних обмежень на них немає, єдина умова – людина повинна щиро любити Толкіна. Втім, точних цитат від вас ніхто вимагати не буде, й катувати на тему хронології у "Володарі Перснів", "Гобіті" чи "Сильмарілліоні" теж.

Толкін - солдат Її Величності (1916 рік)

Торжество може влаштувати сьогодні хто завгодно і де завгодно, повідомляється на сайті Головного Товариства Толкіністів. Святкова кампанія проходить під гаслом "Піднімемо тост за Толкіна".

Такі вечори проходять у Британії щороку. Але на цей раз у зв'язку з ювілеєм вони вочевидь будуть масштабнішими.

Толкін - автор "Володаря Перснів"

Джон Роналд Руел Толкін (1892-1973) - один із засновників жанру фентезі, професор-медієвіст, католик. Протягом життя уклав історичну хроніку-епос, присвячену вигаданому світові Середзем'я - від його створення до початків занепаду.

Ключовий твір про конфлікт між силами Добра і Зла у Середзем'ї - "Володар Перснів" - вийшов друком у 1954-55, здобувши першу величезну популярність у США в часи руху хіпі. Один із чільних мотивів трилогії - роль "маленької людини" в історії і природа влади.

 Перший український переклад Толкіна. Видавництво "Веселка", 1985 рік

Сам Толкін категорично заперечував намагання провести паралелі між його творами і реальними історичними подіями чи персонажами, вважаючи свій сюжет більш універсальним. Натомість він визнав християнський підтекст трилогії про Війну Кільця.

Він не любив Сталіна, але казав, що його Темний Володар не має жодного стосунку до страшних злочинів радянської влади. А написаний у розпал Другої Світової "Володар Перснів" не розповідає про протистояння між союзниками і нацистами.

Перша сторінка "Гобіта" 1985 року. Фото: chytanka.com.ua

"Гобіт", який став свого роду прологом до історії Війни Персня, вперше вийшов друком у 1936 році. Німецьке видавництво, яке хотіло перекласти твір, запитало автора, чи має він арійське походження, що викликало обурення Толкіна, який у відповідь зазначив, що слово "арійський" є суто лінґвістичним терміном, "а якщо ж ви маєте на увазі, чи я не єврей, то я шкодую, що в мене немає предків з цього народу".

Цього року відзначалося 75-річчя книги.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.